Travelwish: #MyPugliaExperience

Eén keer eerder was ik in Puglia. Zuidelijker dan Rome was ik nooit geweest en wat ik precies moest verwachten van deze regio, dat wist ik niet. Ik liet me onderdompelen in een wereld van wijnproeverijen in oude cantine, lunches onder de olijfbomen en het dansen van de pizzica. En na vijf dagen was ik overtuigd; ik keer terug naar Puglia. Het liefst zo snel mogelijk! Daarom heb ik mij deze week op de valreep aangemeld voor #MyPugliaExperience. Vandaag weet ik of ik genoeg stemmen heb behaald om tot de finalisten te behoren. In bocca al lupo!

#MyPugliaExperience

Tijdens #MyPugliaExperience krijgen een aantal jongeren (uit Italië, Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) de mogelijkheid aangeboden om de rijkheid van de geschiedenis en de kunst van Puglia te ontdekken, de schoonheid van de natuur, de tradities van deze regio en natuurlijk ook de heerlijke keuken. De reis doorkruist heel Puglia, van de Adriatische Zee tot de Ionische Zee. Op het programma staan veel bezienswaardigheden en activiteiten die op mijn travelwish lijst staan!

Masseria in Puglia

Kunst, cultuur en tradities

Er worden maar liefst drie programma’s aangeboden, gericht op kunst, sport en muziek. Degenen die mij kennen zullen weten dat mijn voorkeur uitgaat naar de eerste twee, als kunsthistorica / wielrenster. Vandaag een vooruitblik op de programma’s die ik wellicht – met jullie stem-  mag volgen! Tijdens het eerste programma ‘kunst, cultuur en traditie’ ontdekken we de oude vismethode van de trabucchi, gigantische houten stellages in het Peschici district. Ook wordt er een bezoek gebracht aan het Unesco werelderfgoed van Monte Sant’Angelo en het Castel del Monte. Natuurlijk staat ook een bezoek aan Bari op het programma en worden er verse orecchiette gemaakt. En één van mijn favorieten: “Traveling through the olive groves and vineyards of the countryside, we arrive in Alberobello, the city of conic stone roof houses, with its monumental village that is a UNESCO heritage.” Want de bekende trulli van Puglia heb ik nog niet gezien!

kaart

De zee, sport en natuur

Als fanatiek hardloper en wielrenner maakt het tweede programma ‘De zee, sport en natuur’ mij natuurlijk ook erg enthousiast! Want hoe ontdek je de mooie natuur van Puglia, van de zee tot aan de bergen, beter dan tijdens trailrunning, op de mountainbike of te paard? En of dat nog niet cool genoeg ik citeer ik enkele regels uit het programma:
“Arrival in helicopter after having flown over the Gargano Promontory. In the archipelago, scuba diving and snorkeling to admire the uncontaminated seafloor, relaxation on the desert island of Capraia, canoeing around the island of Cretaccio. …. Trekking down the trails at the bottom of the valley and visit of the splendid caves with the remains of ancient frescoed churches.”

Amfitheater onder de blik van Sant'Oronzo, Lecce. Foto Paolo Magari via Flickr
Amfitheater onder de blik van Sant’Oronzo, Lecce. Foto Paolo Magari via Flickr

Volksmuziek en de pizzica

Het derde programma ‘Muziek van heilig tot profaan’ draait natuurlijk om de pizzica, de populaire  traditionele dans. (lees hier wat ik er eerder over schreef) Maar ook om de Zangers van Cannole, een groep oudere vrouwen die traditionele liederen zingen én de bezoekers lekkernijen aanbieden uit de keuken van Salento. En een bootexcursie in Otranto, waar ‘s avonds een groot feest wordt gevierd ten ere van de patroonheilige van het stadje.

#MyPugliaExperience …… ik kan nu al niet wachten om weer af te reizen naar Puglia! In bocca al lupo!

Wat ik eerder schreef over Puglia:

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *