• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Een olijfboom adopteren in Italië

7 tips bij het kopen (en het genieten) van extra vergine olijfolie

1 september 2016 door Aniek Rooderkerken

7 tips bij het kopen (en het genieten) van extra vergine olijfolie

“Als een olijfolieproducent je vertelt dat hij bijna geen olijfolie meer heeft, is dit geen slecht teken. Het betekent namelijk dat hij de olie niet vermengt om meer te kunnen verkopen.” Dit is één van de talloze tips die Nonno Luigi aan Pierluigi gaf. Puglia is vol van deze nuttige adviezen en Pierluigi deelt vandaag de beste tips bij het kopen van extra vergine olijfolie met ons.

Pierluigi brengt de meest heerlijke producten van het land van zijn familie mee naar Nederland, zo ook olijfolie. Hij weet precies waar de olie vandaan komt en wie deze produceert. Hij mag zich dus met recht een olijfolie-kenner noemen!

7 tips bij het kopen (en het genieten van) extra vergine olijfolie
7 tips bij het kopen (en het genieten van) extra vergine olijfolie

“Ik geloof dat het tegenwoordig meer dan ooit belangrijk is om enige basiskennis van olijfolie te hebben. Niet alleen om de kwaliteit van een product te kunnen herkennen, maar vooral om onszelf en onze gezondheid te beschermen tegen de toenemende hoeveelheid vervalste olijfolie die we vaak vinden in de grote olijfolie-industrie.

Olijfolie -en als ik het over ‘olijfolie’ heb verwijs ik altijd naar ‘extra vierge’ olie- is het basiselement van het mediterrane dieet: het eerste en het laatste ingrediënt van een recept. Het kan zowel gezond en heerlijk als toxisch en onsmakelijk zijn: je moet dus een goed product kunnen onderscheiden van slechte namaak. Maar hoe doe je dit?

1. Er is niet zoiets als goedkope extra vergine olijfolie

Laten we beginnen bij de basis: je hebt 100 kilo olijven nodig om 15 liter pure extra vergine olijfolie produceren. Gezien alle werkzaamheden die nodig zijn om te zorgen voor de bomen, het bewerken van de grond en de oogst van de olijven zelf, is de berekening eenvoudig. Wat aangeboden wordt onder de 7 a 8 euro per liter, kan niet worden vertrouwd.

2. Lees het etiket aandachtig

Het etiket moet duidelijk, leesbaar en nauwkeurig zijn. Vermijd etiketten met de vermelding ‘Olijven uit de EU’ of ‘Made in Italy’ zonder vermelding van de specifieke plaats van productie.

3. Licht bitter, scherp en kruidig

De smaaktest: goede olijfolie is vaak een beetje bitter, scherp en kruidig. Het is niet altijd even soepel en makkelijk in de omgang. De intense aroma’s verklappen eigenlijk de aanwezigheid van hoge niveaus van polyfenolen, de plantaardige stof die olijfolie zo goed voor je maakt. Als de olijfolie een beetje ‘brandt’ in de achterkant van je keel is dit zelfs een goed teken.

4. Geen koude persing? Geen smaak.

Kies altijd een olijfolie die is gemaakt met “koude persing” (spremitura a freddo). Dit betekent dat de olijven geperst worden zonder opgewarmd te zijn. Deze methode geeft aan dat geen warmte of chemische additieven (die de smaken en aroma’s van de olijfolie kunnen veranderen en vernietigen) werden gebruikt om de olie uit de olijven te krijgen. Zonder toevoeging van warmte aan de verwerking, behoudt olijfolie tevens zijn volledige voedingswaarde.

5. Koop olie in donkergroen glas of blik. Plastic flessen? Nee bedankt.

Olijfolie koop je alleen wanneer deze in donkergroene flessen of in blik zit. Op deze manier weet je zeker dat het product zijn essentiële voedingsstoffen behoudt. Je kan de olijfolie na aankoop natuurlijk vanuit de originele verpakking altijd in een andere fles overgieten, maar het is raadzaam om de olie in een kast te bewaren, in het donker. En vermijd in alle gevallen plastic flessen! Plastic is te poreus om een adequate bescherming te bieden tegen licht, warmte of vocht. Daarnaast kunnen kleine moleculen in het kunststof in de olie terechtkomen, waardoor de kwaliteit nog verder afneemt.

6. 3L of 5L blikken: minder geld, minder afval, meer smaak

Koop 3 liter of 5 liter blikken olijfolie. Mijn grootouders in Puglia hebben een 30 liter tank in hun garage en vullen deze ieder jaar bij. Waarom? Hoe meer olijfolie je koopt, hoe lager de prijs per liter is. Soms vind je in winkels 0.25l flessen olijfolie… je betaalt eigenlijk meer voor de fles en het etiket dan voor de vloeistof die erin zit. Met een tank kan je geld besparen en je produceert ook minder afval: je kan de blikken recyclen (ik gebruik ze bijvoorbeeld bij het tuinieren). Hiernaast zijn metalen containers ideaal voor het behoud van de olijfolie, dus maak je geen zorgen wanneer je het niet zo vaak gebruikt. Goede olijfolie kan minstens 18 maanden worden bewaard … Ik weet zeker dat je het allemaal gebruikt!

7. Weet waar het product vandaan komt

Ik weet dat het tegenwoordig met de globalisering en open grenzen, onmogelijk is om de werkelijke oorsprong van bepaalde producten te achterhalen. Soms helpt het label ook niet mee. Koop olijfolie hierom bij betrouwbare producenten of verkopers. Vermijd de grote distributiemerken en kies in plaats hiervan voor kleine, lokale producenten. Stel vragen, zoek informatie op en ga voor het merk dat deze informatie biedt – of zelfs laat zien  hoe het product is ontstaan. Het maken van pure extra vierge olijfolie is een cultuur!

Ik hoop dat deze tips nuttig zijn om goede (en gezonde) olijfolie te vinden, die past bij jouw smaak en behoeften. Houd jij van lekkere en pure extra vergine olijfolie? En wil je echt weten waar deze precies vandaan komt en hoe deze is gemaakt? Dan kun je je eigen olijfboom adopteren via Pierluigi of met hem op reis gaan naar Puglia. Hiermee help je lokale boeren in Puglia enook Italië Uitgelicht is de trotse eigenaar van een adoptie-olijfboom van Pierluigi.nl!”

Extra vergine olijfolie uit Puglia
Extra vergine olijfolie uit Puglia

Dit artikel is geschreven door Pierluigi Parente. Wil je meer weten over het adopteren van een olijfboom in Puglia? Bekijk dan deze film.

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse producten, Italië, Puglia, Zuid-Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Arezzo, Palazzo dei PrioriBezienswaardigheden Toscane | Dit zijn de 10 mooiste plekken!
Het manifest van de Britse historicaBespreking Mary Beard “Vrouwen en macht”
Crodino on the rocks: overheerlijke Crodino receptenEen aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Prendimingiro, de fietsreis door Italië van Stefano en Tineke

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022