• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten

Caponata Siciliana en twee gulzige Italianen

27 september 2014 door Aniek Rooderkerken

Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo zijn twee van mijn favoriete Italiaanse koks, al dan niet mijn twee favoriete Italiaanse koks. Als de ‘Two Greedy Italians’ maakt het duo de meest heerlijke Italiaanse recepten, waarbij ze trouw blijven aan de eerlijke ingrediënten en de kooktradities van Italië. In hun tv-series trekken ze als twee gulzige Italianen –vrolijk kibbelend- door hun vaderland op zoek naar de beste ingrediënten en de meest heerlijke traditionele en regionale recepten. Terwijl ze zich in hun culinaire erfenis verdiepen proberen ze de diepste geheimen van de Italiaanse gastronomie bloot te leggen. Vandaag deel ik dan ook een recept van Antonio Carluccio met jullie; niets minder dan de overheerlijke Caponata Siciliana (Siciliaanse groentestoofpot).

Antonio’s Caponata Siciliana – Siciliaanse groentestoofpot

De Caponata Siciliana van Antonio is een typisch Siciliaans gerecht. Het woord caponata zou afstammen van het Latijnse caupona dat ‘osteria’ of bar betekent. Volgens Antonio een perfecte naam; want in een Siciliaanse osteria staat er altijd een capotana op de kaart. Het groentegerecht is vooral gebaseerd op aubergines en kan zowel koud als antipasto, warm als bijgerecht bij vlees en gevogelte, als pastasaus gegeten worden.

Antonio Carluccio’s recept voor 6 personen

Ingrediënten:
–    1 grote ui, fijngesneden
–    3 of 4 stelen bleekselderij, inclusief blad, gesneden
–    2 eetlepels olijfolie
–    1kg aubergines, in stukken van zo’n 2.5cm
–    1 eetlepel gezouten kappertjes, 10 minuten geweekt in water
–    20 groene ontpitte olijven
–    1 eetlepel suiker
–    1 eetlepel witte wijnazijn
–    55g geconcentreerde tomatenpuree
–    zout en peper

Bereiding

Blancheer de ui en bleekselderij een paar minuten in licht gezouten water en laat uitlekken. Verhit de olie in een grote pan, voeg de auberginestukken toe en bak ze tot ze bruin en gaar zijn. Zorg er voor dat de pan niet te vol is en bak de aubergine eventueel in delen. Voeg de ui, bleekselderij en overige ingrediënten toe. Roer goed, dek de pan af en laat ongeveer 15 minutenen koken.  Neem de laatste minuten het deksel van de pan. Indien nodig kan je een of twee eetlepels water toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.

Dit recept komt uit: Carluccio’s Complete Italian Food.

Caponata Siciliana, Antonio Carluccio
Caponata Siciliana, Antonio Carluccio

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links

Categorie: Italiaanse keuken, Sicilia / Sicilië

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Cucina Maria - coverKen je klassiekers: Cucina Maria
Wijnen uit Puglia van Villa FattoriaProeven! Wijnen uit Puglia van Villa Fattoria
Tempel van Juno, Vallei van de Tempels AgrigentoDroomreis: rondreis Zuid-Italië van Napels tot aan Sicilië

Lees Interacties

Reacties

  1. Ineke zegt

    27 december 2017 om 21:36

    Mijn favoriete kookboek!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Bezoek Toscane in de herfst!

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.