Een historisch theater heropend: het Teatro Niccolini in Florence

Aan de huidige Via Ricasoli, vlakbij de Galleria dell’Accademia en op korte loopafstand van de Dom, is het oudste theater van Florence in zijn oude glorie hersteld. Na jaren van verwaarlozing is het Teatro Niccolini tot in detail gerestaureerd en getransformeerd in een multi-cultureel centrum. Naast het theaterseizoen zullen hier namelijk tentoonstellingen en conferenties worden georganiseerd. Op de begane grond van het theater kan je rondsnuffelen in een boekwinkel of neerstrijken in een literair café.

Theater van de watermeloen

In 1650 richtte een groep edelen in de Via del Cocomero het Teatro del Cocomero, ofwel het Theater van de watermeloen, op.  Niet alleen bleek dit het oudste theater in Florence, maar ook nog eens een van de eerste “moderne” theaters van Europa. Het theater is een gebouw van grote historische en architectonische waarde.

Teatro Niccolini Florence, foto door Andrea Paoletti via www.theflorentine.net

Teatro Niccolini in Florence, foto door Andrea Paoletti via www.theflorentine.net

In 1861 veranderde de naam in het “Niccolini theater”, ter ere van Giovanni Battista Niccolini, een grote toneelschrijver die overleed in dat jaar. Het theater bleef in gebruik tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen het de thuisbasis was van belangrijke toneelproducties. In 1995 werden de luiken van het theater gesloten, waarna het langzaam in verval raakte.

De wedergeboorte van het theater

Na de ‘wedergeboorte’ van het theater, dankzij een investering van Mauro Pagliai en een restauratie van negen jaar, is het theater op 8 januari eindelijk heropend. Mede dankzij de tentoonstellingen, de boekhandel en koffiebar, wordt het theater na jaren van verwaarlozing nu eindelijk weer een cultureel centrum. Een bezoek waard tijdens je volgende trip naar Florence.

Pianta dello spaccato per il lungo del Teatro vecchio di via del Cocomero, 1763

Pianta dello spaccato per il lungo del Teatro vecchio di via del Cocomero, 1763

Eerste etage van het Teatro Niccolini in 1995

Eerste etage van het Teatro Niccolini in 1995

En het Teatro Niccolini in 2005

En het Teatro Niccolini in Florence in 2005

Meer lezen:

Laat een bericht achter!