• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Bezoek Toscane in de herfst!

Bezoek Toscane in de herfst!

19 september 2014 door Aniek Rooderkerken

In de zomer en lente stroomt Toscane over van de toeristen, waardoor de kleine dorpjes bijna uit hun voegen barsten en musea te kampen krijgen met urenlange wachtrijen. In de herfst is het in de regio veel rustiger. Vreemd eigenlijk, want er is weinig mooier dan Toscane in de herfst. Er zijn minder toeristen, het is minder druk en vooral ook minder warm in de grote steden en er zijn tal van evenementen waaraan je kan deelnemen. De natuur is op zijn mooist, wanneer het landschap zich hult in okergele en rode kleuren.

Bezoek Toscane in de herfst!

Op het platteland van Toscane is het tijd geworden om zich voor te bereiden op de winter die komen gaat. De volle trossen druiven aan de oude wijnranken moeten worden geplukt, de olijven geoogst en ook het laatste fruit hangt nog in de bomen. Maar het wordt ook tijd om nog wat brandhout te hakken, de laatste groenten van het land te halen om deze in zuur in te leggen. Honden snuffelen door het bos op zoek naar truffels. Wandelaars zijn op zoek naar “funghi porcini”, eekhoorntjesbrood, of kastanjes.  In de vroege ochtend hoor je in de heuvels de geluiden van het drijven van de jachthonden, die met de jagers op zoek zijn naar wilde zwijnen. Wil je de essentie van Toscane vangen, dan is de herfst de perfecte periode om een bezoek aan Toscane te brengen.

La raccolta – de druivenpluk

Toscane is de geboortestreek van bekende wijnen als Chianti, Montalcino of Montepulciano. Maar de druivenpluk is hard werken, zo leerde ik toen ik -in Frankrijk dan wel- een week lang druiven ging plukken. In de volle zon loop je over de soms vrij steile flanken van de heuvels. Bij de eindeloze rijen druivenranken knip je de zware trossen druiven af. Je doet het allemaal voor de heerlijke wijn die al snel in de wijntonnen wordt gegoten. Om deze oogst te proeven moet je vaak nog even geduld hebben, de wijn moet nog enkele jaren rijpen. Maar de wijnoogst wordt wel al gevierd tijdens de wijnfeesten die overal plaatsvinden.

Het stadje Impruneta viert de laatste zondag van september het Festa dell’Uva. Sorano, in Maremma, is vanaf eind oktober de thuisbasis van de “Cantine aperte” of “Open wijnkelders”. Onder de noemer van “Chianti d’Autunno” worden van september tot en met december allerlei activiteiten aangeboden, waarbij je meer kan leren over locale producten. Wijnkelders en olijfoliepersens zijn toegakelijk voor het publiek. Hier proef je de nieuwe oogst. En sowieso geniet je van de prachtige Middeleeuwse dorpen en het Toscaanse platteland. Nog wat tijd over? Rijd dan de mooiste en charmantste autoroute van Italië; de “Chiantigiana” (R 222) ofwel de  “Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico”. Deze loopt van het zuiden van Florence naar Siena, dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek.

Olijven oogst in de herfst
Olijven oogst in de herfst

Raccogliere le olive

Na de druivenpluk in september wordt er nog maar aan één ding gedacht; “raccogliere le olive” ofwel het plukken van de olijven. Want de olijven moeten nog voor de jaarwisseling geplukt worden en dit is geen eenvoudige klus. De olijven kunnen efficiënt industrieel geoogst worden. Toch zie je vaak dat er nog traditioneel met de hand wordt geplukt.

Grote netten worden zorgvuldig onder de bomen gelegd. Hierna ‘kamt’ men met een rastrello, een hark, de olijven uit de boom.Vervolgens worden de olijven in kratten naar “il frantoio”, de perserij, gebracht. De olijven worden gekeurd en gewassen, takjes en blaadjes worden verwijderd, en de olijven worden vermalen. En dan is het eindelijk tijd “per spremere le olive”. De olijven te persen, inderdaad! De zachtgroene olie wordt een tijdlang koel en donker bewaard in de cantina, wijnkelder. Hier kleurt de olie langzaam steeds geler. Maar ook deze “olio nuovo” is al heerlijk!

Toscane zou Toscane niet zijn als dit niet gevierd zou worden met een gastronomisch evenement. Het eerste weekend van november proef je in Vitolini, tijdens het Fest’all’olio, de nieuwe extra vergine olijfolie. Maar ook andere lokale gerechten zoals farro sui fagioli, groentensoep met farro en bonen. Of fettunta, geroosterd brood met knoflook en olie. Alles met een glas rode wijn erbij uiteraard!

Overheerlijke marroni

Het water loopt mij alweer in de mond, als ik denk aan de geroosterde Marroni, kastanjes, die je bij straatventers kan kopen. Nog warm worden ze in een papieren zakje of krant gevouwen, heerlijk om direct op te eten! Maar ze zijn niet zomaar een hapje tussendoor, de kastanjes zijn een ware delicatesse. Zeker in Mugello, waar de lokale kastanjevariëteit het kwaliteitslabel IGP heeft gekregen. Je proeft de kastanje in het najaar in al zijn vormen; geroosterde, gekookte of gepofte kastanjes. Los, of in de pasta of risotto. “Necci”, kastanjepannekoeken met verse ricotta of chocolade, of in desserts en cakes als de Monte Bianco.

Werken in Italië als truffeljager

Gastronomisch genieten in Toscane

Uiteraard valt er nog veel meer gastronomisch te genieten in Toscane. Gerechten met heerlijke pecorino kaas, polenta, salamini of coniglio alla cacciatore “van de jager” en funghi porcini, eekhoorntjesbrood, staan weer op de kaart. En natuurlijk ook dé excuise locale specialiteit: truffels! Ondermeer de dorpen Scarperia en Girone, nabij Fiesole, organiseren truffelfestivals.

Categorie: Midden-Italië, Toscane

Dit vind je misschien ook leuk

Fra Bartolommeo, De menswording van Christus, Tronende Maria omringd door zes heiligen , 1515. Parijs, Musée du Louvre, Département des Peintures. en Fra Bartolommeo, Compositiestudie voor De Menswording van Christus , 1515. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen (Collectie Koenigs).Fra Bartolommeo in Museum Boijmans Van Beuningen
Sandro Botticelli, De geboorte van Venus, Uffizi FlorenceBotticelli’s Geboorte van Venus, 10 Must-Sees in de Uffizi
Alghero met een huurauto verkennenDe mooiste bestemmingen in Italië in 2018 volgens reisbloggers

Lees Interacties

Reacties

  1. Henriette zegt

    22 september 2014 om 12:07

    Nu wil ik ook weer terug;)

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    22 september 2014 om 12:10

    Ha leuk, dat was ook het doel van deze blog; mensen overhalen om ook eens buiten het hoogseizoen naar Italië af te reizen!

    Beantwoorden
  3. Erry Wolfs zegt

    22 september 2014 om 16:21

    Hallo Aniek, prachtig je verhaal…ik heb zelf een week in Poggibonsi druiven geplukt, hard werk maar zo puur, ’s avonds samen op de tractor naar de cooperativa en samen eten en drinken. Wat een belevenis
    Groet,
    Erry
    .

    Beantwoorden
    • Aniek Rooderkerken zegt

      23 september 2014 om 10:09

      Ik heb druiven geplukt in Frankrijk, bij het kasteel van Ilja Gort. Een hele belevenis inderdaad! Je leert veel over het proces van wijn maken en vooral ook over hoeveel arbeid er in één fles wijn gaat

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Schaduw over het meer

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië staat vol tips voor de mooiste Bucket List ervaringen in Italië. Pre-order de nieuwe editie!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂
Doe mij nog maar een aperitivo in Italië hoor! Ik Doe mij nog maar een aperitivo in Italië hoor! Ik weer het, ik moet nog een paar maanden wachten, maar dromen mag ☺️
Als ik dan niet in Italië kan zijn, dan maar op e Als ik dan niet in Italië kan zijn, dan maar op een mooi plekje in mijn eigen Utrecht. Hier is dat in de Pandhof van de Dom, de kloostertuin die ingeklemd ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Ken jij dit plekje?
En voor de oplettende kijker: ja, inmiddels 6 maanden zwanger! 👶
Mijn zomerse jurkje is trouwens van @protestwomen. Met de code italieuitgelicht10 krijg je tot en met 31-10-2022 10% korting op zowel op de nieuwe als oudere collecties! 🌞☀️
Op 24 augustus 2016 werd Midden-Italië opgeschrik Op 24 augustus 2016 werd Midden-Italië opgeschrikt door een aardbeving die tal van dorpen en gehuchten met de grond gelijkmaakte. Er waren honderden slachtoffers en er was veel materiële schade. Amatrice was een van de zwaarst getroffen plaatsen. Huizen, zelfs hele straten, werden van de kaart geveegd. Deze gebeurtenis en deze plaats vormen het decor van de nieuwe Italiaanse roman van Franco Faggiani Soms zou ik de wind willen zijn.
Benieuwd? Lees meer via de link in bio!

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022 · Theme by 17th Avenue