Reis je binnenkort met de auto naar Italië óf huur je daar een auto, lees dit artikel dan zeker. Zo weet je alles over de Zona Traffico Limitato en voorkom je dat er na afloop van je reis een boete op je deurmat valt.
Wat is een ZTL? (Zona Traffico Limitato)
Rijd je met een auto door Italië, dan moet je oppassen dat je geen ZTL in rijdt, een Zona Traffico Limitato. Je hebt het verkeersbord dat hiervoor waarschuwt vast al eens gezien. Een wit bord met hierop een rode cirkel, met het opschrift Zona Traffico Limitato.
Zona Traffico Limitato betekent letterlijk zone met beperkt verkeer. Dit systeem is ingesteld om de historische gebouwen in de stadscentra te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen. Motorische voertuigen worden om deze reden zoveel mogelijk geweerd.
Je vindt de borden in de grote steden zoals Rome, Florence, Milaan, Pisa, Arezzo, Bologna, Bolzano, Genua, Triest, Turijn, Verona… maar ook in kleinere plaatsjes kom je ze nog wel eens tegen. Zie je zo’n bord, dan is het slim om meteen op de rem te trappen. Heb je geen ontheffing of vergunning voor deze zone, dan heb je kans dat er na thuiskomst van je vakantie een boete op de deurmat ligt. Raadpleeg de website van de stad die je wilt bezoeken om te kijken of er een zone geldt en waar je mag parkeren. Complete informatie is te vinden op: accessibilitacentristorici.it (in het Engels en Italiaans).
Wat gebeurt er als je per ongeluk een ZTL-zone binnen rijdt?
Rijd je nietsvermoedend een ZTL-gebied in, dan kun je een boete ontvangen. Direct achter de ZTL-borden hangen namelijk camera’s die de nummerborden van passerende auto’s vastleggen. Heb je geen vergunning of ontheffing, dan kun je bij thuiskomst een boete op de deurmat ontvangen. Als je rondjes gereden hebt kan het zijn dat je meerdere bekeuringen thuis gestuurd krijgt. Formeel is het namelijk iedere keer weer een aparte overtreding, die ook afzonderlijk betaald moet worden.
Heb je een auto gehuurd in Italië, dan kan de autoverhuurmaatschappij de boete (plus administratiekosten) van je creditcard afschrijven. Heb je pech, dan zal het verhuurbedrijf je ook een toeslag voor verkeersovertredingen in rekening stellen. Deze bedragen kunnen flink oplopen.

Ontheffing voor een ZTL
Hangt er een onderbord onder het Zona Traffico Limitato-bord, dan geven de tijden op het bord de duur van het verbod aan. Ook wordt op het onderbord vaak aangegeven welke voertuigen wél de ZTL in mogen rijden. Bromfietsen en motoren bijvoorbeeld, bussen taxi’s of politieauto’s. Welke voertuigen dit zijn verschilt nogal eens per gemeente.
Een ontheffing of vergunning voor de ZLT kun je krijgen als je in het centrum woont, je in een hotel in het centrum verblijft, in een parkeergarage in het centrum wilt parkeren of een invalidenparkeerkaart hebt. Verblijf je in een hotel in het centrum, dan geef je bij het inchecken je kenteken door. De receptie van het hotel geeft het kenteken vervolgens door aan de gemeentelijke politie om een ontheffing te krijgen. Dit geldt ook voor de eigenaar van de parkeergarage. Het is dus belangrijk bij het hotel vooraf aan te geven dat je met de auto bent. Controleer of de auto inderdaad geregistreerd is, zodat je de ZTL zonder problemen in kunt. En bewaar voor de zekerheid het parkeerkaartje of de hotelrekening, voor het geval er toch een boete op de mat valt.
Bezwaar maken tegen de boetes
De boetes worden geïnd door de gemeente of politie, óf door een incassobureau genaamd EMO (European Municipality Outsourcing). Het kan soms maanden duren voordat de boete op de mat valt. Bezwaar maken tegen de boete is moeilijk.
Hoef je niet per sé de Zona Traffico Limitato in met de auto, parkeer dan buiten de zone. En ga te voet, met het openbaar vervoer of met een taxi, het centrum in. Het kan je een hoop ellende besparen. En rijd je toch een stad of dorp in, let goed op de borden!
Linda zegt
Wat handig om te lezen en om te weten! Italië is een van onze opties voor volgend jaar en dan moeten we hier zeker rekening mee houden. Ik wist dit helemaal niet
Aniek Rooderkerken zegt
Het is echt opletten! Als er ineens zo’n bord voorbij flitst heb je vaak niet te tijd om de uitleg te lezen, en de auto stoppen of omkeren is ook niet altijd mogelijk….
Elisa zegt
Als ik dit artikel toch eens 10 jaar geleden had gelezen… dan had me dat een hoop boetes gescheeld! Zo bespaar je je lezers een hoop ellende