De processie van de Santi Re Magi in Florence

Florence viert Driekoningen vandaag met het naspelen van het verhaal van de Wijzen. Een evenement met een lange traditie; al in 1417 paradeerde de “Cavalcata dei Magi” door de straten van de stad en vandaag de dag wordt de plechtige processie nog steeds geleid door de Drie Koningen te paard, samen met niet minder dan 700 andere deelnemers! Tezamen vormen zij de “Cavalcade”, een lange stoet die van het Palazzo Pitti over de Ponte Vecchio trekt om op het Piazza della Signoria vergezeld te worden door vlaggendragers. De stoet trekt vervolgens verder naar het Piazza Duomo waar de Drie Koningen hun giften aanbieden aan het Christuskind in de levende Kerststal op het voorplein van de St. Maria del Fiore. Was ik nu maar in Florence…..

Cavalcata dei Magi. Foto: Marco Mori/New Press Photo
Cavalcata dei Magi. Foto: Marco Mori/New Press Photo

Hoe de traditie startte in de 14e eeuw kunnen we prachtig zien in de kapel van het Palazzo Medici-Riccardi in Florence (Via Cavour). In opdracht van de Medici familie versierde Benozzo Gozzoli in 1459 de muren van de kapel met fresco’s van onder andere de Optocht van de drie Koningen. De “cavalcade” werd hier verbeeld met de belangrijkste familieleden, die in werkelijkheid ook deelnamen aan de processie.

De jonge man op de voorgrond, die met veel pracht en praal op zijn paard zit is Lorenzo il Magnifico. De man met de rode hoed op het witte paard is zijn vader Piero en de man op het bruine paard is grootvader Cosimo de Oudere.  Ze worden gevolgd door andere hoogwaardigheidsbekleders, filosofen en schrijvers (Sigismondo Malatesta, Galeazzo Maria Sforza, Marsilio Ficino en Benozzo Gozzoli) De jongeman te paard met het luipaard is Giuliano de ‘Medici, de broer van Lorenzo il Magnifico die werd vermoord tijdens de mis in de kathedraal van Florence, in de beroemde Pazzi samenzwering.

Benozzo Gozzoli, Optocht van de drie Koningen, Palazzo Medici-Riccardi in Florence
Benozzo Gozzoli, Optocht van de drie Koningen, Palazzo Medici-Riccardi in Florence
Benozzo Gozzoli, Optocht van de drie Koningen, Palazzo Medici-Riccardi in Florence
Benozzo Gozzoli, Optocht van de drie Koningen (detail), Palazzo Medici-Riccardi in Florence
More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *