• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Kleine fijnproevers, Italiaanse recepten voor kinderen en babies

Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen van 0-3 jaar

17 november 2022 door Aniek Rooderkerken

Italianen zijn meesters in de keuken, daar hoeven de lezers van Italië Uitgelicht niet van overtuigd te worden. Maar waarom kijken we dan niet naar de Italianen als het gaat om hapjes en gerechten voor de allerkleinsten? Gelukkig hebben we nu Luis Padovezzi en Ivan Svara. Deze gepassioneerde kookliefhebbers delen in hun boek Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen 0-3 jaar hoe we de Italiaanse keuken als basis kunnen gebruiken voor onze jonge kinderen.

Dat boek komt hier in huis overigens als geroepen. Met een kleine baby van inmiddels 4 maanden in huis kunnen we niet wachten op de eerste hapjes. Nog heel even geduld en dan kunnen we helemaal los gaan. Geen kant-en-klaar uit potjes, zo is de gedachte, maar verse producten. Alleen, wat mag een baby nu wel en niet hebben? En hoe kan ik het iets smakelijker maken? Want waarom zouden wij zelf genieten van de mediterrane keuken, maar delen wij dit niet met onze zoon? Kleine Fijnproevers bleek dus een bron van informatie en inspiratie.

Wat lees je in deze blog

Toggle
  • Kleine fijnproevers – vol Italiaanse recepten voor kinderen
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 8 tot 9 maanden
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 10 tot 12 maanden
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 12 tot 36 maanden
  • Tot slot
    • Meer lezen?

Kleine fijnproevers – vol Italiaanse recepten voor kinderen

Het boek Kleine fijnproevers biedt hulp! Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. En in dit kookboek wordt precies uitgelegd wat wij kunnen leren van Italianen die eten maken voor hun peuters én baby’s. Want smaakontwikkeling begint al bij de eerste hapjes.

En zo staat het boek bombol eenvoudige recepten die de kleintjes lekker vinden, die makkelijk te bereiden zijn, maar die bovenal supergezond zijn. Beginnende met groentehapjes en minestrones voor de allerkleinsten, maar ook heerlijke pastagerechten, courgette-ricottaballetjes en aardappeltaartjes. De recepten worden afgewisseld met fijne tips om kinderen spelenderwijs kennis te maken met smaken, geuren en vormen.

Het enige kleine minpuntje aan het boek voor mij? Wij eten zelf vegetarisch, en het boek is duidelijk gericht op vis en vlees. Gelukkig zijn de meeste gerechten vegetarisch en zijn vlees en vis in de overige recepten eenvoudig weg te laten of te vervangen door een plantaardig alternatief. En voor wie wél vlees eet, is het boek een nog grotere inspiratiebron.

Kleine fijnproevers, Italiaanse recepten voor kinderen en babies

Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden

Het boek opent met Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden. Kleine gerechten waarmee je kunt starten als jouw kind al wat verschillende smaken heeft geproefd. Wat denk je van een fruithapje (omogeneizzato di frutta), of een groentebouillon zonder zout (brodo vegetale) of rijsthapje (crema di riso)?

Italiaanse recepten voor kinderen van 8 tot 9 maanden

In het volgende hoofdstuk worden de recepten wat meer uitgebreid. De aardappel-sperziebonenpuree (purè di fagiolini e patate) lijkt mij wel wat, de ricotta met groenten (ricotta con verdure) of minestrina met rijst en pompoen (minestrina di riso e zucca) eveneens. Ook zijn er verschillende recepten voor soepen, bijvoorbeeld met courgette, tomaat of aardappel.

Italiaanse recepten voor kinderen van 10 tot 12 maanden

Wanneer de kinderen 10 maanden oud zijn worden de smaken uitgebreid. Voor wie wel vleesproducten wil gebruiken is er bijvoorbeeld het groente-rijsthapje met ham (crema di prosciutto) of de Italiaanse vissticks uit de oven (crocchette di pesce al forno). Alternatief is het vegetarische rijsthapje met courgette (risotto con zucchine).

Italiaanse recepten voor kinderen van 12 tot 36 maanden

Italiaanse recepten voor kinderen van 2 tot 3 jaar zijn er ook. Van een simpele aardappelpuree (purè di patate) tot heerlijke bloemkoolballetjes met parmezaanse kaas (polpette di cavolfiore), parelgort met pompoensaus (orzo con zucca in crema) en een heerlijk kikkererwten-spelt-potje (minestra di ceci con farro). Natuurlijk ontbreken ook de pasta’s niet. De pasta met saus van pompoen en linzen (pasta con ragù di zucca e lenticchie) of risotto met saffraan (risotto allo zafferano) bewijzen dat gezonde pasta- en risottogerechten voor kinderen echt niet saai hoeven te zijn.

Tot slot

Het boek sluit af met een uitleg over de basisingrediënten van de Italiaanse keuken voor kinderen, uitleg hoe je smaken en geuren kunt introduceren bij kinderen en tips hoe je kinderen kunt betrekken bij het koken en eetproces. Kortom, ik kan niet wachten om met alle recepten uit dit boek aan de slag te gaan. Bedankt voor de inspiratie, Ivan en Luis!

Meer lezen?

Luis Padovezzi en Ivan Svara | Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen 0-3 jaar | Vertaling: naam | Uitgeverij Brandt | 2022 | EAN 9789493095854 | Paperback € 25,- | Koop het boek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Uitzicht over Florence vanaf het Piazzale MichelangeloHoogtepunten van Florence: mijn beste tips voor deze Toscaanse stad
Het boek van de huizen door Andrea BajaniHet boek van de huizen door Andrea Bajani
La Primavera, Sandro Botticelli, Uffizi Florence, ItaliëCollege kunstgeschiedenis in Florence

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Lekker lokaal: ontdek de favoriete hotspots van locals in Florence

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.