Op culinaire ontdekkingstocht door Napels!
Napels zien en dan sterven, wordt er gezegd. Maak daar maar ‘Napels proeven’ van. Want hoe indrukwekkend de stad ook is, de uitzichten op de Vesuvius ook zijn, de kleuren van de verschillende wijken en de prachtige monumenten van de stad… Napels ontdek je het best door te proeven. En hierom ga ik op culinaire ontdekkingstocht door Napels.
Secret food tour Napels
In de smalle straatjes van Napels vind je pizza, pasta, mozzarella en gelato, letterlijk alles wat de Italiaanse keuken zo smakelijk maakt. En omdat ik echt de beste culinaire adresjes van de stad wil ontdekken ga ik op pad met Secret Food Tours. Op naar de plekken waar locals eten en op zoek naar wat de echte Napolitaanse gerechten zijn.
Sfogliatelle en caffè
De tour start met de geur van koffie. Het eerste gerechtje is namelijk een heerlijke sfogliatella, een knapperige ricotta cake, en die kan niet zonder een straffe caffè. Volgens onze gids, Mario, vind je de sfogliatella in heel Napels. In deze bar smaakt het in ieder geval goed.
De bar – de komende dagen zal ik hier nog veel koffie drinken, het ligt vlak bij mijn AirBnb – is de eerste stop tijdens de food tour door Napels. De proef- en wandelroute door Napels start in de volkswijk Rione Sanità. Een wijk waar de was buiten hangt en nonna’s nieuwsgierig vanaf het balkon op je neerkijken. Waar het een drukte van jewelste is, met schreeuwende straatverkopers, maar je in rustige achterafsteegjes ook madonna’s vereerd ziet worden. En waar overal de beeltenis van Totò te vinden is.
Vers van de markt
Midden in deze wijk lopen we over een kleurrijke markt. Hier worden volop lokale groenten en fruit verkocht. Appels, mandarijnen, maar ook de friarielli die we later in deze food tour nog tegen zullen komen. Deze soort van wilde broccoli groeit op de heuvels van de Vesuvius. Hoe Napolitaans wil je het hebben?
Napolitaanse tortano
Wacht even! zegt gids Marco. Hij duikt Panificio Coppola in, een van de vele bakkerijen in Napels, om tortano voor ons te halen. Dit is een unieke en rustieke Napolitaanse taart. Vooral rond pasen vind je deze overal in Napels. De vorm van de tortano heeft namelijk wel wat weg van een kroon, wat verwijst naar de doornenkroon van Jezus. De taart zelf heeft een hartige vulling, met Napolitaanse salami, cicoli, pancetta of mortadella en flink wat kaas. Een food tour is niet compleet zonder deze geproefd te hebben.
Wijn en een Napolitaanse aperitivo
Terwijl ik het laatste stukje van het gebak opeet, lopen we door de drukke straten van de wijk Rione Sanità. We lopen voorbij groentekramen en een vishandel, kleine supermarktjes en kramen met van alles en nog wat. Het is druk op de straatmarkt.
Wij lopen nog iets verder en stappen een kleine wijnhandel binnen. Al snel krijg ik een glas sprankelende rode wijn in mijn handen gedrukt en staat een bord vol heerlijkheden voor me. Verse en melkachtige mozzarella di bufala, ricotta, salami, olijven, stukjes parmezaan, pancetta en de lokale cicoli. Heerlijk!
Pizza salsicce e friarielli
Al snel ruilen we de drukkere straten om voor “i vicoli di Napoli”, de achterafstraatjes in een van de oudere delen van de stad, waar je de huisgemaakte gerechten al kunt ruiken.
We stoppen bij de beste pizzeria in de buurt en de pizzaiolo zet al snel een pizza margherita, een pizza salsicce e friarielli en een glas Italiaans bier voor mijn neus. De margherita is natuurlijk een echte klassieker, maar de tweede pizza is net zo bijzonder. De friarielli wordt ook wel broccoletti a Roma genoemd en in Puglia kom je het tegen als cime di rapa. Het zorgt voor een pizza met een wat bittere nasmaak.
Tot onze verassing krijgen we ook nog een secret dish, dat zelfs veel Napolitanen niet kennen. Wil je weten wat het is, neem dan deel aan deze tour. Het gerecht is in deze pizzeria bedacht, en meer verklap ik er niet over. Behalve dat het misschien wel het beste gerechtje van deze tour is!
Napolitaans street food
Voor het volgende gerecht moeten we wel even in de rij staan, maar het is dan ook hét street food gerecht van Napels: frittatina di pasta. Traditioneel wordt deze gemaakt van de pasta van de vorige dag, met bechamel, gekookte ham en erwten. Het gerecht wordt gefrituurd, waardoor je een knapperig hapje krijgt met een romige vulling. Order na order wordt er uitgegeven. Niet vreemd, want de frittatina di pasta is heerlijk om te eten tijdens een wandeling door de smalle straatjes van Napels. Een Napolitaanse delicatesse die moeilijk te weerstaan is.
Limoncello van de Campi Flegrei
Dan stoppen we in een lokale limoncellofabriek, in het hart van het stadscentrum. Niet alleen wordt hier limoncello gemaakt, je kan hier ook twee soorten limoncello proeven. De gewone versie en een crema di limone. Het is een familiebedrijfje, waar al generaties lang limoncello wordt gemaakt van de verdello citroen, die groeit op de flanken van de Campi Flegrei.
Het bijzondere is dat hier van de restproducten van de citroenen ook nog eens tal van producten wordt gemaakt. Crema di Limone, citroensnoepjes, pasta met citroen en cioccolato al limone con peperoncino, bijvoorbeeld. Werkelijk alles wat maar een citroensmaak kan krijgen.
Ragù met rode wijn
Met de limoncello in onze benen lopen we in de Via dei Tribunali een osteria in. Tafels worden aan elkaar geschoven, de (goed gevulde) glazen rode wijn worden op tafel gezet en flinke borden met pasta volgen. De pasta al ragù is heerlijk, met stukken vlees die al bijna uit elkaar vallen als je er naar kijkt, zo lang heeft deze saus waarschijnlijk staan pruttelen.
Ik vraag me inmiddels af of ik nog meer kan eten, en of ik vanavond überhaupt nog een diner wil, zo veel lekkere dingen hebben we al geproefd. Gelukkig maken we nog een ommetje door de stad voor de laatste stop. We nemen een kijkje in de prachtige San Domenico Maggiore in Napels.
Ambachtelijk ijs
Hoe kan je een food tour afsluiten zonder gelato? Gelukkig weet onze gids Marco hier het perfecte adresje voor! We lopen naar de Vico Pallonetto, naar een gelateria waar heerlijk en uniek ambachtelijk ijs wordt gemaakt met de meest verse ingrediënten. Hoe veel we ook gegeten hebben, voor ijs heb ik nog wel wat ruimte. Alleen de smaak kiezen is nog lastig. Hoe lekker ricotta met gekarameliseerde vijgen of Piemontese hazelnoot ook klinkt, ik ga voor citroen met gember. Een heerlijke afsluiting van deze culinaire ontdekkingstocht!
Een food tour door Napels
Tijdens de tour wandelen we door twee sfeervolle wijken in Napels. Eerst door de authentieke en levendige wijk Rione Sanità, waar we en passent ook nog een plaatselijke markt bezoeken. Hierna verkennen we het historische centrum. De food tour laat je dus heel wat bekende plekken van Napels zien.
Maar wat de tour echt zo bijzonder maakt zijn de meer onbekende plekken waar je komt. Een wijnhandel in de achterafstraatjes van Rione Sanità, een pizzeria waar je alleen komt als je weet waar je moet zijn. Aan de hand van gerechten en drankjes (en een verrassingsgerecht) ontdek je een paar uur lang het lekkerste wat Napels te bieden heeft.
Wil jij ook op culinaire ontdekkingstocht gaan? Bezoek dan www.secretfoodtours.com voor de secret food tour Napels en in andere (Italiaanse) steden.
Ik maakte deze tour op uitnodiging van Secret Food Tours.
Denise zegt
Mmmmmmmmmm… Dat klinkt heerlijk! Napels vind ik sowieso al gaaf, maar de food tour klinkt ook echt leuk, juist vanwege die secret plekjes.
Aniek Rooderkerken zegt
Het lijkt me ook echt iets voor jou!