• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Kleine fijnproevers, Italiaanse recepten voor kinderen en babies

Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen van 0-3 jaar

17 november 2022 door Aniek Rooderkerken

Italianen zijn meesters in de keuken, daar hoeven de lezers van Italië Uitgelicht niet van overtuigd te worden. Maar waarom kijken we dan niet naar de Italianen als het gaat om hapjes en gerechten voor de allerkleinsten? Gelukkig hebben we nu Luis Padovezzi en Ivan Svara. Deze gepassioneerde kookliefhebbers delen in hun boek Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen 0-3 jaar hoe we de Italiaanse keuken als basis kunnen gebruiken voor onze jonge kinderen.

Dat boek komt hier in huis overigens als geroepen. Met een kleine baby van inmiddels 4 maanden in huis kunnen we niet wachten op de eerste hapjes. Nog heel even geduld en dan kunnen we helemaal los gaan. Geen kant-en-klaar uit potjes, zo is de gedachte, maar verse producten. Alleen, wat mag een baby nu wel en niet hebben? En hoe kan ik het iets smakelijker maken? Want waarom zouden wij zelf genieten van de mediterrane keuken, maar delen wij dit niet met onze zoon? Kleine Fijnproevers bleek dus een bron van informatie en inspiratie.

Wat lees je in deze blog

  • Kleine fijnproevers – vol Italiaanse recepten voor kinderen
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 8 tot 9 maanden
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 10 tot 12 maanden
    • Italiaanse recepten voor kinderen van 12 tot 36 maanden
  • Tot slot
    • Meer lezen?

Kleine fijnproevers – vol Italiaanse recepten voor kinderen

Het boek Kleine fijnproevers biedt hulp! Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. En in dit kookboek wordt precies uitgelegd wat wij kunnen leren van Italianen die eten maken voor hun peuters én baby’s. Want smaakontwikkeling begint al bij de eerste hapjes.

En zo staat het boek bombol eenvoudige recepten die de kleintjes lekker vinden, die makkelijk te bereiden zijn, maar die bovenal supergezond zijn. Beginnende met groentehapjes en minestrones voor de allerkleinsten, maar ook heerlijke pastagerechten, courgette-ricottaballetjes en aardappeltaartjes. De recepten worden afgewisseld met fijne tips om kinderen spelenderwijs kennis te maken met smaken, geuren en vormen.

Het enige kleine minpuntje aan het boek voor mij? Wij eten zelf vegetarisch, en het boek is duidelijk gericht op vis en vlees. Gelukkig zijn de meeste gerechten vegetarisch en zijn vlees en vis in de overige recepten eenvoudig weg te laten of te vervangen door een plantaardig alternatief. En voor wie wél vlees eet, is het boek een nog grotere inspiratiebron.

Kleine fijnproevers, Italiaanse recepten voor kinderen en babies

Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden

Het boek opent met Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden. Kleine gerechten waarmee je kunt starten als jouw kind al wat verschillende smaken heeft geproefd. Wat denk je van een fruithapje (omogeneizzato di frutta), of een groentebouillon zonder zout (brodo vegetale) of rijsthapje (crema di riso)?

Italiaanse recepten voor kinderen van 8 tot 9 maanden

In het volgende hoofdstuk worden de recepten wat meer uitgebreid. De aardappel-sperziebonenpuree (purè di fagiolini e patate) lijkt mij wel wat, de ricotta met groenten (ricotta con verdure) of minestrina met rijst en pompoen (minestrina di riso e zucca) eveneens. Ook zijn er verschillende recepten voor soepen, bijvoorbeeld met courgette, tomaat of aardappel.

Italiaanse recepten voor kinderen van 10 tot 12 maanden

Wanneer de kinderen 10 maanden oud zijn worden de smaken uitgebreid. Voor wie wel vleesproducten wil gebruiken is er bijvoorbeeld het groente-rijsthapje met ham (crema di prosciutto) of de Italiaanse vissticks uit de oven (crocchette di pesce al forno). Alternatief is het vegetarische rijsthapje met courgette (risotto con zucchine).

Italiaanse recepten voor kinderen van 12 tot 36 maanden

Italiaanse recepten voor kinderen van 2 tot 3 jaar zijn er ook. Van een simpele aardappelpuree (purè di patate) tot heerlijke bloemkoolballetjes met parmezaanse kaas (polpette di cavolfiore), parelgort met pompoensaus (orzo con zucca in crema) en een heerlijk kikkererwten-spelt-potje (minestra di ceci con farro). Natuurlijk ontbreken ook de pasta’s niet. De pasta met saus van pompoen en linzen (pasta con ragù di zucca e lenticchie) of risotto met saffraan (risotto allo zafferano) bewijzen dat gezonde pasta- en risottogerechten voor kinderen echt niet saai hoeven te zijn.

Tot slot

Het boek sluit af met een uitleg over de basisingrediënten van de Italiaanse keuken voor kinderen, uitleg hoe je smaken en geuren kunt introduceren bij kinderen en tips hoe je kinderen kunt betrekken bij het koken en eetproces. Kortom, ik kan niet wachten om met alle recepten uit dit boek aan de slag te gaan. Bedankt voor de inspiratie, Ivan en Luis!

Meer lezen?

Luis Padovezzi en Ivan Svara | Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen 0-3 jaar | Vertaling: naam | Uitgeverij Brandt | 2022 | EAN 9789493095854 | Paperback € 25,- | Koop het boek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Grandi gusti, De allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken, Katie ParlaGrandi gusti, De allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken, door Katie Parla
San Leo, ItaliëMet de camper naar Italië
Giotto di Bandone, Legende van de Heilige Franciscus van Assisi, Institutie van de Kribbe in GreccioDe kerststal van Franciscus van Assisi

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Lekker lokaal: ontdek de favoriete hotspots van locals in Florence

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023