• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
De klassieke Italiaanse keuken, Marcella Hazan, Kosmos Uitgevers

Hét standaardwerk bomvol klassieke Italiaanse recepten

15 december 2016 door Aniek Rooderkerken

De klassieke Italiaanse keuken door Marcella Hazan

Keukenprinsen en -prinsessen opgelet! Zoek jij nog inspiratie en bijbehorende recepten voor het kerstdiner? Denk dan eens aan De klassieke Italiaanse keuken door Marcella Hazan. “Zelfs als dit het enige kookboek is dat je hebt, zul je nooit uitgegeten raken.” zegt Nigella Lawson over dit standaardwerk. Het staat namelijk bomvol met de meest heerlijke klassieke Italiaanse recepten.

Klassieke Italiaanse recepten uit alle regio’s

Dé Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet.  De keuken van Italië bestaat uit de keukens van de verschillende regio’s. De Venetiaanse, Romeinse, Piëmontese of Siciliaanse keuken. “En”, zo vertelt Hazan ons, “er bestaan ook al onoverbrugbare verschillen tussen Bologna en Florence, terwijl deze steden slechts 96 kilometer van elkaar liggen.”

“In Bologna vult men kalfsvlees met malse Parmaham en bedekt men het met een laagje oude Parmezaanse kaas. Het vlees wordt in boter gesauteerd en aan het gezicht onttrokken door een extravagante deken van geschaafde witte truffels. In Florence wordt een gigantische T-bonesteak boven de gloeiende sintels van een houtvuur geroosterd en wordt er, behalve olijfolie en gemalen peper, niets aan het vlees toegevoegd.”

Iedere regio heeft zijn eigen recepten, zijn eigen klimaatzone’s en hiermee eigen groenten en kruiden die verbouwd worden en eigen specialiteiten. Toch weet Hazan uit deze berg recepten de gerechten te filteren die als klassiek Italiaans worden beschouwd.

Recepten uit De klassieke Italiaanse keuken
Recepten uit De klassieke Italiaanse keuken

De grondbeginselen van het koken

Weet jij wat insaporire betekent? Smaak verlenen. Weet je hoe je kookt met ansjovis of hoe je kalfsoesters bereidt, scaloppine? Een flink deel van het boek richt zich op deze grondbeginselen. Want als je de basis van de Italiaanse keuken niet kent, kan je de recepten ook niet maken. En zonder de juiste ingrediënten…..

Zo vertelt Marcella Hazan waar je op moet letten bij het kopen van tomaten. “Als u kunt kiezen, is de beste tomaat om mee te koken de ietwat langwerpige pruimtomaat. Ze hebben minder zaadjes dan andere tomaten, steviger vlees en minder waterig sap. Omdat er minder vocht in zit dat moet inkoken, hoeven ze ook korter te koken en krijgen ze het frisse, zuivere aroma dat zo karakteristiek is voor veel Italiaanse sauzen.”

Gefrituurde hele artisjokken en spinaziegnocchi met ricotta

Een van mijn favoriete recepten uit De klassieke Italiaanse keuken is dat voor gefrituurde hele artisjokken. De gefrituurde artisjokken uit Rome zijn befaamd, maar ook andere regio’s kennen recepten voor artisjok. De gefrituurde artisjok uit Rome is sober, met enkel een beetje zout en peper, maar oh zo heerlijk. Zeker wanneer je ze direct eet, wanneer ze nog warm zijn.

De spinaziegnocchi met ricotta, met een beetje gehakte prisciutto en wat nootmuskaat, smaken dan weer heerlijk met een tomatensaus met room. Al geeft Hazan ook de tip ze eens te gebruiken als vulling in soep, met zelfgetrokken vleesbouillon.

Van vleesgerechten tot de heerlijkste desserts

De ene scaloppine is de andere niet. In De klassieke Italiaanse keuken vind je dan ook recepten voor kalfscaloppine met marsala, kalfsscaloppine met citroen, mozzarella of juist met tomaten, oregano en kappertjes. Er is zelfs een recept voor scaloppine met grappa!

Rundvlees gestoofd in Amarone, karbonades gestoofd met salie en tomaten uit Modena. Als bijgerecht misschien auberginekoekjes met peterselie, knoflook en Parmezaanse kaas, of een salade van gesneden Savooiekool.

En als dessert zabaglione, ‘schoorsteenvegersgelato’ of bevroren mandarijnschillen gevuld met mandarijnensorbet…. De perfecte afsluiting van een diner opgebouwd met echte Italiaanse smaken, geuren en kleuren. De klassieke Italiaanse keuken is het enige kookboek dat je nodig hebt!

Recepten uit De klassieke Italiaanse keuken
De klassieke Italiaanse keuken

De klassieke Italiaanse keuken door Marcella Hazan

De klassieke Italiaanse keuken is een standaardwerk voor iedereen die houdt van de Italiaanse keuken. Een uitgebreid, praktisch én inspirerend boek met duidelijke recepten die voor iedereen te maken zijn! Marcella Hazan weet de eenvoud van écht Italiaans eten over te brengen en geeft veel informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

De klassieke Italiaanse keuken | Marcella Hazan | ISBN 9789021556352 | € 24,99| Kosmos Uitgevers  | Bestel bij bol.com 

Bekijk ook mijn tips voor 25 boeken voor Italiëliefhebbers!

De klassieke Italiaanse keuken, Marcella Hazan, Kosmos Uitgevers
De klassieke Italiaanse keuken, Marcella Hazan, Kosmos Uitgevers. Bomvol klassieke Italiaanse recepten!

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Merel presenteert haar reisgids Wandelen in BolognaWin jij de reisgids Wandelen in Bologna?
Italiaanse toestanden, Stef SmuldersItaliaanse Toestanden. Leven en overleven in Italië
Review “Petrus” van Fik Meijer

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Een geschiedenis van het moderne Italië

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023