Home InterviewsEen b&b in Italië B&B Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

B&B Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

door Aniek Rooderkerken
B&B Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

B&B Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

Soms dromen mensen jarenlang van een b&b in Italië, maar soms komt het ook gewoon op hun pad. Frans van den Bor en Carolien Fontijn zagen een advertentie van een te koop aangeboden b&b en boekten er meteen een weekje vakantie. Na een aantal bezichtigingen viel hun oog op een andere b&b: Casa dei Colli. Binnen een half jaar was alles geregeld en zijn ze vanuit het drukke Amsterdam naar het stille Mergo vertrokken.

Frans van den Bor en Carolien Fontijn van B&B Casa dei Colli in Mergo, Le Marche
Frans van den Bor en Carolien Fontijn van B&B Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

Soms moet het zo zijn

Ook al waren Frans en Carolien niet heel bewust op zoek naar een b&b om te kopen, toen Casa dei Colli op hun pad kwam waren ze direct verliefd op de plek, de ruimte, de rust en het prachtige uitzicht. “We wilden graag iets anders en rustiger leven en op deze plek kon dat perfect.”

Binnen een half jaar verruilden Frans en Carolien het drukke Amsterdam voor het stille Mergo. “Het is bij ons nogal snel gegaan, maar misschien is dat ook wel goed. Niet teveel over nadenken, maar gewoon doen. Je leeft maar één keer en je weet nooit hoe lang.” Ook het samenwerken ging goed. “Wij vullen elkaar goed aan met de nodige klussen en hebben veel lol samen, dat is ook heel belangrijk.”

B&B Casa dei Colli in de herfst
B&B Casa dei Colli in de herfst

Geen ‘Ik Vertrek’

Er waren een paar dingen waar ze goed over nadachten. Bijvoorbeeld dat ze boven alles de ‘Ik Vertrek’-achtige taferelen wilden voorkomen. “We wilden niet een ruïne opbouwen. We wilden absoluut geen ‘Ik Vertrek’-verhaal en we wilden vooral snel kunnen draaien.”

Dat is gelukt, ook al komen ze soms nog voor verrassingen te staan. “In de praktijk waren er veel meer dingen verouderd, waren aan vervanging toe of gingen ‘toevallig’ direct stuk toen wij er woonden. Elke dag was er wel een nieuwe uitdaging. We hebben een paar keer tegen elkaar gezegd dat we de cameraploeg er alsnog wel bij konden halen. Daarnaast is er natuurlijk de Italiaanse bureaucratie waar iedereen tegenaan loopt. We kunnen er wel een boek over schrijven! Desondanks zijn we heel blij dat we hier wonen en we willen anderen graag laten meegenieten van deze mooie plek.”

B&B Casa dei Colli, ontbijt op het terras
B&B Casa dei Colli, ontbijt op het terras

Authentiek Italië

Die mooie plek is Mergo in Le Marche. “We zijn op veel plekken in Italië geweest. Zo ook één keer met de tent in Le Marche en we wilden graag nog eens terug naar deze regio. Het is totaal niet toeristisch, je vindt er echt nog een stukje authentiek Italië, en de lokale wijnen zijn verrukkelijk.”

Het uitzicht vanaf b&b Casa dei Colli in Le Marche
Het uitzicht vanaf b&b Casa dei Colli in Le Marche
Het uitzicht vanaf b&b Casa dei Colli in Le Marche
Het uitzicht vanaf b&b Casa dei Colli in Le Marche

“We zitten middenin het boerenland, tussen de velden met koolzaad, granen, zonnebloemen en natuurlijk wijn en olijven. De rust is heerlijk, zo anders dan Amsterdam. We missen de stad echt niet, terwijl we er toch meer dan 50 jaar met veel plezier hebben gewoond.”

“De dorpen in Le Marche zijn filmisch mooi. Je waant je in de middeleeuwen. Je leeft hier echt tussen de Italianen, de Marchigianen zijn vriendelijk en hulpvaardig.”

b&b Casa dei Colli in Le Marche
b&b Casa dei Colli in Le Marche
b&b Casa dei Colli in Le Marche
Het uitzicht vanuit de b&b

“We wandelen veel. De natuur is hier prachtig. Zo is het natuurpark Gola della Rossa vlak om de hoek, net als de grotten van Frasassi. Je vindt prachtige strandjes bij Sirolo of Porto Novo. En het Lago di Cingoli is een heerlijke plek om te zwemmen en nooit echt druk. Maar er zijn ook gezellige grotere plaatsen als Fabriano, Jesi en Senigallia.”

Het leven in Mergo

Hoe is het leven in een klein Italiaans dorp? “Wij wonen net buiten het dorp. Als wij druk bezig zijn op de Casa met klusjes en de tuin, komen we soms een paar dagen ons terrein amper af. We proberen wel vaak een wandeling in de buurt te maken. Er gebeurt hier niet veel in het dorp, maar een paar keer per jaar is het feest en dan is iedereen er. Even koffie of een wijntje drinken en uit eten gaan doen we wel graag. We kennen inmiddels ook een aantal Nederlanders die hier in de buurt wonen en vinden het leuk om met elkaar af te spreken.”

b&b Casa dei Colli in Le Marche
Het terras in de avond
b&b Casa dei Colli in Le Marche
Het terras van vakantiehuisje Oleandro

“Het leven is echt relaxed. We genieten van de omgeving door veel te wandelen, doen veel uitstapjes naar andere plaatsen om het gebied goed te leren kennen. En we vinden het ontvangen van gasten bijzonder leuk. Je hoort veel verschillende verhalen en mensen waarderen de tips die we geven. We wonen heel centraal tussen kust en bergen, de wegen zijn hier goed, er is zoveel te ontdekken.”

Een boodschappenlijstje uit Nederland

Caroliens moeder en hun dochter wonen nog in Nederland. “We Facetimen veel en ze zijn hier ook al een paar keer geweest. Ook met andere familieleden en vrienden hebben we regelmatig contact en zij komen ook geregeld langs. Familie die op bezoek komt krijgt wel een boodschappenlijstje met vooral Indonesische specerijen om mee te nemen. Want de Italiaanse keuken is heerlijk, maar soms wil je ook weleens iets anders. Het drukke Amsterdam zelf missen we niet echt, maar we gaan wel zeker één keer per jaar even terug om lekker een bruine kroeg, het theater en favoriete restaurantjes te bezoeken.”

B-en-B-casa-dei-colli-vakantiehuisje-uitzicht-2.JPG
Uitzicht over de gaarden
B&B en vakantiehuisjes Le Marche Casa dei Colli
Nog een terras

Hoe bevalt het runnen van een b&b?

“We gaan nu ons tweede seizoen in. Eigenlijk vonden we het direct leuk om ontbijtjes te verzorgen en lekker te koken voor de gasten. We genieten van de gezellige gesprekken aan onze terrastafel. Soms zijn de nachten wat kort en sta je beddengoed te strijken bij bijna 40 graden, maar als dat het ergste is… We leren ook heel veel nieuwe dingen, zoals het maken van een website, social media bijhouden et cetera.”

“We hebben er vooralsnog voor gekozen, dat gasten alleen rechtstreeks kunnen boeken bij ons via de website, facebook of telefonisch of via WhatsApp. We zijn dus niet aangesloten bij grote boekingsplatforms. We willen het fijn om persoonlijk contact te hebben met gasten en zelf de controle te houden over de agenda. Bovendien is de commissie vaak erg hoog. We hopen dat gasten ons zo kunnen blijven vinden.”

B&B en vakantiehuisjes Le Marche Casa dei Colli
Kamer Ortensia
B&B en vakantiehuisjes Le Marche Casa dei Colli
De tuin van Casa dei Colli

Een unieke plek

“Niet alleen wijzelf, maar ook onze gasten vinden dit een unieke plek. Iedereen noemt altijd direct de rustige ligging en het prachtige uitzicht. De combinatie van veel privacy, maar ook gezelligheid. Verder wordt de centrale ligging om niet alleen heel Le Marche, maar ook Umbrië en Toscane te bezoeken, erg gewaardeerd. Daarom komen mensen vaak terug, je hebt aan één vakantie nooit genoeg. We proberen het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken.”

B&B en vakantiehuisjes Le Marche Casa dei Colli
Vakantiehuisje Oleandro

Hoe voelde het om de eerste gasten te ontvangen? “We hebben gelukkig eerst een beetje kunnen oefenen met bekenden. Onze eerste ‘echte’ gasten waren erg leuk. Gedurende hun verblijf waren er een paar enorme regenbuien, hadden we een enorme lekkage in onze cantina en werd een van hen ziek. Toch vonden ze het superleuk en kregen we een aubergineplant cadeau bij hun vertrek.”

Zo zijn er meer bijzondere ontmoetingen die Frans en Carolien zijn bijgebleven. “Er zijn een paar stellen op bezoek geweest die niet zo heel erg thuis waren in Italië. We hebben ze meegenomen naar restaurants, de kaart uitgelegd en zijn naar wijnhuizen geweest. Dat stelden ze zeer op prijs. Soms hebben mensen een beetje meer hulp nodig en dat bieden we graag.”

B&B en vakantiehuisjes Le Marche Casa dei Colli
B&B en vakantiehuisjes Le Marche Casa dei Colli

“We hebben geleerd het leven meer te nemen zoals het komt, om minder de controle willen hebben over alles en vooral te genieten van de mooie momenten. Andrà tutto bene, uiteindelijk komt het altijd goed.”

Meer informatie?

Bed and Breakfast Casa dei Colli in Le Marche (de Marken) is gevestigd in een typisch Marchigiaanse boerderij en heeft een landelijke, maar niet afgelegen ligging. Een groot gedeelte van de begane grond van de boerderij, waar zich voorheen de stallen bevonden, is verbouwd tot drie ruime gastenkamers. Hiernaast is er het vrijstaande vakantiehuisje Oleandro. Meer informatie vind je op www.casadeicolli.com of op de Facebook-pagina.

Meer lezen:

2 comments

Anouk 14 april 2020 - 00:58

Wat een heerlijke plek lijkt me dit. Ik herken het verhaal, ik heb ook vrij snel besloten om te emigreren. Wat grappig dat ze de grote stad helemaal niet missen, het is wel een grote overgang na zo’n lange tijd. Ze wonen zeer zeker in een mooie omgeving.

Reply
Wanneer kunnen we weer naar Italië? - Bed & Breakfast Casa dei Colli 15 mei 2020 - 12:41

[…] de websites ‘Italië Uitgelicht’ en ‘Dolcevia.com vind je naast een interview over  Casa dei Colli  en informatie over onze B&B mooie verhalen, tips en praktische […]

Reply

Laat een bericht achter!