Home Italië Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus of Villa Adriana in Tivoli

Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus of Villa Adriana in Tivoli

door Aniek Rooderkerken
De Canopus bij de Villa van Hadrianus in Tivoli, ontworpen naar een park dat Hadrianus gezien had in Alexandrië, Egypte

Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus of Villa Adriana in Tivoli

Wanneer je Rome bezoekt, vergeet dan niet om een aantal dagtrips naar andere belangrijke bezienswaardigheden te maken. De villa van de Romeinse keizer Hadrianus in Tivoli bijvoorbeeld, kan je in een halve dag bezoeken en is een geweldige aanvulling op de Romeinse ruïnes in de stad. Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.

Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.
Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.

In de achtertuin van Rome vind je Tivoli, een klein stadje dat wordt omringd door weelderige natuur. Niet alleen in onze tijd, maar al eeuwen en eeuwen eerder was Tivoli een populaire bestemming onder Romeinse patriciërs. Zij maakten er alleen geen dagtrip naartoe, maar lieten in Tivoli prachtige villa’s bouwen waar ze zich terug konden trekken uit de drukke stad. De Villa van Hadrianus is daar één van.

Keizer Hadrianus

Keizer Hadrianus heerste van 117 tot 138 over het Romeinse Rijk. Nadat zijn voorganger Trajanus het Rijk flink had uitgebreid, richtte Hadrianus zijn inspanningen vooral op het beheren van dit veroverde gebied. Het belangrijkste resultaat van die inspanningen is waarschijnlijk wel het bouwen van de Muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia aangaf. In Rome zelf herbouwde hij het Pantheon en construeerde de Tempel van Venus en Roma.

Ongeveer 30 kilometer buiten Rome liet Hadrianus net buiten de stad Tivoli een villa bouwen. Hij was zeker niet de enige die dit deed. Rijke Romeinen lieten hier vaak villa’s bouwen. Grote landgoederen, waar ze konden ontsnappen aan de hitte en de geur van de drukke stad Rome. In de heuvels van Tivoli waren de zomers minder heet dan in Rome en de fijne bries die hier waaide maakte het een aangenaam gebied.

Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.
Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.

Villa van Hadrianus of Villa Adriana

Voor het ontwerp van zijn villa liet Hadrianus zich inspireren door de paleizen en monumenten die hij zelf had gezien tijdens zijn reizen door het Romeinse Rijk. Tijdens zijn heerschappij maakte Hadrianus reizen naar bijna elke provincie van het keizerrijk. De villa die Hadrianus voor zichzelf liet bouwen combineert de architecturale elementen van plekken die de keizer bezocht in Egypte, Griekenland en Rome.

Het woord villa dekt de lading eigenlijk niet helemaal. Het complex geldt als een van de rijkste gebouwencomplexen uit de Oudheid. Het was een gigantisch buitengoed en de totale oppervlakte besloeg ruim 120 hectare, met woningen, bibliotheken,  kazernes voor soldaten en brandweer, gastenverblijven en theaters, met tuinen, loggia’s, zuilengangen, vijvers en enorme baden. Erg bekend is de Canopus. Deze is gemodelleerd naar een tuin die Hadrianus had gezien in Alexandrië, Egypte. Veel van de beeldhouwwerken die hier zijn gevonden zijn gerestaureerd en belandden onder andere in de Capitolijnse en de Vaticaanse Musea in Rome.

Hadrianus bemoeide zich zelf trouwens ook met de ontwerpen. Zo heeft hij een hand gehad in de ontwerpen van de bibliotheken en de thermen, en werkte mee aan het ontwerp van het stadion.

Terug in de tijd

Tegenwoordig zijn er meer dan 30 gebouwen op de site, waarvan er veel een enorme omvang hebben. Ook al zijn veel van deze bouwwerken niet meer dan een ruïne, het duurt toch minstens een paar uur om alles te verkennen. De Villa van Hadrianus is ondanks alle plunderingen die er door de eeuwen heen plaatsvonden, toch ontzettend goed bewaard is gebleven. Het complex geeft je een bijzonder inkijkje in het rijke privéleven van de Romeinse keizer. Wanneer je door de groene omgeving van de villa wandelt, geniet van de stilte en de prachtige bouwwerken, is het niet moeilijk om in gedachten terug te gaan in de tijd.

De Villa van Hadrianus of de Villa Adriana ligt niet ver van Rome. Als je Rome bezoekt dien je zeker een bezoek te brengen aan deze imposante ruïnes!

Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.
Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.

Villa van Hadrianus bezoeken

Om de Villa van Hadrianus te bezoeken neem je vanaf Station Roma Termini de trein naar station Roma Tiburtina en vervolgens de trein naar Tivoli. De trein vanaf Termini vertrekt ongeveer elk half uur en een enkeltje kost € 2,60. In Tivoli neem je een taxi naar de Villa van Hadrianus. Met de bus naar de Villa van Hadrianus reizen kan ook. Hiervoor neem je metro lijn B naar halte Ponte Mammolo. Daar kun je de bus naar Tivoli pakken. De busreis duurt ongeveer vijftig minuten. Vanaf de bushalte voor villa Hadrianus is het nog ongeveer een kwartier lopen naar de villa. Tip: stap na je bezoek aan villa Hadrianus bij dezelfde bushalte weer op om naar villa d’Este te gaan.

Met de auto ben je er ook zo. Neem de A24 Roma – L’Aquila, afrit Tivoli.

Tours naar de villa van Hadrianus

Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.
De Canopus bij de Villa van Hadrianus in Tivoli, ontworpen naar een park dat Hadrianus gezien had in Alexandrië, Egypte

Meer lezen:

Als je geïnteresseerd bent in Hadrianus zijn er een paar boeken die je misschien wil lezen:

De Villa Adriana of Villa van Hadrianus in Tivoli is benoemd tot Unesco Werelderfgoedsite, vanwege de unieke combinatie van Egyptische, Griekse en Romeinse bouwtradities binnen een uitzonderlijk complex aan klassieke gebouwen. 

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een hotel boekt of product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

1 comment

Maestro van Wittel! Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht - Italië Uitgelicht 29 december 2018 - 16:38

[…] Rome trok hij naar Napels, naar het platteland rond Rome (Tivoli), naar Florence en naar Venetië. In de lagunestad legde hij het zicht op San Marco en het […]

Reply

Laat een bericht achter!