Home Kunst & CultuurBoekentips De Napolitaanse romans van Elena Ferrante

De Napolitaanse romans van Elena Ferrante

door Aniek Rooderkerken
De Napolitaanse romans van Elena Ferrante

De Napolitaanse romans van Elena Ferrante

Verval heeft zich verspreid over de buitenwijken van Napels in de jaren ’50. Aan de schoonheid van de Golf van Napels liggen de grauwe, gewelddadige achterstandswijken waar Lila en Elena opgroeien. De Napolitaanse romans van Elena Ferrante vertellen net zo goed over vriendschap als rivaliteit, en geven een haarscherp portret van het troosteloze Napels van de jaren vijftig.

De Napolitaanse romans van Elena Ferrante

Onlangs verscheen de adembenemende ontknoping, deel 4 van De Napolitaanse romans van Elena Ferrante. De boeken van Ferrantes Napolitaanse vierluik zijn zonder problemen afzonderlijk lezen. Maar voor wie ze nog niet gelezen heeft zijn de eerste drie delen een absolute aanrader, te starten met De geniale vriendin. Hier vertelt Elena Ferrante over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

De twee vriendinnen Lenù (Elena) en Lila proberen ieder op hun eigen manier het beste van hun leven te maken. Hun beide families worstelen met armoede en ze doorlopen hun kindertijd in een troosteloze buitenwijk van Napels, waar de zee verder weg lijkt te zijn dan waar dan ook in Napels. Grauwe huizenblokken. Een desolate woonwijk. Maar ook de hoop op een middenschool op het verre gymnasium in de stad, waar de meisjes Latijn zouden kunnen leren, in een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. Een vlucht de grote wereld in.

De intelligente Lila moet van school om te gaan werken terwijl haar beste vriendin Elena wél verder mag leren. Elena beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

‘Hou jij van Stefano?’ Ze zei ernstig: ‘Heel erg veel.’ ‘Meer dan van je ouders, meer dan van Rino?’ ‘Meer dan van iedereen, maar niet meer dan van jou.’ (p. 284)

De geniale vriendin

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans. Elena Ferrante is het pseudoniem van een Italiaanse schrijfster, die ondanks haar mysterieuze identiteit ook wel de belangrijkste schrijfster van haar generatie wordt genoemd. Ferrante neemt je vanaf de eerste pagina van De geniale vriendin mee naar een andere wereld, met groot inlevingsvermogen en in een schitterende stijl. Hoe grauw en troosteloos de Napolitaanse achterbuurt ook is, je wordt door de unieke beschrijving van een bijzondere vriendschap deel van het kleurrijke leven van Lila en Elena. Een absolute page-turner!

‘jij bent mijn geniale vriendin, jij moet de knapste worden van allemaal, zowel mannen als vrouwen.’ (pp. 315-316).

Wie is eigenlijk de geniale vriendin?

De Napolitaanse romans | Elena Ferrante |  € 15 – € 21,99 | Uitgeverij Wereldbibliotheek | Bestel bij bol.com

Tip! Bekijk de 25 mooiste boeken voor Italië liefhebbers!

De geniale vriendin, de Napolitaanse romans, Elena Ferrante

De geniale vriendin, de Napolitaanse romans, Elena Ferrante

Meer lezen:

1 comment

Book covers around the world: The Neapolitan Novels by Elena Ferrante – Readers' High Tea 20 juli 2017 - 19:29

[…] sources: English | Romanian | Italian | Norwegian | Australian | Dutch | German | Chinese | Spanish | World […]

Reply

Laat een bericht achter!