Home Italië Problemen op reis, en dan?

Problemen op reis, en dan?

door Aniek Rooderkerken
Bari, Puglia, Italie

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar het kan altijd. Problemen op reis. Je vlucht is flink vertraagd of zelfs geannuleerd. Of je hebt autopech. En wat doe je dan? Je wil natuurlijk weer zo snel mogelijk van je vakantie in Italië kunnen genieten.

Vlucht geannuleerd

Een vlucht die is geannuleerd is misschien wel het vervelendste wat er kan gebeuren. Ik heb inmiddels al heel wat keren te horen gekregen dat mijn vlucht flink was vertraagd. En een aantal keer miste ik hierdoor ook nog eens mijn aansluitende vlucht. Maar wat doe je als je vlucht niet alleen is vertraagd, maar zelfs wordt geannuleerd?

Vraag als eerste na of de maatschappij een vervangende vlucht kan regelen, zodat je in ieder geval op de goede luchthaven kan komen. Anders moet je zo snel mogelijk zelf op zoek gaan naar een vlucht. In beide gevallen loont het om te kijken of je in het geval dat je vlucht geannuleerd compensatie kan krijgen. Er is namelijk kans dat je recht hebt op een vergoeding. Bedrijven als AirHelp kunnen je daarbij helpen, zodat je jezelf het gedoe met de luchtvaartmaatschappij kan besparen.

Camera of portemonnee gestolen

Als je bestolen wordt op reis neem je zo snel mogelijk contact op met je reisverzekering. En je doet altijd aangifte bij de politie. Veel verzekeraars keren alleen uit als je aangifte doet bij de politie. Óók als je niet zeker weet of iets gestolen of verloren is. Mocht ook je paspoort gestolen zijn, dan moet je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een tijdelijk reisdocument aanvragen.

Auto-ongeluk

Het Italiaanse verkeer kan chaotisch zijn, dat merkte ik ook toen ik laatst door Napels fietste. Wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding doe je ongeveer hetzelfde als in Nederland. Samen met de andere partijen die bij het ongeluk zijn betrokken vul je het Europees schadeformulier in. Maak ook foto’s van de verkeerssituatie en noteer de gegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen. Haal de politie erbij en meld het ongeval bij je auto- of reisverzekering.

Een boete (in de Zona a traffico limitato)

Veel steden in Italië hebben een Zone Traffico Limitato. Je mag alleen in deze zone rijden als je een ontheffing hebt. Als je hier woont bijvoorbeeld, of als je in een hotel in een Zone Traffico Limitato verblijft. Jouw hotel moet dan wel het kenteken van jouw auto hebben doorgeven. Heb je geen ontheffing, dan heb je kans dat er na je reis een rekening op je deurmat valt. Al rijd je maar één straat door de zone. En dan zit er helaas niets anders op dan de boete te betalen…

Meer lezen:

Laat een bericht achter!