Home Italiaanse keuken Culinair genieten bij de Latteria di Livigno

Culinair genieten bij de Latteria di Livigno

door Aniek Rooderkerken

Culinair genieten bij de Latteria di Livigno

Houd jij van kaas, ijs en andere zuivelproducten? Dan mag je een bezoek aan de Latteria di Livigno niet overslaan. De Latteria di Livigno is een zuivelbedrijf, en een samenwerking van lokale melkveehouders. Je kan hier zien hoe het er in een zuivelbedrijf aan toe gaat. Én je kan de producten natuurlijk ook proeven.

Het Italiaanse dorp Livigno ligt net over de grens met Zwitserland, in de provincie Sondrio in Lombardije. Hoog in de bergen weet je zeker dat je hier van de Italiaanse bergkeuken kunt genieten. Natuurlijk kan dat in de vele berghutten, waar je stevige en eerlijke gerechten proeft. Maar ik ontdek nog een ander adresje: de Latteria di Livigno, vlakbij het Lago di Livigno.

De Latteria di Livigno
De Latteria di Livigno

Kijken!

De Latteria di Livigno is een zuivelbedrijf, waar je als bezoeker alles kan ontdekken over zuivelproducten. Op de begane grond bevindt zich de zuivelfabriek. Lokale boeren brengen hier hun melk naartoe en hier worden heerlijke kazen, ijs, yoghurt en andere zuivelproducten van gemaakt. Een verdieping hoger kan je door een lange gang lopen. Door glazen wanden kan je het hele proces in de fabriek volgen en zien hoe alle producten worden gemaakt. In deze gang vind je ook een kleine museumopstelling. Hier zie je de inrichting van een oude berghut, met objecten waarbij boter werd gekarnd of kazen werden gemaakt.

De zuivelfabriek van de Latteria di Livigno
De zuivelfabriek van de Latteria di Livigno
De zuivelfabriek van de Latteria di Livigno
De zuivelfabriek van de Latteria di Livigno
Latteria di Livigno in Italië
De gang met glazen ramen met uitzicht op de fabriek
Latteria di Livigno in Italië
Kleine museale opstelling
De Latteria di Livigno
Botervormen in het kleine museum

Proeven!

Natuurlijk kan je alles wat in de fabriek gemaakt wordt, ook proeven. Op de eerste verdieping zijn namelijk een terras, restaurant, bar en een klein winkeltje. Je proeft van plateaus met huisgemaakte kazen en lokale vleeswaren. Maar de Latteria di Livigno maakt ook smakelijke gelato artigianale, ambachtelijk gemaakt ijs. Daar kan je in de zomer én de winter van genieten. Op het buitenterras zit je namelijk lekker warm in de zon en heb je een prachtig uitzicht op de vallei van Livigno.

Kazen in de Latteria di Livigno
De kleine kaaswinkel
Kazen in de Latteria di Livigno
Kazen in de winkel
De Latteria di Livigno
Zelfs in de winter lekker: huisgemaakt ijs

De Latteria di Livigno is iedere dag geopend van 8.00 tot 19.00 uur. Tip: bij de Latteria begint een mooie wandelroute langs het meer en een sneeuwschoenwandeling door de bergen.

Kazen in de Latteria di Livigno
Verschillende kazen in de winkel
Kazen in de Latteria di Livigno
Formagella kaas

Meer lezen:

Laat een bericht achter!