Home Italiaanse keuken Caponata Siciliana en twee gulzige Italianen

Caponata Siciliana en twee gulzige Italianen

door Aniek Rooderkerken

Caponata Siciliana en twee gulzige Italianen

Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo zijn twee van mijn favoriete Italiaanse koks, al dan niet mijn twee favoriete Italiaanse koks. Als de ‘Two Greedy Italians’ maakt het duo de meest heerlijke Italiaanse recepten, waarbij ze trouw blijven aan de eerlijke ingrediënten en de kooktradities van Italië. In hun tv-series trekken ze als twee gulzige Italianen –vrolijk kibbelend- door hun vaderland op zoek naar de beste ingrediënten en de meest heerlijke traditionele en regionale recepten. Terwijl ze zich in hun culinaire erfenis verdiepen proberen ze de diepste geheimen van de Italiaanse gastronomie bloot te leggen. Vandaag deel ik dan ook een recept van Antonio Carluccio met jullie; niets minder dan de overheerlijke Caponata Siciliana (Siciliaanse groentestoofpot).

Antonio’s Caponata Siciliana – Siciliaanse groentestoofpot

De Caponata Siciliana van Antonio is een typisch Siciliaans gerecht. Het woord caponata zou afstammen van het Latijnse caupona dat ‘osteria’ of bar betekent. Volgens Antonio een perfecte naam; want in een Siciliaanse osteria staat er altijd een capotana op de kaart. Het groentegerecht is vooral gebaseerd op aubergines en kan zowel koud als antipasto, warm als bijgerecht bij vlees en gevogelte, als pastasaus gegeten worden.

Antonio Carluccio’s recept voor 6 personen

Ingrediënten:
–    1 grote ui, fijngesneden
–    3 of 4 stelen bleekselderij, inclusief blad, gesneden
–    2 eetlepels olijfolie
–    1kg aubergines, in stukken van zo’n 2.5cm
–    1 eetlepel gezouten kappertjes, 10 minuten geweekt in water
–    20 groene ontpitte olijven
–    1 eetlepel suiker
–    1 eetlepel witte wijnazijn
–    55g geconcentreerde tomatenpuree
–    zout en peper

Bereiding

Blancheer de ui en bleekselderij een paar minuten in licht gezouten water en laat uitlekken. Verhit de olie in een grote pan, voeg de auberginestukken toe en bak ze tot ze bruin en gaar zijn. Zorg er voor dat de pan niet te vol is en bak de aubergine eventueel in delen. Voeg de ui, bleekselderij en overige ingrediënten toe. Roer goed, dek de pan af en laat ongeveer 15 minutenen koken.  Neem de laatste minuten het deksel van de pan. Indien nodig kan je een of twee eetlepels water toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.

Dit recept komt uit: Carluccio’s Complete Italian Food.

Caponata Siciliana, Antonio Carluccio

Caponata Siciliana, Antonio Carluccio

Meer lezen:

1 comment

Ineke 27 december 2017 - 21:36

Mijn favoriete kookboek!

Reply

Laat een bericht achter!