• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Bezoek Toscane in de herfst!

Bezoek Toscane in de herfst!

19 september 2014 door Aniek Rooderkerken

In de zomer en lente stroomt Toscane over van de toeristen, waardoor de kleine dorpjes bijna uit hun voegen barsten en musea te kampen krijgen met urenlange wachtrijen. In de herfst is het in de regio veel rustiger. Vreemd eigenlijk, want er is weinig mooier dan Toscane in de herfst. Er zijn minder toeristen, het is minder druk en vooral ook minder warm in de grote steden en er zijn tal van evenementen waaraan je kan deelnemen. De natuur is op zijn mooist, wanneer het landschap zich hult in okergele en rode kleuren.

Bezoek Toscane in de herfst!

Op het platteland van Toscane is het tijd geworden om zich voor te bereiden op de winter die komen gaat. De volle trossen druiven aan de oude wijnranken moeten worden geplukt, de olijven geoogst en ook het laatste fruit hangt nog in de bomen. Maar het wordt ook tijd om nog wat brandhout te hakken, de laatste groenten van het land te halen om deze in zuur in te leggen. Honden snuffelen door het bos op zoek naar truffels. Wandelaars zijn op zoek naar “funghi porcini”, eekhoorntjesbrood, of kastanjes.  In de vroege ochtend hoor je in de heuvels de geluiden van het drijven van de jachthonden, die met de jagers op zoek zijn naar wilde zwijnen. Wil je de essentie van Toscane vangen, dan is de herfst de perfecte periode om een bezoek aan Toscane te brengen.

La raccolta – de druivenpluk

Toscane is de geboortestreek van bekende wijnen als Chianti, Montalcino of Montepulciano. Maar de druivenpluk is hard werken, zo leerde ik toen ik -in Frankrijk dan wel- een week lang druiven ging plukken. In de volle zon loop je over de soms vrij steile flanken van de heuvels. Bij de eindeloze rijen druivenranken knip je de zware trossen druiven af. Je doet het allemaal voor de heerlijke wijn die al snel in de wijntonnen wordt gegoten. Om deze oogst te proeven moet je vaak nog even geduld hebben, de wijn moet nog enkele jaren rijpen. Maar de wijnoogst wordt wel al gevierd tijdens de wijnfeesten die overal plaatsvinden.

Het stadje Impruneta viert de laatste zondag van september het Festa dell’Uva. Sorano, in Maremma, is vanaf eind oktober de thuisbasis van de “Cantine aperte” of “Open wijnkelders”. Onder de noemer van “Chianti d’Autunno” worden van september tot en met december allerlei activiteiten aangeboden, waarbij je meer kan leren over locale producten. Wijnkelders en olijfoliepersens zijn toegakelijk voor het publiek. Hier proef je de nieuwe oogst. En sowieso geniet je van de prachtige Middeleeuwse dorpen en het Toscaanse platteland. Nog wat tijd over? Rijd dan de mooiste en charmantste autoroute van Italië; de “Chiantigiana” (R 222) ofwel de  “Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico”. Deze loopt van het zuiden van Florence naar Siena, dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek.

Olijven oogst in de herfst
Olijven oogst in de herfst

Raccogliere le olive

Na de druivenpluk in september wordt er nog maar aan één ding gedacht; “raccogliere le olive” ofwel het plukken van de olijven. Want de olijven moeten nog voor de jaarwisseling geplukt worden en dit is geen eenvoudige klus. De olijven kunnen efficiënt industrieel geoogst worden. Toch zie je vaak dat er nog traditioneel met de hand wordt geplukt.

Grote netten worden zorgvuldig onder de bomen gelegd. Hierna ‘kamt’ men met een rastrello, een hark, de olijven uit de boom.Vervolgens worden de olijven in kratten naar “il frantoio”, de perserij, gebracht. De olijven worden gekeurd en gewassen, takjes en blaadjes worden verwijderd, en de olijven worden vermalen. En dan is het eindelijk tijd “per spremere le olive”. De olijven te persen, inderdaad! De zachtgroene olie wordt een tijdlang koel en donker bewaard in de cantina, wijnkelder. Hier kleurt de olie langzaam steeds geler. Maar ook deze “olio nuovo” is al heerlijk!

Toscane zou Toscane niet zijn als dit niet gevierd zou worden met een gastronomisch evenement. Het eerste weekend van november proef je in Vitolini, tijdens het Fest’all’olio, de nieuwe extra vergine olijfolie. Maar ook andere lokale gerechten zoals farro sui fagioli, groentensoep met farro en bonen. Of fettunta, geroosterd brood met knoflook en olie. Alles met een glas rode wijn erbij uiteraard!

Overheerlijke marroni

Het water loopt mij alweer in de mond, als ik denk aan de geroosterde Marroni, kastanjes, die je bij straatventers kan kopen. Nog warm worden ze in een papieren zakje of krant gevouwen, heerlijk om direct op te eten! Maar ze zijn niet zomaar een hapje tussendoor, de kastanjes zijn een ware delicatesse. Zeker in Mugello, waar de lokale kastanjevariëteit het kwaliteitslabel IGP heeft gekregen. Je proeft de kastanje in het najaar in al zijn vormen; geroosterde, gekookte of gepofte kastanjes. Los, of in de pasta of risotto. “Necci”, kastanjepannekoeken met verse ricotta of chocolade, of in desserts en cakes als de Monte Bianco.

Werken in Italië als truffeljager

Gastronomisch genieten in Toscane

Uiteraard valt er nog veel meer gastronomisch te genieten in Toscane. Gerechten met heerlijke pecorino kaas, polenta, salamini of coniglio alla cacciatore “van de jager” en funghi porcini, eekhoorntjesbrood, staan weer op de kaart. En natuurlijk ook dé excuise locale specialiteit: truffels! Ondermeer de dorpen Scarperia en Girone, nabij Fiesole, organiseren truffelfestivals.

Categorie: Midden-Italië, Toscana / Toscane

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Een stedentrip Lucca met kinderenTip: Lucca met kinderen
De leukste hotspots in Florence ItaliëLekker lokaal: ontdek de favoriete hotspots van locals in Florence
Florence door de lens van Maxime Beerkens

Lees Interacties

Reacties

  1. Henriette zegt

    22 september 2014 om 12:07

    Nu wil ik ook weer terug;)

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    22 september 2014 om 12:10

    Ha leuk, dat was ook het doel van deze blog; mensen overhalen om ook eens buiten het hoogseizoen naar Italië af te reizen!

    Beantwoorden
  3. Erry Wolfs zegt

    22 september 2014 om 16:21

    Hallo Aniek, prachtig je verhaal…ik heb zelf een week in Poggibonsi druiven geplukt, hard werk maar zo puur, ’s avonds samen op de tractor naar de cooperativa en samen eten en drinken. Wat een belevenis
    Groet,
    Erry
    .

    Beantwoorden
    • Aniek Rooderkerken zegt

      23 september 2014 om 10:09

      Ik heb druiven geplukt in Frankrijk, bij het kasteel van Ilja Gort. Een hele belevenis inderdaad! Je leert veel over het proces van wijn maken en vooral ook over hoeveel arbeid er in één fles wijn gaat

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Schaduw over het meer

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten en krijg een gratis receptenboekje. Verder in deze editie: 10 tips voor Taormina, flaneren in Florence; de trotse pauwen van de Pitti Uomo, het mooiste van Mantova, recepten van De Zilveren Lepel en nog veel meer!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken om te lezen. Een ervan was Het intieme leven. Voor de fans van Niccolò Ammaniti!
Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een ja Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een jaar geleden zette ik voor het eerst voet op dit eiland en ik was meteen verliefd. De zee zo blauw dat het bijna onnatuurlijk is, prachtige natuur en steden vol historie, zoveel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. En het eten…. het water loopt me alweer in de mond. Vanavond heb ik een event van @interfacetourismnetherlands in Amsterdam waar ik weer even weg mag dromen bij dit geweldige plekje en ik kon het niet laten om er weer wat foto’s van afgelopen jaar bij te pakken.
De betovering van april door Elizabeth von Arnim. De betovering van april door Elizabeth von Arnim. 4 Britse vrouwen wisselen het grauwe, regenachtige Londen in voor een Italiaans kasteeltje in San Salvatore. Een heerlijke klassieker over een gelukzalige maand aan de Italiaanse Rivièra.
Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023