Venetië ligt midden in een lagune. Op een groep kleine eilanden die al in de tijd van het Romeinse Rijk Venetia werd genoemd. Door deze unieke ligging staan Venetië en haar lagune sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is niet vreemd dat de Italiaanse stad de bijnamen stad van het water en stad van de bruggen heeft gekregen. Maar waarom heet Venetië La Serenissima?
De meest Serene stad
Serenissimo was een Byzantijnse titel die aan de Doge en de Signoria geschonken was. Later breidde men de titel uit naar de gehele Republiek Venetië. De titel van Serenissima Repubblica werd aan verschillende staten verbonden om de soevereiniteit van de republiek te benadrukken.
In Venetië werd dit La Serenissima Repubblica Venezia, ofwel de allerdoorluchtigste Republiek Venetië. De Republiek van Venetië bestond tussen 697 en 1797 en de titel meest serene omschrijft de pracht en waardigheid van de lagunestad. Het demonstreert het grote zelfbewustzijn van Venetië. Maar er is nog een reden waarom Venetië al eeuwenlang bekend staat onder deze bijnaam.
Diplomatie, rechtvaardigheid en welvaart
Van buiten de stad zag Venetië er uit als een rustige plek, gespaard van de onrust die er in zo veel andere steden was. De maritieme handel bracht welvaart voor Venetië en de oligarchische, liberale republiek bleek de basis van een solide staat. Inwoners uit alle klassen accepteerden de republiek. Zelfs wanneer het ging om buitenlands beleid probeerde Venetië conflicten en geschillen te voorkomen. Liever kozen zij voor bemiddeling en vrede.
De grande dame van de Adriatische Zee was een ware ‘serene’ stad dus, zozeer zelfs dat zij in staat was om drie eeuwen politiek, militair en commercieel verval te overleven, veroorzaakt door de Turkse expansie en de ontdekking van Amerika. Diplomatie, rechtvaardigheid en welvaart, de belangrijkste aspecten van de geschiedenis van Venetië, hebben de stad inderdaad Serenissima gemaakt.
Waarom heet Venetië La Serenissima? Nu weet je het! Wist je dat ook de Serenissima Repubblica di Genova en de Serenissima Repubblica di Lucca bestonden?
Yvonne zegt
Interessant, nooit geweten. Geschiedenis is niet mijn sterkste kant, maar vind het wel heel boeiend… ga dit eens eens proberen te onthouden (ik vergeet dit soort Triviant-antwoorden altijd zo snel weer 🙂 )
Rolf Stigter zegt
In 1997 volgde ik met een groepje roeimaten uit Holland een cursus gondelvaren van een week. Op het eind van die week mochten wij meevaren in de regatta storica waar bij ook de bucintore meevaart als hoofdattractie. Al met al een geweldige ervaring.
kurt zegt
Nu komende weekend terug in Venetie om te gidsen.De Casanova tour met allerlei spannende verhalen. Altijd tof om terug te komen. de pracht en de praal zijn nog niet verdwenen. Je moet ze alleen zien.