Home Italië De bergen in! E-mountainbiken in Livigno

De bergen in! E-mountainbiken in Livigno

door Aniek Rooderkerken
E-mountainbiken in Livigno, foto door Fabio Borga

De bergen in! E-mountainbiken in Livigno

In het Noord-Italiaanse Livigno is mountainbiken voor iedereen weggelegd. Met een e-mountainbike maak je hier namelijk de mooiste tochten door de bergen. Livigno ligt op 1816 meter hoogte in de Italiaanse Alpen. Een ideale bestemming voor wie van outdoor houdt. Ik neem de proef op de som en ga e-mountainbiken in Livigno!

E-mountainbiken in Livigno

Ik kijk vanuit mijn hotelkamer uit over groene bergweiden. Het geklingel van koeienbellen en het gefluit van bergmarmotten wisselen elkaar af. Tijdens het ontbijt bedenk ik me dat ik Livigno vooral ken als wintersportgebied, wanneer de berghellingen van de Italiaanse Alpen onder een dikke laag sneeuw bedekt zijn. Nu, in de zomer, hebben mountainbikers de bergen overgenomen. In de kelder van het hotel staat ook een mountainbike op mij te wachten.

Fluoriserend geel met groen is hij. Een stoere fiets, die eruit ziet alsof hij thuis hoort in de bergen. Schijfremmen, vering én een accu. Het is namelijk geen normale mountainbike, maar eentje met trapondersteuning. “Ik kan toch zeker wel zonder een motortje fietsen?!”, is mijn eerste gedachte. Een paar uur later zal ik daar wel op terug komen, als ik heerlijk de berg op- en af peddel.

e-Mountainbiken in Livigno, foto Fabio Borga
Over de grindpaden. Foto Fabio Borga

Grindpaden en grazende koeien

Maar zover is het nog niet. Eerst moet ik nog wat oefenen. Niet alleen omdat de fiets flink wat zwaarder is dan een gewone fiets, en dus anders beweegt dan ik gewend ben. Maar ook omdat ik het verschil moet voelen tussen de eco en de turbo stand. Dankzij de trapondersteuning kan deze mountainbike behoorlijk hard gaan.

Het eerste stuk fietsen we met onze groep door Livigno, een lang uitgerekt dorp in de vallei. Het heeft een gezellige centrum met authentieke huizen en fijne (tax free!) winkels. De trapondersteuning staat op de allerlaagste stand. Eco. “Zie je wel, dat valt best mee”, denk ik nog.

e-Mountainbiken in Livigno, foto Fabio Borga
Nergens anders vind je zo veel prachtige trails als in Livigno. De trails lopen door de bossen en dalen en bieden prachtig uitzichten. Foto Fabio Borga

Dan laten we de fietspaden achter ons en draaien een grindpad op. De ecostand blijkt niet voldoende en ik schakel de computer van mijn fiets op. Ik merk amper dat ik de heuvels op fiets, zo gemakkelijk gaat het. Ik heb alle rust om om me heen te kijken, over de groene bergweiden waar bruingrijze koeien grazen en de machtige bergen in de verte.

Opletten is het wel. Zodra ik even mijn benen stilhoud, bij een moeilijke bocht of wanneer we over een bruggetje fietsen, houdt de ondersteuning er meteen mee op.

We volgen een riviertje dat door het landschap slingert. We fietsen over een breed pad, over een paar bruggetjes en zelfs een keer dwars door het water. Dat moet een paar keer opnieuw. Wanneer het eindelijk goed op de foto staat is mijn broek kletsnat van het opspattende water. Je moet wat over hebben voor een goede foto.

Op de fiets in Livigno | eiken Livigno | Fietsen Livigno
Op de fiets in Livigno

Na zo’n tien kilometer wacht nog een moeilijke klim. De haarspeldbochten blijken met de zware e-bike nog lastig te nemen. Maar iedereen komt boven en in de hut wacht een warme cappuccino op ons. Vanaf hier maken we een hike over een rotsachtig en steil pad naar het helderblauwe Lach dal Vach, voor we weer terug fietsen naar Livigno. Maar daarover later meer.

De bergen ontdekken

Nergens anders vind je zo veel prachtige trails als in Livigno. De trails lopen door de bossen en bieden prachtig uitzicht over het dal. Door het hele dal loopt een geasfalteerd fietspad en rondom het lago di Livigno kun je een mooie route fietsen. Voor wie toch wat meer uitdaging zoekt, zijn er het Mottolino bike park en pittige downhill trails.

Het maakt dus niet uit of je een beginnende of gevorderde mountainbiker bent, in Livigno zijn er voor iedereen geschikte routes én fietsen. Met een e-mountainbike kan je – ook als je niet getraind bent of gewoon niet gewend bent aan fietsen in de bergen – prima fietsen in Livigno!

Met wat ondersteuning verandert een zware tocht in de bergen zo in een ontspannen fietstochtje. Dankzij de ondersteuning heb je meer lol tijdens het klimmen en heb je wat energie over voor langere tochten en afdalingen. Ideaal om kennis te maken met de bergen. Zie jij jezelf wel e-mountainbiken in Livigno?

e-Mountainbiken in Livigno, foto Fabio Borga
e-Mountainbiken in Livigno, foto Fabio Borga

Meer weten?

Meer weten over e-biken in Livigno? Neem dan een kijkje op de website van Livigno. Ook zijn er de websites van Carosello3000 en Mottolino Bike Park. Op verschillende plaatsen in het dorp kan je e-mountainbikes huren. Ik raad je aan op pad te gaan met een gids die je de mooiste routes kan laten zien.

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Livigno.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!