Home StedenSiena Siena komt tot leven: de Palio van Siena

Siena komt tot leven: de Palio van Siena

door Aniek Rooderkerken

Siena komt tot leven: de Palio van Siena

Het liefst zou ik het hele jaar in Italië zijn. Om alle mooie steden te bezoeken, afgelegen gebieden te ontdekken en evenementen te beleven. Maar helaas zit ik het grootste deel van het jaar toch in Nederland. Zo ook vandaag, terwijl er de komende dagen een geweldig evenement plaatsvindt: de Palio van Siena! Gelukkig is Henriëtte Bokslag van www.travelaroundwithme.com wél in Siena, met paliotours.com, en zij houdt mij op de hoogte van wat er allemaal gebeurt!

Aan de vooravond van de Palio

Zo deelde zij gisteren met mij: “Op dit moment ben ik in Siena waar ik live blog over de Palio dell’ Assunta. Vandaag was de Batteria en de Tratta, de paarden selectie. De contrada, wijk, Selva is favoriet en raad eens? Ze hebben Giovanni Atzeni, allias Tittia, als jockey. Hij won vorig jaar de beide Palio’s.” Henriette was aanwezig bij de Batteria, waarbij de paarden worden geselecteerd tot er tien overblijven, gekozen door de capitano, die dit jaar deelnemen aan de Palio de’ll Assunta. Bij de Tratta of loting, kregen de wijken een paard toebedeeld. In de avond reden de jockeys en hun nieuw toegewezen paarden hun prova of oefenwedstrijd.

Aan de vooravond van de Palio van Siena 2014 Foto © Henriette Bokslag

Aan de vooravond van de Palio van Siena 2014 Foto © Henriette Bokslag

Een onvergetelijke Palio

We moeten nog heel even geduld hebben, maar dan komt Siena waarachtig tot leven in het hart van de stad; op het  Piazza del Campo! Tien van de zeventien stadswijken strijden in een bloedstollende paardenrace tegen elkaar. Na de Palio di Provenzano, op 2 juli, is het de 16e tijd voor de Palio dell’Assunta. Ik schreef al eerder over de Palio van Siena: mijn jubileumartikel over de 25 mooiste historische evenementen in Toscane en mijn 10 tips voor een onvergetelijke Palio in Siena.

Dit jaar zijn de volgende teams geselecteerd voor de Palio de’ll Assunta:

1. Aquila – Contrada van de adelaar
2. Bruco – Contrada van de rups
3. Chiocciola – Contrada van de slak
4. Civetta – Contrada van de uil
5. Drago – Contrada van de draak
6. Giraffa – Contrada van de giraffe
7. Leocorno – Contrada van de eenhoorn
8. Pantera – Contrada van de panter
9. Selva – Contrada van het woud
10. Valdimontone – Contrada van de ram

Volgens Henriette zal de race dit jaar extra spannend zijn: Twee vijanden van elkaar doen mee, de contrade Aquila en Pantera. << update: het zijn zelfs vier gedoodverfde vijanden: De contrade Aquila en Pantera zijn vijanden en de contrade Leocorno en Civetta ook!>> In de twee minuten durende wedstrijd, die voor de inwoners van de verschillende wijken van levensbelang is, rennen de paarden driemaal over het schelpvormige Piazza del Campo. Het paard dat als eerste over de finishlijn komt, al dan niet met ruiter, wint de wedstrijd! Een paard dat zonder ruiter de finish over komt wordt een ‘cavallo scosso’ genoemd en wint alsnog de Palio.

In de aanloop naar de Palio zal Henriette ons waarschijnlijk ook op de hoogte houden van de ‘contrade diners’ of “La cena delle Prove”. Iedere wijk organiseert dergelijke diners, waarbij de honderden inwoners van de contrade bijeen komen aan lange gedekte tafels om heerlijk te eten, te proosten op een mogelijke overwinning. Bij de diners is altijd het contrada bestuur aanwezig, met de Capitano, de bestuurder van de contrada, en natuurlijk de jockey of fantino.

Op de hoogte blijven? Volg de komende dagen dan Henriette en lees alvast deze blog over haar live verslaggeving vanaf de Palio!

Op ‘travel around with me’ vertelt Henriëtte (30) over haar belevenissen op reis. Ze is gefascineerd door het onbekende en gedreven door het avontuur dat onderweg zijn brengt. Zo nieuwsgierig als ze is laat ze zich graag dichtbij en ver weg verrassen door de nieuwe omgeving waarin ze is beland. De ontdekkingen die ze doet verwerkt ze in reisverhalen gecombineerd met praktische tips en leuke weetjes. Reis mee, droom erbij weg en laat je inspireren om de wereld te gaan ontdekken.

Meer lezen:

3 comments

Henriette 14 augustus 2014 - 12:56

Wowww, Aniek, super leuk! Zo leuk dat je mij volgt en alles deelt, keep you posted en volgend jaar ga je gewoon mee:)

Reply
Aniek Rooderkerken 14 augustus 2014 - 13:19

Graag gedaan en bedankt voor de updates! Kan ik er toch een beetje bij zijn 🙂 En inderdaad, volgend jaar ga ik mee 😉

Reply
Henriette 14 augustus 2014 - 13:28

Ja, deel het graag alleen maar leuk, sharing is caring:)! Leuk!

Reply

Laat een bericht achter!