• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Op bezoek bij een albast atelier in Volterra

alab’Arte. Op bezoek bij een albast atelier in Volterra

29 mei 2018 door Aniek Rooderkerken

Albast atelier in Volterra

In de omgeving van de Toscaanse stad Volterra wordt albast gewonnen. Albast is een zachte, kalkachtige steensoort die bewerkt kan worden door ambachtslieden tot prachtige kunstwerken, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Ik ga op bezoek bij alab’Arte, het albast atelier in Volterra van Roberto Chiti en Giorgio Finazzo.

Albast Atelier alab'Arte Volterra
Albast Atelier alab’Arte Volterra
Albast Atelier alab'Arte Volterra
Albast Atelier alab’Arte Volterra
Albast Atelier alab'Arte Volterra
Albast Atelier alab’Arte Volterra
Albast Atelier alab'Arte Volterra
Albast Atelier alab’Arte Volterra

Albast uit Volterra

Al eeuwenlang wordt er in Volterra albast gevonden en bewerkt. Sterker nog, deze geschiedenis gaat zelfs terug naar de tijd van de Etrusken. Zij gebruikten het albast voor het vervaardigen van vazen en schalen, kleine decoratieve objecten, sieraden en de urnen waarin zij de as van hun voorouders bewaarden.

Rond de 17e en 18e eeuw herontdekten ambachtslieden in Volterra de oude kunst van het werken met albast. Volterra ontwikkelde zich tot het centrum van de albast van Italië. Ook tegenwoordig zijn in de straten van Volterra de etalages gevuld met albasten werken. Een aantal ijverige handwerkslieden zet ook tegenwoordig deze oude traditie nog voort, maar het échte ambacht van het bewerken van albast sterft langzaam uit.

Albast atelier
Albast atelier
Giorgio Finazzo van alab'Arte Volterra
Giorgio Finazzo van alab’Arte Volterra

Atelier alab’Arte

Hoe bijzonder is het dat er – verstopt in de smalle straatjes van Volterra, vlakbij het Etruskische museum Guarnacci – nog een paar kleine ateliers te vinden zijn waar ambachtslieden aan het werk zijn. In de stoffige werkplaats van alab’Arte bewerken Roberto Chiti en Giorgio Finazzo vakkundig de bleke doorzichtige steen.

Samen proberen ze deze ambachtelijke traditie levend te houden. Roberto: “Wij zijn de laatste generatie die nog met albast werkt. Er is nog een school waar je leert om albast te bewerken, maar je leert het vak pas echt in een werkplaats. Ik werk hier sinds ik van school af kwam, op mijn 18e. Inmiddels dus 40 jaar. Het ambacht sterft langzaam uit. Ook in Volterra.” Het leren bewerken van albast kost je jaren, decennia. Het werk is traag en het kan maanden duren om een stuk te maken.

Hoe dat in zijn werk gaat zien we in het atelier. Je het hier het gevoel terug te gaan in de tijd. De werkplaats is tot de nok gevuld met vrouwelijke naakten, portretbustes, een Madonna en het Kind en een stapel albasten bolhoeden. Honderden gipsmodellen vullen die de planken langs de muren. Een fascinerende wirwar van modellen, half afgewerkte beelden, alles gehuld onder een duimdikke laag albaststof.

Werkplaats alab'Arte van Roberto Chiti en Giorgio Finazzo
Werkplaats alab’Arte van Roberto Chiti en Giorgio Finazzo

Vier soorten albast

“Albast wordt gedolven in de krijtlagen die onder het gebied rond Volterra liggen. In de mijnen vinden ze op 30 tot 100 meter diepte het albast.” zo vertelt Roberto mij. Albast wordt gevonden in blokken die arnione  worden genoemd. De arnione wordt bevrijd van de rotsachtige schil die hem omringt. Zodra het albast volledig is schoongemaakt, is deze klaar om te worden bewerkt.

“Het albast varieert in kleur van doorzichtig wit tot ivoor en van roodachtig tot donkerbruin.” Roberto laat zien hoe albast kan worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën. Agata of Agaat: een albast waarvan de kleur varieert tussen rood en bruin vanwege de aanwezigheid van ijzer- en magnesiumoxiden. Scaglione: een doorschijnend albast. Pietra a marmo: een wit, ondoorzichtig albast dat een beetje lijkt op wit marmer. En tot slot Bardiglio: een albast met donkere aderen, waarvan de kleur varieert op basis van het soort onzuiverheden in de steen.

Vier soorten albast: agata, scaglione, pietra a marmo en bardiglio
Vier soorten albast: agata, scaglione, pietra a marmo en bardiglio
Albast Atelier alab'Arte Volterra
Albast Atelier alab’Arte Volterra

Bewerken van het albast

Roberto laat zien hoe het albast bewerkt wordt. Hij begint met een blok albast, dat kan worden gezaagd of met een beitel tot ongeveer de gewenste maat kan worden bewerkt. Wanneer er een vaas of een schaaltje wordt gemaakt, zoals nu, wordt het stuk albast vervolgens op een draaibank bevestigd.

Robertop bewerkt het albast vervolgens met verschillende vijlen en beitels. De laatste stap is het polijsten met zandpapier (vroeger werd haaienhuid gebruikt) om de doorzichtigheid te bereiken waar het albast zo bekend om is. Het schaaltje wordt afgewerkt met een olie en talkpoeder. Van blok albast tot een prachtig schaaltje in amper 20 minuten tijd. (zie ook de video onder aan deze blog)

Albast Atelier alab'Arte Volterra
Het blok vastmaken
Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast
Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast
Albast Atelier alab'Arte Volterra
Albast Atelier alab’Arte Volterra
Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast
Poleisten van het schaaltje
Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast
Bewerken van het albast
Roberto Chiti maakt een schaaltje van albast
Het eindresultaat

Op bezoek bij een albast atelier in Volterra

Giorgio en Roberto houden een oud ambacht levend. Voor wie meer wil weten over de technieken van het werken met albast is het mogelijk om Roberto en Giorgio aan het werk te zien in het atelier. Ze vertellen alles over dit fascinerende materiaal en in een korte demonstratie laten zie zien hoe kleine voorwerpen gemaakt worden. De demonstratie duurt ongeveer 20 minuten en is geheel vrijblijvend. Een aanrader! Bezoek hierna ook de winkel, een paar straten verderop.

alab’Arte. Atelier: Via Orti di Sant’Agostino 28. Winkel Via Don Minzoni 18, Volterra. alabarte.com – info@alabarte.com. Kijk ook op visittuscany.com.

Deel dit artikel op Pinterest:

Deel dit artikel op Pinterest:
Deel dit artikel op Pinterest:

Categorie: Italiaanse kunst, Italië, Kunst & Cultuur, Midden-Italië, Toscana / Toscane

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Je leeft maar 1 keer door Fausto BrizziJe leeft maar 1 keer door Fausto Brizzi
Carluccio GroentenRecept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio
Giuseppe Arcimboldo, De bibliothecaris, c. 1566, Skoklosters Slott, Bålsta (Stockholm)Wat is de betekenis van een boek op een schilderij?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Sneakpreview: Wandelen over de Godenweg

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.Accepteer alle cookiesWeiger niet-functionele cookiesLees de disclaimer