Home ReistipsAccommodaties Brusagio: een heerlijke borgo in de heuvels van Piemonte

Brusagio: een heerlijke borgo in de heuvels van Piemonte

door Aniek Rooderkerken
Genieten van het uitzicht op de vallei

Brusagio: een heerlijke borgo in de heuvels van Piemonte

“Ja, prima, jullie staan geboekt. Daar ga je nog spijt van krijgen haha.” Dat is de reactie die ik krijg wanneer ik per mail een verblijf bij Brusagio boek. In Italië kan dat een aantal dingen betekenen. Dat er uitgebreide maaltijden in het vooruitzicht zijn, talloze gangen met de meest heerlijke gerechten, waardoor je tonnetje rond de maaltijd afsluit. Of dat er een goede voorraad wijn op ons te wachten staat. Ook een optie, midden in de wijnstreek Piëmonte. Of dat we ons voor mogen bereiden op pittige beklimmingen, want wij zijn van plan te gaan wielrennen in de heuvels van Piemonte. Vooralsnog blijft het een verrassing. Wat staat ons te wachten in Spigno Monferrato….

Brusagio

Brusagio

B&B Brusagio

Rob en Jollie beloven nogal wat. Kristalheldere nachten waardoor je nu eindelijk eens de kans krijgt de sterrenbeelden te leren onderscheiden. Een authentieke b&b in een oude wijnboerderij, waar je niets anders hoort dan het ploppen van de kurk uit wijnflessen of het getsjirp van krekels. Of ‘s nachts het gezang van de nachtegaal of een roepende uil, zo je wilt. Velden vol klaprozen en sprookjesachtige vuurvliegjes die zich zo rond juni een tijdje laten zien.

Maar tot zover de beloftes. We rijden door het dorpje Spigno Monferrato en klimmen naar één van de heuveltoppen midden in de Bormida-vallei. De Ligurische kust kunnen we nog net niet zien. Het laatste stukje naar Brusagio is een onverharde weg en boven aangekomen worden we welkom geheten door labrador Jamie. In de buurt zien we een paar katten loom in de zon liggen. Enkele wijnranken groeien rondom de gebouwen, ze passen mooi bij de wijnranken, fruitbomen en lavendelvelden die we onderweg tegenkwamen.

Brusagio is een voormalige wijnboerderij die als een ‘Borgo’ is ingericht. Rondom een binnenplaats liggen kleine appartementen vanuit waar je een geweldig uitzicht hebt over de Bormidavallei en in de verte zie je het dorpje Spigno Monferrato liggen. Je verblijft er in de vrijstaande Rustico -voorheen een daglonershuisje – met een  geweldig uitzicht over de vallei, in Angolo – met een eigen pizza-oven op je terras – of zoals wij in la Casa – met een terras onder de eeuwenoude wijnranken.

Brusagio

Brusagio

Genieten, bewonderen, ontspannen

Brusagio ligt op de top van één van de heuvels in de omgeving van het dorpje Spigno Monferrato, precies halverwege de steden Alessandria en Savona. Met de auto rijd je zo door de wijnstreken de Langhe en Monferrato, door landschappen met schitterende vergezichten en kleine Middeleeuwse dorpjes. Spigno Monferrato is een klein dorpje, met de gebruikelijke winkeltjes, café’s en restaurants. Maar ook een Middeleeuwse brug met twee tolhuisjes. Rondwandelend door de kleine steegjes zien we de Sant’Ambrogio en iets hoger, bij de begraafplaats, de ruïnes van een kasteel. Het naastgelegen Mombaldone is zelfs één van de “Piú Belli Borghi d’Italia”, en is via een mooie wandeling te bereiken.

Maar mijn favoriet is wel het stadje Acqui Terme. Al in de tijd van de Romeinen was het een beroemde kuurplaats. Tegenwoordig is er een spa, een zwembad gevuld met bronwater en midden in Acqui staat de Bollenta, de hete bron. Hier kan je een flesje vullen met het geneeskrachtige water.

We werden al getipt door Rob dat de omgeving van Brusagio perfect is om te gaan wielrennen, met pittige klimmetjes, snelle afdalingen en kleine dorpjes waar je op het dorpsplein een heerlijke espresso drinkt. Wij kiezen voor de d’Erro-route, die ons in 62 kilometer van Spigno Monferrato, naar Turpino, Montechiaro d’Acqui, Castelletto d’Erro, Ponti, Denice naar Mombaldone en weer terug naar Brusagio voert. Onderweg hebben we tal van adembenemende uitzichten, rijden we door authentieke dorpjes en over groene heuvelruggen en diepe dalen.

Overal merken we dat Piemonte een wielerregio is en de geboortestreek van wielerhelden als Giovanni Gerbi, Constante Giradengo en Fausto Coppi. Vanaf Brusagio ben je met de auto, of de racefiets, zo in Fausto’s geboorteplaats Castellania. Bij zijn graf staat een groot monument dat herinnert aan ‘Il Campionissimo’, de kampioen der kampioenen. Hij wist namelijk maar liefst vijfmaal de Ronde van Italië op zijn naam te schrijven, tweemaal de Ronde van Frankrijk en ook nog eens vijfmaal de Ronde van Lombardije te winnen, driemaal Milaan-San Remo en eenmaal Parijs-Roubaix. In totaal maar liefst 153 overwinningen!

Ook voor wandelaars is de regio een pradijs. Wandelend langs de kenmerkende wijngaarden en olijfboom- en hazelnootplantages, kom je nogal eens caprioli (reeën) tegen, fazanten of zelfs een cinghiale (wild zwijn).

Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio

Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio

B&B bij een kunstenaar

Een van de eigenaren van Brusagio is kunstenaar Rob Lagrouw. Hij maakte furore als interieurdesigner, maar liet Nederland achter zich en verhuisde met Jollie naar Brusagio. Rob werkt nog dagelijks in zijn atelier in de voormalige wijnboerderij. In deze prachtige omgeving vindt hij inspiratie voor zijn kunstwerken, en de rust draagt hier zeker ook aan bij.

Op Brusagio gaat het er lekker ongedwongen en informeel aan toe. Na een duik in het kleine zwembad of een wandeling in de vallei kan je ‘s avonds gewoon aanschuiven aan één van de lange tafels op de binnenplaats van Brusagio, of bij de grote open haard aan het overdekte terras van Fame da Lupo – Italiaans voor “honger als een wolf”. Hier wordt de pizza-houtoven opgestookt, maar je kan ook tal van andere, voornamelijk Piemontese gerechten verwachten. Of rijd je met de auto naar een nabijgelegen dorpje, waar genoeg restaurants te vinden zijn. En anders drink je gewoon een wijntje met de andere logees. Grote kans namelijk dat er binnen een paar tellen een fles wijn op tafel wordt gezet, het achterland is niet voor niets de Piemontese wijnstreek waar enkele van de meest heerlijke wijnen van Italië vandaan komen.

Genieten van het uitzicht op de vallei

Genieten van het uitzicht op de vallei

Brusagio, wij hebben er zeker geen spijt van!

Brusagio
15018 Spigno Monferrato

www.brusagio.com

Brusagio

Brusagio

Meer lezen:

Laat een bericht achter!