Home StedenFlorence De processie van de Santi Re Magi in Florence

De processie van de Santi Re Magi in Florence

door Aniek Rooderkerken
Benozzo Gozzoli, De processie van de Santi Re Magi in Florence

De processie van de Santi Re Magi in Florence

Florence viert Driekoningen vandaag met het naspelen van het verhaal van de Wijzen. Een evenement met een lange traditie. Al in 1417 paradeerde de “Cavalcata dei Magi” door de straten van de stad. Vandaag de dag wordt de plechtige processie nog steeds geleid door de Drie Koningen te paard, samen met niet minder dan 700 andere deelnemers!

De Cavalcade en de Santi Re Magi

Tezamen vormen de Magi en de andere deelnemers de “Cavalcade”. Een lange stoet die van het Palazzo Pitti over de Ponte Vecchio trekt, om op het Piazza della Signoria vergezeld te worden door vlaggendragers. De stoet trekt vervolgens verder naar het Piazza Duomo waar de Drie Koningen hun giften aanbieden aan het Christuskind in de levende Kerststal op het voorplein van de St. Maria del Fiore. Was ik nu maar in Florence…..

Benozzo Gozzoli, De processie van de Santi Re Magi in Florence

Benozzo Gozzoli, De processie van de Santi Re Magi in Florence

Benozzo Gozzoli in de kapel van het Palazzo Medici-Riccardi

Hoe de traditie startte in de 14e eeuw kunnen we prachtig zien in de kapel van het Palazzo Medici-Riccardi in Florence (aan de Via Cavour). In opdracht van de Medici familie versierde Benozzo Gozzoli in 1459 de muren van de kapel met fresco’s van onder andere de Optocht van de drie Koningen. De “cavalcade” werd hier verbeeld met de belangrijkste familieleden, die in werkelijkheid ook deelnamen aan de processie.

We kunnen ze herkennen op het fresco. De jonge man op de voorgrond, die met veel pracht en praal op zijn paard zit is Lorenzo il Magnifico. De man met de rode hoed op het witte paard is zijn vader Piero en de man op het bruine paard is grootvader Cosimo de Oudere.  Ze worden gevolgd door andere hoogwaardigheidsbekleders, filosofen en schrijvers. Onder hen zijn Sigismondo Malatesta, Galeazzo Maria Sforza, Marsilio Ficino en Benozzo Gozzoli.

De jongeman te paard met het luipaard is Giuliano de ‘Medici. Hij is de broer van Lorenzo il Magnifico die werd vermoord tijdens de mis in de kathedraal van Florence, in de beroemde Pazzi samenzwering.

Benozzo Gozzoli, Optocht van de drie Koningen, Palazzo Medici-Riccardi in Florence

Benozzo Gozzoli, Optocht van de drie Koningen, Palazzo Medici-Riccardi in Florence

Meer lezen:

2 comments

Lineke Koolhaas-Goedhart 7 januari 2014 - 19:05

Heel mooi weer; ook ik zou willen dat ik gisteren in Firenze was…

Reply
Ruud Teggelaar 30 mei 2014 - 14:30

Leuk om te lezen. Ik wist niet dat deze oude traditie nog steeds in ere wordt gehouden.
Ik heb een deel van jullie verhaal op mijn site gezet, natuurlijk met bronvermeldling. Meer lezen over de kapel van Gozzoli zie:
http://www.teggelaar.com/gozzoli-en-de-medici-kapel/

Reply

Laat een bericht achter!