Italianen zijn meesters in de keuken, daar hoeven de lezers van Italië Uitgelicht niet van overtuigd te worden. Maar waarom kijken we dan niet naar de Italianen als het gaat om hapjes en gerechten voor de allerkleinsten? Gelukkig hebben we nu Luis Padovezzi en Ivan Svara. Deze gepassioneerde kookliefhebbers delen in hun boek Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen 0-3 jaar hoe we de Italiaanse keuken als basis kunnen gebruiken voor onze jonge kinderen.
Dat boek komt hier in huis overigens als geroepen. Met een kleine baby van inmiddels 4 maanden in huis kunnen we niet wachten op de eerste hapjes. Nog heel even geduld en dan kunnen we helemaal los gaan. Geen kant-en-klaar uit potjes, zo is de gedachte, maar verse producten. Alleen, wat mag een baby nu wel en niet hebben? En hoe kan ik het iets smakelijker maken? Want waarom zouden wij zelf genieten van de mediterrane keuken, maar delen wij dit niet met onze zoon? Kleine Fijnproevers bleek dus een bron van informatie en inspiratie.
Kleine fijnproevers – vol Italiaanse recepten voor kinderen
Het boek Kleine fijnproevers biedt hulp! Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. En in dit kookboek wordt precies uitgelegd wat wij kunnen leren van Italianen die eten maken voor hun peuters én baby’s. Want smaakontwikkeling begint al bij de eerste hapjes.
En zo staat het boek bombol eenvoudige recepten die de kleintjes lekker vinden, die makkelijk te bereiden zijn, maar die bovenal supergezond zijn. Beginnende met groentehapjes en minestrones voor de allerkleinsten, maar ook heerlijke pastagerechten, courgette-ricottaballetjes en aardappeltaartjes. De recepten worden afgewisseld met fijne tips om kinderen spelenderwijs kennis te maken met smaken, geuren en vormen.
Het enige kleine minpuntje aan het boek voor mij? Wij eten zelf vegetarisch, en het boek is duidelijk gericht op vis en vlees. Gelukkig zijn de meeste gerechten vegetarisch en zijn vlees en vis in de overige recepten eenvoudig weg te laten of te vervangen door een plantaardig alternatief. En voor wie wél vlees eet, is het boek een nog grotere inspiratiebron.

Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden
Het boek opent met Italiaanse recepten voor kinderen van 6 tot 7 maanden. Kleine gerechten waarmee je kunt starten als jouw kind al wat verschillende smaken heeft geproefd. Wat denk je van een fruithapje (omogeneizzato di frutta), of een groentebouillon zonder zout (brodo vegetale) of rijsthapje (crema di riso)?
Italiaanse recepten voor kinderen van 8 tot 9 maanden
In het volgende hoofdstuk worden de recepten wat meer uitgebreid. De aardappel-sperziebonenpuree (purè di fagiolini e patate) lijkt mij wel wat, de ricotta met groenten (ricotta con verdure) of minestrina met rijst en pompoen (minestrina di riso e zucca) eveneens. Ook zijn er verschillende recepten voor soepen, bijvoorbeeld met courgette, tomaat of aardappel.
Italiaanse recepten voor kinderen van 10 tot 12 maanden
Wanneer de kinderen 10 maanden oud zijn worden de smaken uitgebreid. Voor wie wel vleesproducten wil gebruiken is er bijvoorbeeld het groente-rijsthapje met ham (crema di prosciutto) of de Italiaanse vissticks uit de oven (crocchette di pesce al forno). Alternatief is het vegetarische rijsthapje met courgette (risotto con zucchine).
Italiaanse recepten voor kinderen van 12 tot 36 maanden
Italiaanse recepten voor kinderen van 2 tot 3 jaar zijn er ook. Van een simpele aardappelpuree (purè di patate) tot heerlijke bloemkoolballetjes met parmezaanse kaas (polpette di cavolfiore), parelgort met pompoensaus (orzo con zucca in crema) en een heerlijk kikkererwten-spelt-potje (minestra di ceci con farro). Natuurlijk ontbreken ook de pasta’s niet. De pasta met saus van pompoen en linzen (pasta con ragù di zucca e lenticchie) of risotto met saffraan (risotto allo zafferano) bewijzen dat gezonde pasta- en risottogerechten voor kinderen echt niet saai hoeven te zijn.
Tot slot
Het boek sluit af met een uitleg over de basisingrediënten van de Italiaanse keuken voor kinderen, uitleg hoe je smaken en geuren kunt introduceren bij kinderen en tips hoe je kinderen kunt betrekken bij het koken en eetproces. Kortom, ik kan niet wachten om met alle recepten uit dit boek aan de slag te gaan. Bedankt voor de inspiratie, Ivan en Luis!
Meer lezen?
Luis Padovezzi en Ivan Svara | Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen 0-3 jaar | Vertaling: naam | Uitgeverij Brandt | 2022 | EAN 9789493095854 | Paperback € 25,- | Koop het boek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie