Home Kunst & CultuurBoekentips Florence, de geniale stad

Florence, de geniale stad

door Aniek Rooderkerken
Giuseppe Zocchi, het Piazza della Signoria in Florence

Florence, de geniale stad

Koen de Vos schreef dit prachtige boek over Florence. De geniale stad, waarom Florence zoveel genieën voortbracht in haar gouden vijftiende eeuw.

Florence in de vijftiende eeuw

In de vijftiende eeuw was Florence een culturele hotspot. Het New York van die tijd. Ook al was Florence in de vijftiende eeuw tweehonderd maal kleiner dan New York nu. Dat maakt Koen de Vos ons duidelijk in Florence, De geniale stad.

In minder dan honderd jaar maakte de stad een culturele bloeiperiode door. In zijn boek zoekt Koen uit hoe het mogelijk is dat een kleine Toscaanse stad in honderd jaar zoveel meesterwerken, geniale kunstenaars en denkers kon voorbrengen: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Machiavelli, Botticelli, Brunelleschi, Donatello, Fra Angelico, Lorenzo de’ Medici en Amerigo Vespucci.

Al deze kunstenaars en geleerden (en met hen nog tientallen anderen) zijn in Florence geboren of brachten er een groot deel van hun leven, opleiding en carrière door. “Ze kwamen elkaar tegen op straat, gingen samen naar de kroeg, deelden ideeën en minnaressen en streden geregeld om dezelfde opdrachten. Welnu, al deze genieën, al deze kunstenaars en geleerden die vandaag nog regelmatig de kranten halen, werden voortgebracht door een en dezelfde stad. Niet door een metropool van meer dan tien miljoen inwoners maar door een stadje van amper 60.000 inwoners. Om je een idee te geven, dat is minder dan provinciesteden als Aalst (80.000 inwoners) en Delft (bijna 100.000 inwoners).”

De meest geniale stad ooit

De gouden vijftiende eeuw van Florence loopt van het jaar 1400 tot 1500. In die tijd bracht Florence een flinke reeks genieën voort en speelde een invloedrijke rol in Europa, vooral op cultureel gebied. Koen de Vos pelt de lagen van de stad af. Hij kijk naar de politieke situatie, de ligging van Florence, naar wat Florence kunstenaars en geleerden te bieden had om een grote expertise op te bouwen. Kortom, alles om uiteindelijk te weten te komen waarom Florence misschien wel de meest geniale stad ooit is. Lezen!

Koen de Vos, De geniale stad

Koen de Vos | De geniale stad, waarom Florence zoveel genieën voortbracht in haar gouden vijftiende eeuw | Ambo Anthos | Bestel hier bij bol.com

Koen de Vos, De Geniale Stad
Waarom Florence zoveel genieën voortbracht in haar gouden vijftiende eeuw

Meer lezen:

Laat een bericht achter!