Home Kunst & CultuurBoekentips Sneakpreview: Wandelen over de Godenweg

Sneakpreview: Wandelen over de Godenweg

door Merel
Bologna, Godenweg of Via degli Dei

Wandelen over de Godenweg

Bergen en dorpen met goddelijke namen, eeuwenoude kerken en indrukwekkende kloosters. Maar ook: eindeloze groene heuvels, slingerende karrensporen en elke dag genieten van de Italiaanse keuken. Dat is de Godenweg in een notendop. Een route die je vanaf eind 2018 ook met een Nederlandse reisgids in je rugzak kunt volgen. Ontdek hier waar je aan begint…   

Sporen van lange gezellige avonden tussen groene heuvels

Sporen van lange gezellige avonden tussen groene heuvels

Wandelen met de Goden

Vlinders dansen om mijn voeten. Bijen zoemen en ik voel de warme Italiaanse zon op mijn blote armen. Terwijl mijn voeten kilometer na kilometer afleggen, kijk ik genietend om mij heen: glooiende akkers zo ver ik kan kijken en weilanden vol gele boterbloemen. Daartussen scharrelen grazende schapen en ik zie zo nu en dan een klein kasteel – overwoekerd met klimop en blauwe regen – dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

Landweggetjes zoals die tussen de Toscaanse dorpjes Sant’Agata en San Piero a Sieve maken van de historische wandelroute tussen Bologna en Florence – de Godenweg – een van de mooiste meerdaagse wandeltochten van Italië. De vele kleine lokale trattoria’s waar je op het terras – met uitzicht – heerlijke lokale (pasta)gerechten krijgt voorgeschoteld, dragen daar zeker aan bij. Dat geldt ook voor de gezellige bed-and-breakfasts die je onderweg tegenkomt.

Smalle paden slingeren zich door het Toscaanse landschap

Smalle paden slingeren zich door het Toscaanse landschap

Eerste kennismaking met de Godenweg

Nog steeds word ik enthousiast als ik terugdenk aan de vijf dagen – in april 2016 – waarin ik zelf de Godenweg liep. De groene heuvels van de Apennijnen vol kleine bergdorpjes en de vele historische plaatsen kan ik moeilijk vergeten. Toen Odyssee Reisgidsen vroeg om – in navolging van de reisgids Wandelen in Bologna – een nieuwe gids te schrijven, hoefde ik niet lang na te denken.

Dit najaar verschijnt daarom de eerste Nederlandstalige wandelgids over de Godenweg. Niets mag ontbreken: de route, beschrijvingen van plaatsen en bezienswaardigheden en natuurlijk de lekkerste trattoria’s en mooiste bed-and-breakfasts. Natuurlijk moet de gids ook gecontroleerd worden. In de praktijk. Deze zomer zal ik de Godenweg daarom nog een – of twee – keer lopen om voor toekomstige wandelaars de leukste plekken uit te zoeken.

Een virtuele wandeling

Een virtuele wandeling

Zoeken naar de goden

Maar waar komt de naam van deze vijfdaagse wandeltocht vandaan? De route is vernoemd naar de bergen en dorpen in de Apennijnen die namen dragen van Griekse en Romeinse goden. Benieuwd welke goden je onderweg tegenkomt? Hieronder volgt een sneakpreview van de wandeling én de reisgids. Wie weet volg jij binnenkort ook het spoor van de Etruskische handelaren, Romeinse soldaten en middeleeuwse reizigers.

De eerste wandeldag begint met een klim naar de iconische ronde kerk van San Luca. Onder de 666 oranjerode bogen van de vier kilometer lange portico – de langste zuilengalerij ter wereld – beklim je de ontelbare treden van de trap die je naar de 250 meter hoge heuvel brengt. Pelgrims die de Godenweg lopen, kunnen zich hier laten zegenen. Maar blijf niet te lang: de knappe god Adonis wacht…

We krijgen zelfs het aanbod een deel van de route te paard af te leggen!

We krijgen zelfs het aanbod een deel van de route te paard af te leggen!

Welkom op de goddelijke berg van Adonis

De 654-meterhoge Monte Adone is van verre te zien en markeert de overgang van de bewoonde naar de onbewoonde wereld. De berg is vernoemd naar de god Adonis. Volgens een legende was de schoonheid van deze God net zo overweldigend als de beklimming van de berg. Geniet van het uitzicht over de uitlopers van de Apennijnen en klim naar het grote ijzeren kruis op de top.

De doos aan het kruis bevat een opschrijfboek met notities van eerdere wandelaars. Zelf heb ik tijdens de wandeltocht vooral geschreven in mijn eigen aantekeningenboekje. Dat komt bij het schrijven van de reisgids goed van pas. Zo weet ik dat zich aan de andere kant van de Monte Adone een kleine trattoria bevindt die zeker in een reisgids thuishoort: Vecchia trattoria Monte Adone. Geniet van een bord tagliatelle al ragù voor je doorloopt naar bergdorp Monzuno.

Zwetend onder de warme Italiaanse zon bereiken we het topkruis en worden beloond met een prachtig uitzicht

Zwetend onder de warme Italiaanse zon bereiken we het topkruis en worden beloond met een prachtig uitzicht

Lunchen bij godin Juno

Het hooggelegen Monzuno (621 meter boven zeeniveau) bestaat uit smalle steile straatjes waar de was vrolijk wappert tussen de oranje en donkerrode huizen. Het dorp is vernoemd naar de Romeinse Juno, godin van het huwelijk, de hemel, de maan en de aarde. Het kleine plein in het midden van het dorp staat vol bloembakken en houten bankjes te midden van een paar winkels en barretjes.

Koop verse broodjes en prosciutto en neem plaats op een van de bankjes. Grote kans dat je tussen de krant lezende Italiaanse oude mannetjes zit. Zij kunnen je vertellen dat het in Monzuno niet altijd zo rustig was. In de Tweede Wereldoorlog is hier hevig gevochten. Het bergdorp was het hoofdkwartier van de Partizanen: de verzetsbeweging die zowel tegen het fascistische regime van Mussolini als tegen Hitlers nazi’s vocht.

Klim naar de volgende berg - Monzuno op de achtergrond

Klim naar de volgende berg – Monzuno op de achtergrond

De goden van Toscane

Hoe dichter je de onverharde met cipressen omzoomde paden van Toscane nadert, des te dieper duik je het verleden in. Steeds vaker stuit je op sporen van de Via Flaminia: de oude Romeinse weg die in 189 voor Chr. door consul Gaius Flaminius werd aangelegd. De ronde met mos begroeide stenen begeleiden je naar de bergpas Passo della Futa aan de voet van de dichtbegroeide berg Monte Luario.

Waarom deze berg vernoemd is naar Lua – de Romeinse Godin van de verzoening – is niet bekend. Dat geldt voor meer goddelijke namen. Het geeft de 120 kilometer lange wandeltocht een mysterieus tintje. Vijf dagen lang wandel je tussen hemel en aarde en het is een geweldige uitdaging om al die kilometers en bezienswaardigheden op papier te beschrijven. Het resultaat ligt aan het einde van dit jaar in de (reis)boekwinkels. Maar het echte doel is natuurlijk de aankomst in Florence. Na een onvergetelijk mooie tocht.

Uitrusten op de Via Flaminia die in 187 v. Chr. het Toscaanse Arezzo verbond met Rimini

Uitrusten op de Via Flaminia die in 187 v. Chr. het Toscaanse Arezzo verbond met Rimini

Praktische informatie

Reisgids

De reisgids Wandelen over de Godenweg verschijnt eind 2018 bij Odyssee Reisgidsen.

Accommodatie

Op de website www.viadeglidei.it staat een overzicht van hotels, bed-and-breakfasts, campings en restaurants die op of nabij de route liggen. Via deze website kun je ook de routekaart kopen. Dat raad ik zeker aan (ook als in de toekomst de gids Wandelen over de Godenweg te koop is). Niet alleen is de route soms slecht aangegeven, de kaart is in vijf etappes verdeeld waardoor je precies kunt zien welke overnachtingen je voor welke nacht moet boeken. Het is overigens lang niet altijd nodig om de accommodatie vooraf te reserveren. Houd wel in de gaten dat niet alle restaurants en accommodaties open zijn, zeker niet het voor- en najaar.

Route

De verschillende delen van de Godenweg worden onderhouden door verschillende lokale wandelverenigingen en dat zorgt ervoor dat de route op sommige delen relatief slecht is aangegeven en op andere delen juist fantastisch. Zeker in Toscane is het af en toe zoeken en de hierboven genoemde kaart is daarom hard nodig.

Deze gastblog werd geschreven door Merel Diemont. Meer verhalen over Bologna en haar gerechten zijn te vinden op www.thebestofbologna.com en in de reisgids Wandelen in Bologna.

The Best of Bologna

Meer lezen:

2 comments

Ellen v Wegberg 9 maart 2019 - 16:58

Hallo Merel, Over een paar weken zijn mijn man en ik ook op stap en volgen de Via degli Dei. Ik zou graag intekenen op je boek. Wat is de prijs van het boek? En kan ik nog intekenen met 20% korting?

Reply
Ben 8 september 2019 - 22:10

Hoi Merel,
Dankzij je boek ‘wandelen in Bologna’ al 2 keer de stad bezocht. Voorjaar 2020 wil ik graag de wandeling naar Florence ondernemen. Wanneer komt dat boek uit? Of is het er al en hoe kan ik eraan komen?

Reply

Laat een bericht achter!