Liefde en huwelijk in het Florence van de Renaissance

Domenico di Zanobi, Cassone

In de Italiaanse Renaissance was het huwelijk tussen twee mensen een belangrijke gebeurtenis waarbij twee vooraanstaande families met elkaar verbonden konden worden. Het moge duidelijk zijn: het huwelijk was toentertijd meer een zakelijke overeenkomst dan een kwestie van liefde. Er werd door beide families lang gezocht naar een geschikte huwelijkskandidaat en zodra deze gevonden was, werd gestart met lange onderhandelingen, vooral over financiële zaken. Maar wanneer het huwelijk gesloten was, werd dit groots gevierd met festiviteiten en plechtigheden.

De cassone

Een belangrijk moment was de huwelijksoptocht waarbij de bruid naar haar nieuwe woning, die van haar toekomstige man en zijn familie, werd geleid. Begeleid door familieleden en muzikanten, en een ieder gekleed in prachtige kledij, werd door de stoet aan de stad getoond dat een huwelijk was voltrokken. De bruid bracht vaak een bruidsschat met waardevolle huwelijksgoederen met zich mee, die vervoerd werd in een cassone, een houten bruidskist die vaak prachtig versierd was met schilderingen en verguldsel.

Deze cassoni werden gebruikt om kostbare voorwerpen uit de bruidsschat zoals luxueuze kleding, sieraden en linnengoed in op te slaan. Het waren op zichzelf ook waardevolle bezittingen en bleven vaak generaties lang in bezit van de familie. Ze symboliseerden belangrijke huwelijksallianties tussen vooraanstaande families en konden door hun luxueuze uiterlijk de status van families verhogen. Immers, wie zulke kostbare voorwerpen kon bestalen, moest wel uit een vooraanstaande en rijke familie komen!

Cassone with the Conquest of Trebizond, 1460s

Cassoni in Toscane en Florence

Hoewel cassoni in heel Italië werden gemaakt, worden ze in het bijzonder geassocieerd met Toscane en Florence. De kisten waren versierd met schilderingen van populaire verhalen en bekende literatuur, zoals de werken van de Italiaanse dichters Boccaccio, Petrarca en Dante, het Oude Testament, en de oude Griekse en Romeinse geschiedenis. Schilderingen van oude helden en veldslagen vertelden jonge mannen hoe zich te gedragen ten opzichte van hun echtgenotes, terwijl de liefdesverhalen van Bocaccio waarschuwingen waren naar de vrouw toe: denk aan de huwelijkse trouw!

Dit bijzonder kostbare paneel uit de Florentijnse Renaissance is afkomstig van een 15de eeuwse Italiaanse cassone. Het paneel is beschilderd met een gevechtsscène. De buitengewone kwaliteit van het stuk suggereert dat de cassone is gemaakt voor een edelman van aanzienlijke reputatie. Het paneel is toegeschreven aan Domenico di Zanobi.

Domenico di Zanobi, Cassone
Domenico di Zanobi, Cassone
More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *