De Doni Tondo van Michelangelo, 10 Must-Sees in de Uffizi

Michelangelo, Doni Tondo, Uffizi Florence
Michelangelo, Doni Tondo, Uffizi Florence

Waar iedereen Michelangelo’s schilderingen in de Sixtijnse Kapel kent, zijn de schilderijen van deze kunstenaar minder bekend. Niet in de minste plaats omdat Michelangelo zichzelf in de eerste plaats als beeldhouwer zag en dus ook weinig schilderwerken vervaardigde. De Doni tondo is zelfs Michelangelo’s enige overgeleverde paneelschilderij. Het enige andere schilderij waar wij vanaf weten, Leda en de Zwaan, is verloren gegaan en moeten we dus reconstrueren uit tekeningen en kopieën. Ondanks het feit dat Michelangelo weinig schilderijen vervaardigde wordt deze tondo beschouwd als een van de meesterwerken van de zestiende-eeuwse Italiaanse kunst.

Doni Tondo

Op de tondo, een rond schilderij, is op de voorgrond de Heilige Familie afgebeeld. De Maagd als een jonge, vrij gespierde vrouw, draait zich met een enigszins ingewikkelde beweging om naar Jozef, om het Christuskind over haar schouder van hem aan te nemen. Op de achtergrond zie je verschillende naakte, jonge mannen, die herinneren aan een klassiek thema als symbool van de heidense mensheid die nog onwetend is van de christelijke leer.

De “tondo” werd in opdracht gemaakt voor de rijke bankier Agnolo Doni, waarschijnlijk ten tijde van zijn huwelijk met Maddalena, die lid was van de belangrijke Strozzi familie. Op het prachtige houten frame van het schilderij, ontworpen door Michelangelo zelf en vervaardigd door de Tasso familie, zien we de leeuwen van het Doni familiewapen samen afgebeeld met de halve manen van de Strozzi. Ook zie je de hoofden van twee profeten en twee sibillen met geheel boven het hoofd van Christus

Meer verborgen verhalen achter de kunstwerken ontdekken?

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Doni Tondo, c. 1506, Galleria degli Uffizi, Florence

Doni-tondo-michelangelo-uffizi-florence-detail

Doni-tondo-michelangelo-uffizi-florence

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *