Home StedenFlorence Vijf bijzondere musea in Florence die je bezocht móet hebben!

Vijf bijzondere musea in Florence die je bezocht móet hebben!

door Aniek Rooderkerken
Een stedentrip Florence

Vijf bijzondere musea in Florence die je bezocht móet hebben!

In Florence bezoek ik keer op keer de Uffizi, het Bargello of de Galleria dell’ Accademia. Stuk voor stuk prachtige musea waar ik niet uitgekeken raak. Maar er zijn nog veel meer bijzondere musea in Florence te vinden. Ik deel vandaag vijf museale pareltjes met je!

Neo-gotisch kasteel vol artefacten: Museo Stibbert

Museo Stibbert is een van de meest fascinerende en onverwachte plekken in Florence én een van de meest bijzondere musea. Het museum werd opgericht door Frederick Stibbert (1836–1906). Hij erfde het landgoed van zijn grootvader en wijdde zijn hele leven aan het verzamelen van objecten, antiek en kunstvoorwerpen. Hij liet de villa ombouwen tot een neo-gotisch kasteel. De 57 kamers werden gevuld met Etruskische artefacten, schilderijen, meubilair, porselein tot Toscaanse kruisbeelden.

De collectie van Museo Stibbert bevat ongeveer 16.000 wapens en harnassen uit Europese, Aziatische, islamitische en Japanse beschavingen. Een andere vleugel van het gebouw is eclectisch ingericht. Een neo-renaissancistische balzaal, loungekamers in rococostijl en imperium slaapkamers. Het park is net zo bijzonder. Met paviljoens, standbeelden, nep-ruïnes en zelfs een kleine neo-Egyptische tempel.

Snoepwinkel voor kunstliefhebbers: Museo Horne

Het Horne Foundation Museum ontstond uit een erfenis van de Engelse verzamelaar Herbert Percy Horne (1864 – 1916). De kostbare verzameling van kunstwerken werd samen met het gebouw waarin deze ondergebracht was aan de Italiaanse Staat gedoneerd. Het museum is een snoepwinkel voor kunstliefhebbers. Je ziet er schilderijen en sculpturen van Giotto, Simone Martini, Masaccio en Filippino Lippi tot Domenico Beccafumi en Giambologna.

Het huis is verder gevuld met een rijke collectie toegepaste kunst: keramiek, meubelstukken, textielen en kleine kunststukken gemaakt door goudsmeden. Op de tweede verdieping vind je de enige kamer die door Horne zelf is ingericht. Zijn bibliotheek bevat ongeveer 5000 volumes en een verzameling van verlichte codices, manuscripten, incunabelen en 16e eeuwse uitgaven.

Etruskische en bronzen beelden in Museo Archeologico Nazionale

Het Museo Archeologico Nazionale is de minst bekende van de grote Florentijnse musea. Voor een deel misschien omdat de meeste mensen Florence met name associëren met de Renaissance. Er zijn echter genoeg redenen om dit museum te bezoeken!

Het museum is gevestigd in het zeventiende eeuwse Palazzo della Crocetta aan het Piazza Santissima Annunziata . Hier is een van de belangrijkste collecties van Etruskische kunst in de wereld te vinden. Er worden belangrijke Etruskische en Romeinse vondsten tentoongesteld, afkomstig van opgravingen in Toscane. Bijvoorbeeld de beroemde Etruskische Chimera van Arezzo die in 1553 in Arezzo werd ontdekt. Maar ook de standbeelden van de Arringatore en Mater Matuta, de sarcofaag van Laerthia Seianti. Deze rijke vrouw uit Chiusi werd begraven in een prachtige sarcofaag, behangen met juwelen en begeleid door kleine artefacten.

Eeuwenoude graffiti in Palazzo Davanzati

Het Palazzo Davanzati (Museo della Casa Fiorentina Antica) toont hoe de rijke Florentijnen woonden in de veertiende eeuw. Het is het best bewaard gebleven middeleeuwse palazzo in Florence. Het is ingericht met meubilair, beeldhouwwerken, wandtapijten, majolica en gebruiksvoorwerpen uit die periode.

Neem vooral een kijkje in de Sala dei Pappagalli, de zaal van de papegaaien. Of werp een blik in de Sala Piccola, met een verzameling cassone (bruidskisten waarin de bruid haar uitzet bewaarde). De Camera della Castellana di Vergi bevat een fresco van de Franse roman La chatelaine de Vergi (ook te lezen in Bocaccio’s Decamerone).

En vergeet niet op zoek te gaan naar de eeuwenoude sgraffito (graffiti) die je op de muren kunt lezen. Zeker ook voor kinderen is dit een van de meest bijzondere musea in Florence.

Opgezette Antilopen en het Nijlpaard van de’ Medici: La Specola

Net zo leuk voor kinderen: Museo di Storia Naturale, Sezione di Zoologia La Specola. Het natuurhistorisch museum van Florence is een mooie afwisseling met alle kunstmusea. Het Museo La Specola vind je niet ver van het Palazzo Pitti in Oltrarno. Het is het oudste wetenschappelijk museum van Europa. Het werd in 1775 opengesteld voor het publiek als rariteitenkabinet.

In het museum staan opgezette antilopen en de zeldzame okapi (antilope giraffe). Net als een opgezet nijlpaard. Dit zou het huisdier van de familie de’ Medici zijn geweest, die leefde in de Boboli-tuinen. Je ziet in de museumzalen ook vogels in alle kleuren en vormen, kleine gifkikkers uit Zuid-Amerika en twee reuzenschildpadden van de Galapagos. Én een mummie van een krokodil van de Nijl, die in een Egyptische graftombe werd ontdekt.

Wat is jouw favoriete museum in Florence?

Meer lezen:

11 comments

Yvonne 31 oktober 2016 - 19:25

Ondanks dat het allemaal enorm boeiende plekken zijn wat betreft verhaal en geschiedenis spreekt Palazzo Davanzati mij het meeste aan! Wat een prachtige kleuren op de foto ook. Met het natuurhistorisch museum zou ik onze oudste ook echt een plezier doen!!

Reply
Stéphanie 1 november 2016 - 14:09

Ik denk dat ik voor Museo Stibbert zou gaan, wat een mooi gebouw! Ik geef toe, ik verkies regelmatig natuur boven kunst en cultuur maar ik vind het leuk om af en toe een kasteel en bijhorend landgoed te bezoeken. Al die details uit het verleden en de grootheid van zo’n gebouw zijn best indrukwekkend en bijzonder.

Reply
ivonne calis 1 november 2016 - 23:50

Gaaf, zo veel mooie musea in Florence. Ik moet eerlijk bekennen dat wij niet zulke grote museum bezoekers zijn. We waren in het Uffizi en bezochten de Duomo en klommen in de domtoren. Het Museo Stibbert lijkt me wel erg mooi. Ik ben gek op die ingerichte kamers! Hoewel, het Palazzo Davanzati klinkt ook goed!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 2 november 2016 - 22:07

Dat is een handig lijstje! Florence staat zeker hoog op mijn lijstje. Ik ben dol op musea 🙂 .

Reply
Marcella 2 november 2016 - 23:34

Mooie lijst! Ik ben niet heel dol op musea, maar er eentje of een paar bezoeken, dat sla ik zeker niet af! 😉

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 3 november 2016 - 15:19

Vroeger gingen we met mijn ouders altijd naar Toscane.. We kwamen ook regelmatig in Florence. Ik kan me niet herinneren dat we daar ook naar musea zijn geweest, maar ik vraag me ook af of dat slim was geweest met twee kleine meisjes 😉 .. Leuk artikel!

Reply
Antonette Spaan 3 november 2016 - 22:08

Ohhh ik ben nog nooit in Florence geweest, de hoogste tijd dus. Alhoewel ik geen enorme fan van musea ben, bezoek ik er altijd ten minste eentje tijdens een stedentrip. Ik onthoud je tips mochten we eens die kant op gaan!

Reply
Wanda 4 november 2016 - 10:42

Volgend jaar zomer maken we een roadtrip door Italië, dan komt dit lijstje heel goed van pas.

Reply
Carolien | Dream the World 5 november 2016 - 10:39

Ik moet bekennen dat ik in Florence alleen de Duomo en de toren heb bezocht, waar ook al veel te zien was. Hoewel ik een echte natuurliefhebber ben, kan ik ook echt genieten van mooie gebouwen en musea.

Reply
Jessica 5 november 2016 - 12:23

Ik vind ze allemaal wel interessant klinken (echt keuzestress in Florence hè…), maar Palazzo Davanzati klinkt dan toch het leukst! 🙂

Reply
ensanneblog 5 november 2016 - 16:14

Nodig nog eens naar Florence merk ik ;-). Ik ben de dag dat ik daar was geen een museum ingeweest. Het was zooooo heet en we hadden lang bij de Dom in de rij gestaan.

Reply

Laat een bericht achter!