Home Kunst & Cultuur Een romaanse kathedraal aan zee: Trani, de kustlijn van Puglia

Een romaanse kathedraal aan zee: Trani, de kustlijn van Puglia

door Aniek Rooderkerken
De kathedraal van Trani, Puglia

Trani, de kustlijn van Puglia

Heb je een bezoek gebracht aan het achthoekige Castel del Monte, UNESCO Werelderfgoed, dan kan je in de regio Barletta of Bari bezoeken. Tussen deze twee steden ligt ook Trani, een mooie kustplaats met een kasteel en een romaanse kathedraal die prachtig is gelegen direct aan zee.

De Kathedraal van Trani

Trani heeft op het eerste gezicht misschien niet de grandeur van Lecce of de sfeer van Bari, maar het kleine middeleeuwse historische centrum van de stad herbergt een prachtige romaanse kathedraal. Bijzonder is dat deze direct aan de Adriatische Zee ligt, aan de promenade en haven waar je aangenaam kan slenteren. Wie hiervan houdt kan bij de kleine stalletjes vis kopen, vers uit de zee. Niet vreemd dat je aan de boulevard veel visrestaurantjes ziet.

Trani, Puglia
Trani, Puglia

De kathedraal van Trani

Maar terug naar de kathedraal bij de haven, volgens sommigen de mooiste van Zuid-Italië. De 12e eeuwse kathedraal is een mooi voorbeeld van romaanse kerken in Puglia en is opgedragen aan San Nicola Pellegrino. Deze Sint Nicolaas de Pelgrim uit Griekenland overleed in 1094 in Trani, tijdens een bedevaart naar Rome. De kathedraal werd gebouwd om zijn beenderen te huisvesten, bovenop de overblijfselen van de oude basiliek gewijd aan Maria.

De kathedraal is goed zichtbaar vanaf de haven, aan een open plein aan de zee. De façade heeft prachtige romaanse details. De kathedraal zelf bestaat uit een bovenkerk, een benedenkerk en een campanile die uit de 13de eeuw dateert. De benedenkerk is een zogenaamd hypogeum, een onderaards gewelf. In 1097 begon men met de bouw van de huidige bovenkerk, naar het voorbeeld van de S. Nicola in Bari. In de buurt van de kathedraal vind je het Museo Diocesano, met scuplturen en kunstvoorwerpen uit de kerken van Trani, zoals de Ognissanti, San Giacomo en San Francesco.

Een bezoek aan Trani Italië

Op Piazza Manfredi, naast de kathedraal, vind je het dertiende-eeuwse Castello Svevo, dat eveneens aan zee staat. De havenstad beleefde haar grootste bloeiperiode onder de Heilige Roomse keizer Frederik II en hij was ook degene die opdracht gaf tot de bouw van dit kasteel. Het kasteel werd voltooid in 1249 en was een van de vele kastelen die Frederik II bouwde in Puglia. Het kasteel werd herbouwd aan het begin van de 16e eeuw en werd later gebruikt als gevangenis. Na een restauratie herbergt het nu een klein museum.

Je kan Trani bezoeken tijdens een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Bari, Giovinazzo, Trinitapoli, maar het stadje is ook een goede uitvalsbasis om de regio te bezoeken. Zeker voor wie liever in een kleinere stad in Puglia verblijft is dit ideaal. Per trein bezoek je de badplaatsen Barletta, Bisceglie, Molfetta en Giovinazzo, of de grotere stad Bari. Wil je in Trani overnachten, dan kan dit bijvoorbeeld in San Paolo al Convento, een hotel in een voormalig klooster direct aan de haven en het historische centrum. Lees in deze reisgids meer over Puglia.

De kathedraal van Trani, Puglia
De kathedraal van Trani, Puglia

Overnachten in Trani?

Wil je de tijd nemen om Trani te verkennen? Dan tippen wij de volgende adresjes waar je heerlijk kan overnachten in Trani.
– Het moderne B&B Al Vico, vlakbij de zee.
Le Stanze di Corteinfiore in het 14e-eeuwse Palazzo Langhezza
– Het appartement Casa Blanka
– Het fotogenieke B&B Nonna Laura

Meer lezen:

Laat een bericht achter!