Vijf bijzondere musea in Florence die je bezocht móet hebben!

Chimera van Arezzo, Museo Archeologico Nazionale, Florence
Chimera van Arezzo, Museo Archeologico Nazionale, Florence

In Florence bezoek ik keer op keer de Uffizi, het Bargello of de Galleria dell’ Accademia. Stuk voor stuk prachtige musea waar ik niet uitgekeken raak. Maar er zijn nog veel meer bijzondere musea in Florence te vinden. Ik deel vandaag vijf museale pareltjes met je!

Neo-gotisch kasteel vol artefacten: Museo Stibbert

Museo Stibbert is een van de meest fascinerende en onverwachte plekken in Florence én een van de meest bijzondere musea. Het werd opgericht door Frederick Stibbert (1836–1906). Hij erfde het landgoed van zijn grootvader en wijdde zijn hele leven aan het verzamelen van objecten, antiek en kunstvoorwerpen. De villa op de Florentijnse heuvel werd omgebouwd tot een neo-gotisch kasteel, met 57 kamers die al zijn collecties uit de hele wereld vertonen. Het grootste deel van de muren is bedekt met leer en tapijten en de kamers zijn gevuld met Etruskische artefacten, schilderijen, meubilair, porselein, Toscaanse kruisbeelden en een outfit gedragen door Napoleon I van Frankrijk.

Stibberts meest uitgebreide collectie bevat ongeveer 16.000 wapens en harnassen uit de Europese, Aziatische, islamitische en Japanse beschavingen. In een andere vleugel van het gebouw zijn de privé-appartementen geheel eclectisch ingericht. Een neo-renaissancistische balzaal, lounge kamers in rococostijl en imperium voor de slaapkamers. Ook het park is ingericht met dezelfde nieuwsgierigheid naar het verleden, met paviljoens, standbeelden, nep-ruïnes en een kleine neo-Egyptische tempel.

Museo Stibbert in Florence is een van de meest bijzondere musea in Florence
Museo Stibbert in Florence is een van de meest bijzondere musea in Florence

Snoepwinkel voor kunstliefhebbers: Museo Horne

Het Horne Foundation Museum ontstond uit een erfenis van de Engelse verzamelaar Herbert Percy Horne (Londen 1864 – Florence 1916). De kostbare verzameling van kunstwerken werd samen met het gebouw waarin deze ondergebracht was  aan de Italiaanse Staat gedoneerd. Het museum is een snoepwinkel voor kunstliefhebbers met schilderijen en sculpturen – van Giotto, Simone Martini, Masaccio en Filippino Lippi tot Domenico Beccafumi en Giambologna.

Het statige huis is verder gevuld met een rijke collectie toegepaste kunst: keramiek, meubelstukken, textielen en kleine kunststukken gemaakt door goudsmeden. Op de tweede verdieping bevindt zich de enige kamer die door Horne zelf is ingericht: zijn bibliotheek met ongeveer 5000 volumes en een verzameling van verlichte codices, manuscripten, incunabelen en 16e eeuwse uitgaven.

Etruskische en bronzen beelden in Museo Archeologico Nazionale

Aan het Piazza Santissima Annunziata in Florence bevindt zich het zeventiende eeuwse Palazzo della Crocetta. Het werd gebouwd voor Maria Maddalena de’ Medici, de zuster van Cosimo II. Tegenwoordig is hier een van de belangrijkste collecties van Etruskische kunst in de wereld te vinden. Het Museo Archeologico Nazionale bevat onder andere de collecties van de Medici familie en de Uffizi. Het is de minst bekende van de grote Florentijnse musea, voor een deel misschien omdat de meeste mensen Florence met name associëren met de Renaissance.

Sarcofago di Larthia Seianti, Museo Archeologico Nazionale, Firenze
Sarcofago di Larthia Seianti, Museo Archeologico Nazionale, Firenze

Er zijn echter genoeg redenen om dit museum te bezoeken. Belangrijke Etruskische en Romeinse vondsten afkomstig van opgravingen in Toscane worden er tentoongesteld. Bijvoorbeeld de beroemde Etruskische Chimera van Arezzo die werd ontdekt in 1553 in Arezzo tijdens de bouw van een Medici vesting. Maar ook de standbeelden van de Arringatore en Mater Matuta, de sarcofaag van Laerthia Seianti, een rijke vrouw uit Chiusi in Zuid-Toscane. Zij werd begraven in een prachtige sarcofaag, behangen met juwelen en begeleid door kleine artefacten. Het museum heeft een van de grootste Egyptische afdelingen van Italië met vazen, sarcofagen, standbeelden en mummies.

Eeuwenoude graffiti in Palazzo Davanzati

Het Palazzo Davanzati (Museo della Casa Fiorentina Antica) toont hoe de rijke Florentijnen woonden in de veertiende eeuw. Het is het best bewaard gebleven middeleeuwse palazzo in Florence en is ingericht met meubilair, beeldhouwwerken, wandtapijten, majolica en gebruiksvoorwerpen uit die periode.

Neem vooral een kijkje in de Sala dei Pappagalli, zaal van de papegaaien, de Sala Piccola met een verzameling cassone (bruidskisten waarin de bruid haar uitzet bewaarde) en de Camera della Castellana di Vergi, de grote slaapkamer met een fresco van de Franse roman La chatelaine de Vergi (ook te lezen in Bocaccio’s Decamerone). Vergeet niet op zoek te gaan naar de eeuwenoude sgraffito (graffiti) die je op de muren kunt lezen. Zeker ook voor kinderen is dit een van de meest bijzondere musea in Florence.

Palazzo Davanzati in Florence
Palazzo Davanzati in Florence

Opgezette Antilopen en het Nijlpaard van de’ Medici: La Specola

Ook leuk voor kinderen: Museo di Storia Naturale, Sezione di Zoologia La Specola, het natuurhistorisch museum van Florence, is een mooie afwisseling met de kunstmusea. Het museum is gevestigd in een palazzo niet ver van het Palazzo Pitti in Oltrarno. Het Museo La Specola is het oudste wetenschappelijk museum van Europa en werd opengesteld voor het publiek in 1775 als rariteitenkabinet.

In het museum staan opgezette antilopen en de zeldzame okapi (antilope giraffe). In de grote vitrine van de Afrikaanse planteneters is een witte neushoorn te bewonderen. Het opgezette Nijlpaard in het museum zou het huisdier van de familie de’ Medici zijn geweest die leefde in de Boboli-tuinen. Je ziet in de museumzalen ook vogels in alle kleuren en vormen, kleine gifkikkers uit Zuid-Amerika, twee reuzenschildpadden van de Galapagos en een mummie van een krokodil van de Nijl, in een Egyptische graftombe ontdekt. Enigszins luguber is de grote verzameling wassen anatomische modellen uit de late 17de tot het begin van de 19e eeuw.

Wat is jouw favoriete museum in Florence?

More from Aniek Rooderkerken

Een moderne Grand Tour door Italië

De klassieke Grand Tour was een reis voor welgestelde jongemannen. Na het...
Read More

11 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *