Home StedenFlorence De Doni Tondo van Michelangelo, 10 Must-Sees in de Uffizi

De Doni Tondo van Michelangelo, 10 Must-Sees in de Uffizi

door Aniek Rooderkerken
Michelangelo, Doni Tondo, Uffizi Florence

De Doni Tondo van Michelangelo, 10 Must-Sees in de Uffizi

Waar iedereen Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse Kapel kent, zijn de schilderijen van deze kunstenaar minder bekend. Niet in de minste plaats omdat Michelangelo zichzelf in de eerste plaats als beeldhouwer zag en dus ook weinig schilderwerken vervaardigde. De Doni tondo is zelfs Michelangelo’s enige overgeleverde paneelschilderij.

Doni Tondo

Het enige andere schilderij waar wij vanaf weten, Leda en de Zwaan, is verloren gegaan. Ondanks het feit dat Michelangelo weinig schilderijen vervaardigde wordt de Doni tondo beschouwd als een van de meesterwerken van de zestiende-eeuwse Italiaanse kunst.

Op de tondo, een rond schilderij, is op de voorgrond de Heilige Familie afgebeeld. De Maagd als een jonge, vrij gespierde vrouw, draait zich met een enigszins ingewikkelde beweging om naar Jozef. Ze neemt het Christuskind over haar schouder van hem aan. Op de achtergrond zie je verschillende naakte, jonge mannen, die herinneren aan een klassiek thema als symbool van de heidense mensheid die nog onwetend is van de christelijke leer.

De tondo werd in opdracht gemaakt voor de rijke bankier Agnolo Doni, waarschijnlijk ten tijde van zijn huwelijk met Maddalena, die lid was van de belangrijke Strozzi familie. Op het prachtige houten frame van het schilderij, ontworpen door Michelangelo zelf en vervaardigd door de Tasso familie, zien we de leeuwen van het Doni familiewapen samen afgebeeld met de halve manen van de Strozzi. Ook zie je de hoofden van twee profeten en twee sibillen met geheel boven het hoofd van Christus

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Doni Tondo, c. 1506, Galleria degli Uffizi, Florence
Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Doni Tondo, c. 1506, Galleria degli Uffizi, Florence
Michelangelo, Doni Tondo, Uffizi Florence
Michelangelo, Doni Tondo, Uffizi Florence

Lees ook:
Portretten van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza
Ognissanti madonna
Madonna met het puttertje
De Doni Tondo van Michelangelo
De Venus van Urbino
Botticelli’s geboorte van Venus
Botticelli’s beroemde la primavera
Caravaggios Bacchus
Aanbidding der wijzen doo Gentile da Fabriano
Judith en Holofernes

Meer lezen:

Laat een bericht achter!