Home Kunst & CultuurBoekentips De acht bergen van Paolo Cognetti

De acht bergen van Paolo Cognetti

door Aniek Rooderkerken
De acht bergen van Paolo Cognetti

De acht bergen van Paolo Cognetti

Tegen de achtergrond van de Italiaanse Alpen speelt zich een bijzonder verhaal af, over eenzaamheid, vriendschap en familiebanden. De acht bergen van Paolo Cognetti is een roman die je meesleept naar immense berglandschappen en ijzige gletsjers.

De acht bergen van Paolo Cognetti

Elke zomer strijkt de elfjarige Pietro, een stadsjongen uit Milaan, met zijn ouders neer in een klein dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta. Een bergdorpje dat door de meeste bewoners is verlaten en waar de laatste bewoners stug aan het boerenleven blijven vasthouden.

De liefde voor de bergen blijkt voor het gezin de rode draad in hun leven te zijn. De ouders van Pietro hebben elkaar ontmoet in de Dolomieten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een klein kerkje aan de voet van de berg. Voor werk en een betere toekomst verhuisden ze naar Milaan. Hier herinneren de drukke en vuile buitenwijken waar het gezin woont hen vooral aan een leven dat ze eigenlijk niet willen leven.

Iedere zomer brengen ze hoog in de bergen door. Pietro raakt hier bevriend met de even oude boerenzoon Bruno. Tijdens zomers vol wandelingen door de bergen bloeit een onverwoestbare vriendschap op. De vader van Pietro is er alleen in de weekenden, wanneer hij naar de kale rotsen boven de boomgrens klimt. Hij vlucht voor de ellende in het dal en vindt alleen geluk in de bergen. Voor de moeder zijn de bergen nostalgie. Het leven dat ze eigenlijk hadden moeten leiden op de alpenweiden.

Rauwe bergen

De roman De acht bergen voert je mee naar de schoonheid van de natuur. Naar prachtig diepblauwe gletsjermeren, ontzagwekkende bergen en lieflijke bergweiden waar koeien vredig grazen. Kleine dorpjes op afgelegen plekken die door een verwoestende lawine in een paar seconden van de kaart geveegd kunnen worden of die langzaam aan hun lot worden overgelaten wanneer de bewoners wegtrekken.

Bovenal gaat De acht bergen (Le otto montagne) over de levenslange zoektocht naar geluk. Mensen als Bruno die trouw blijven aan hun geboortegrond en reizigers als Pietro die rusteloos blijven rondtrekken over de aarde om vervolgens thuis te komen. De acht bergen gaat over eenzaamheid, familierelaties en vriendschap, de liefde en de dood, reizen en weggaan. Over de dingen in het leven die deel uitmaken van wie je bent. Over het altijd weer terugkeren naar het kleine dorpje in de bergen waar de gletsjers de verhalen van lang voorbije winters vertellen.

Paolo Cognetti

De in Milaan geboren Paolo Cognetti (1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. De acht bergen betekende zijn definitieve doorbraak in Italië. De rechten van het boek werden nog voor verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht. Het boek werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond.

Paolo Cognetti | De acht bergen | Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam | ISBN: 9789023466413 | Hardcover € 19,99.

Ook leuk om te lezen:

Meer lezen:

1 comment

Tussen twee werelden van Franco Faggiani - Italië Uitgelicht 24 januari 2019 - 09:11

[…] Franco Faggiani is meteen duidelijk. Om de een of andere reden lees ik graag over de bergen. Zoals De Bergen van Paolo Cognetti, waar ik pas nog over schreef. De weidsheid van de bergen, de rust, de rauwe natuur. The mountains […]

Reply

Laat een bericht achter!