7 tips bij het kopen (en het genieten) van extra vergine olijfolie
“Als een olijfolieproducent je vertelt dat hij bijna geen olijfolie meer heeft, is dit geen slecht teken. Het betekent namelijk dat hij de olie niet vermengt om meer te kunnen verkopen.” Dit is één van de talloze tips die Nonno Luigi aan Pierluigi gaf. Puglia is vol van deze nuttige adviezen en Pierluigi deelt vandaag de beste tips bij het kopen van extra vergine olijfolie met ons.
Pierluigi brengt de meest heerlijke producten van het land van zijn familie mee naar Nederland, zo ook olijfolie. Hij weet precies waar de olie vandaan komt en wie deze produceert. Hij mag zich dus met recht een olijfolie-kenner noemen!

“Ik geloof dat het tegenwoordig meer dan ooit belangrijk is om enige basiskennis van olijfolie te hebben. Niet alleen om de kwaliteit van een product te kunnen herkennen, maar vooral om onszelf en onze gezondheid te beschermen tegen de toenemende hoeveelheid vervalste olijfolie die we vaak vinden in de grote olijfolie-industrie.
Olijfolie -en als ik het over ‘olijfolie’ heb verwijs ik altijd naar ‘extra vierge’ olie- is het basiselement van het mediterrane dieet: het eerste en het laatste ingrediënt van een recept. Het kan zowel gezond en heerlijk als toxisch en onsmakelijk zijn: je moet dus een goed product kunnen onderscheiden van slechte namaak. Maar hoe doe je dit?
1. Er is niet zoiets als goedkope extra vergine olijfolie
Laten we beginnen bij de basis: je hebt 100 kilo olijven nodig om 15 liter pure extra vergine olijfolie produceren. Gezien alle werkzaamheden die nodig zijn om te zorgen voor de bomen, het bewerken van de grond en de oogst van de olijven zelf, is de berekening eenvoudig. Wat aangeboden wordt onder de 7 a 8 euro per liter, kan niet worden vertrouwd.
2. Lees het etiket aandachtig
Het etiket moet duidelijk, leesbaar en nauwkeurig zijn. Vermijd etiketten met de vermelding ‘Olijven uit de EU’ of ‘Made in Italy’ zonder vermelding van de specifieke plaats van productie.
3. Licht bitter, scherp en kruidig
De smaaktest: goede olijfolie is vaak een beetje bitter, scherp en kruidig. Het is niet altijd even soepel en makkelijk in de omgang. De intense aroma’s verklappen eigenlijk de aanwezigheid van hoge niveaus van polyfenolen, de plantaardige stof die olijfolie zo goed voor je maakt. Als de olijfolie een beetje ‘brandt’ in de achterkant van je keel is dit zelfs een goed teken.
4. Geen koude persing? Geen smaak.
Kies altijd een olijfolie die is gemaakt met “koude persing” (spremitura a freddo). Dit betekent dat de olijven geperst worden zonder opgewarmd te zijn. Deze methode geeft aan dat geen warmte of chemische additieven (die de smaken en aroma’s van de olijfolie kunnen veranderen en vernietigen) werden gebruikt om de olie uit de olijven te krijgen. Zonder toevoeging van warmte aan de verwerking, behoudt olijfolie tevens zijn volledige voedingswaarde.
5. Koop olie in donkergroen glas of blik. Plastic flessen? Nee bedankt.
Olijfolie koop je alleen wanneer deze in donkergroene flessen of in blik zit. Op deze manier weet je zeker dat het product zijn essentiële voedingsstoffen behoudt. Je kan de olijfolie na aankoop natuurlijk vanuit de originele verpakking altijd in een andere fles overgieten, maar het is raadzaam om de olie in een kast te bewaren, in het donker. En vermijd in alle gevallen plastic flessen! Plastic is te poreus om een adequate bescherming te bieden tegen licht, warmte of vocht. Daarnaast kunnen kleine moleculen in het kunststof in de olie terechtkomen, waardoor de kwaliteit nog verder afneemt.
6. 3L of 5L blikken: minder geld, minder afval, meer smaak
Koop 3 liter of 5 liter blikken olijfolie. Mijn grootouders in Puglia hebben een 30 liter tank in hun garage en vullen deze ieder jaar bij. Waarom? Hoe meer olijfolie je koopt, hoe lager de prijs per liter is. Soms vind je in winkels 0.25l flessen olijfolie… je betaalt eigenlijk meer voor de fles en het etiket dan voor de vloeistof die erin zit. Met een tank kan je geld besparen en je produceert ook minder afval: je kan de blikken recyclen (ik gebruik ze bijvoorbeeld bij het tuinieren). Hiernaast zijn metalen containers ideaal voor het behoud van de olijfolie, dus maak je geen zorgen wanneer je het niet zo vaak gebruikt. Goede olijfolie kan minstens 18 maanden worden bewaard … Ik weet zeker dat je het allemaal gebruikt!
7. Weet waar het product vandaan komt
Ik weet dat het tegenwoordig met de globalisering en open grenzen, onmogelijk is om de werkelijke oorsprong van bepaalde producten te achterhalen. Soms helpt het label ook niet mee. Koop olijfolie hierom bij betrouwbare producenten of verkopers. Vermijd de grote distributiemerken en kies in plaats hiervan voor kleine, lokale producenten. Stel vragen, zoek informatie op en ga voor het merk dat deze informatie biedt – of zelfs laat zien hoe het product is ontstaan. Het maken van pure extra vierge olijfolie is een cultuur!
Ik hoop dat deze tips nuttig zijn om goede (en gezonde) olijfolie te vinden, die past bij jouw smaak en behoeften. Houd jij van lekkere en pure extra vergine olijfolie? En wil je echt weten waar deze precies vandaan komt en hoe deze is gemaakt? Dan kun je je eigen olijfboom adopteren via Pierluigi of met hem op reis gaan naar Puglia. Hiermee help je lokale boeren in Puglia enook Italië Uitgelicht is de trotse eigenaar van een adoptie-olijfboom van Pierluigi.nl!”

Dit artikel is geschreven door Pierluigi Parente. Wil je meer weten over het adopteren van een olijfboom in Puglia? Bekijk dan deze film.
Geef een reactie