• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
De klassieke Italiaanse keuken, Marcella Hazan, Kosmos Uitgevers

Hét standaardwerk bomvol klassieke Italiaanse recepten

15 december 2016 door Aniek Rooderkerken

De klassieke Italiaanse keuken door Marcella Hazan

Keukenprinsen en -prinsessen opgelet! Zoek jij nog inspiratie en bijbehorende recepten voor het kerstdiner? Denk dan eens aan De klassieke Italiaanse keuken door Marcella Hazan. “Zelfs als dit het enige kookboek is dat je hebt, zul je nooit uitgegeten raken.” zegt Nigella Lawson over dit standaardwerk. Het staat namelijk bomvol met de meest heerlijke klassieke Italiaanse recepten.

Klassieke Italiaanse recepten uit alle regio’s

Dé Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet.  De keuken van Italië bestaat uit de keukens van de verschillende regio’s. De Venetiaanse, Romeinse, Piëmontese of Siciliaanse keuken. “En”, zo vertelt Hazan ons, “er bestaan ook al onoverbrugbare verschillen tussen Bologna en Florence, terwijl deze steden slechts 96 kilometer van elkaar liggen.”

“In Bologna vult men kalfsvlees met malse Parmaham en bedekt men het met een laagje oude Parmezaanse kaas. Het vlees wordt in boter gesauteerd en aan het gezicht onttrokken door een extravagante deken van geschaafde witte truffels. In Florence wordt een gigantische T-bonesteak boven de gloeiende sintels van een houtvuur geroosterd en wordt er, behalve olijfolie en gemalen peper, niets aan het vlees toegevoegd.”

Iedere regio heeft zijn eigen recepten, zijn eigen klimaatzone’s en hiermee eigen groenten en kruiden die verbouwd worden en eigen specialiteiten. Toch weet Hazan uit deze berg recepten de gerechten te filteren die als klassiek Italiaans worden beschouwd.

Recepten uit De klassieke Italiaanse keuken
Recepten uit De klassieke Italiaanse keuken

De grondbeginselen van het koken

Weet jij wat insaporire betekent? Smaak verlenen. Weet je hoe je kookt met ansjovis of hoe je kalfsoesters bereidt, scaloppine? Een flink deel van het boek richt zich op deze grondbeginselen. Want als je de basis van de Italiaanse keuken niet kent, kan je de recepten ook niet maken. En zonder de juiste ingrediënten…..

Zo vertelt Marcella Hazan waar je op moet letten bij het kopen van tomaten. “Als u kunt kiezen, is de beste tomaat om mee te koken de ietwat langwerpige pruimtomaat. Ze hebben minder zaadjes dan andere tomaten, steviger vlees en minder waterig sap. Omdat er minder vocht in zit dat moet inkoken, hoeven ze ook korter te koken en krijgen ze het frisse, zuivere aroma dat zo karakteristiek is voor veel Italiaanse sauzen.”

Gefrituurde hele artisjokken en spinaziegnocchi met ricotta

Een van mijn favoriete recepten uit De klassieke Italiaanse keuken is dat voor gefrituurde hele artisjokken. De gefrituurde artisjokken uit Rome zijn befaamd, maar ook andere regio’s kennen recepten voor artisjok. De gefrituurde artisjok uit Rome is sober, met enkel een beetje zout en peper, maar oh zo heerlijk. Zeker wanneer je ze direct eet, wanneer ze nog warm zijn.

De spinaziegnocchi met ricotta, met een beetje gehakte prisciutto en wat nootmuskaat, smaken dan weer heerlijk met een tomatensaus met room. Al geeft Hazan ook de tip ze eens te gebruiken als vulling in soep, met zelfgetrokken vleesbouillon.

Van vleesgerechten tot de heerlijkste desserts

De ene scaloppine is de andere niet. In De klassieke Italiaanse keuken vind je dan ook recepten voor kalfscaloppine met marsala, kalfsscaloppine met citroen, mozzarella of juist met tomaten, oregano en kappertjes. Er is zelfs een recept voor scaloppine met grappa!

Rundvlees gestoofd in Amarone, karbonades gestoofd met salie en tomaten uit Modena. Als bijgerecht misschien auberginekoekjes met peterselie, knoflook en Parmezaanse kaas, of een salade van gesneden Savooiekool.

En als dessert zabaglione, ‘schoorsteenvegersgelato’ of bevroren mandarijnschillen gevuld met mandarijnensorbet…. De perfecte afsluiting van een diner opgebouwd met echte Italiaanse smaken, geuren en kleuren. De klassieke Italiaanse keuken is het enige kookboek dat je nodig hebt!

Recepten uit De klassieke Italiaanse keuken
De klassieke Italiaanse keuken

De klassieke Italiaanse keuken door Marcella Hazan

De klassieke Italiaanse keuken is een standaardwerk voor iedereen die houdt van de Italiaanse keuken. Een uitgebreid, praktisch én inspirerend boek met duidelijke recepten die voor iedereen te maken zijn! Marcella Hazan weet de eenvoud van écht Italiaans eten over te brengen en geeft veel informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

De klassieke Italiaanse keuken | Marcella Hazan | ISBN 9789021556352 | € 24,99| Kosmos Uitgevers  | Bestel bij bol.com 

Bekijk ook mijn tips voor 25 boeken voor Italiëliefhebbers!

De klassieke Italiaanse keuken, Marcella Hazan, Kosmos Uitgevers
De klassieke Italiaanse keuken, Marcella Hazan, Kosmos Uitgevers. Bomvol klassieke Italiaanse recepten!

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken

Dit vind je misschien ook leuk

Voor de Italië-liefhebber: de Verslaafd aan Italië VerjaardagskalenderVoor de Italië-liefhebber: de Verslaafd aan Italië Verjaardagskalender
Tacitus' Het leven van Agricola. De Romeinen in Brittannië in vernieuwde vertaling van Vincent Hunink.Tacitus Het leven van Agricola vertaald door Vincent Hunink
Puglia, een bijzondere belevenis. Hetty de VogelPuglia, een bijzondere belevenis

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Een geschiedenis van het moderne Italië

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022