• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Boeren in de oudheid: het boek van Cato. Een uitgave van Athenaeum

Goed boeren in de oudheid: het boek van Cato

14 augustus 2018 door Lotje Lomme

Goed boeren in de oudheid: het boek van Cato

In de oudheid was het bezit van een landgoed en noeste arbeid een deugdzame en eervolle bezigheid die werd gecontrasteerd met geldhandeltjes in de stad. Pecunia non olet, geld stinkt niet, werd later ook wel gezegd en dat iedereen toch ook op het platteland een maximaal rendement wilde, spreekt vanzelf. Goed boeren in de oudheid. Hoe kon je dit bereiken?

Boeren in de oudheid: op de boerderij

Dit deel zou ik aan mijn opa hebben willen laten zien. Mijn opa was boomkweker en dit boek gaat over het ideale boerenbedrijf. Mijn opa hield ook van goed zakendoen en ging niet zomaar over tot handje klap. Waar je allemaal op moet letten bij het runnen van een boerenbedrijf: dat is niet gering. Tips voor zaaien, snoeien en enten, het beheer van een boomgaard, het gebruik van mest, het verplanten van bomen. Waarschijnlijk ging het in mijn opa’s tijd er ook al een stuk moderner aan toe, maar ik vraag me af welke dingen hij zou herkennen als waardevolle kennis. Ook beschrijft Cato kennis die je nodig hebt als manager. Wat moet je verwachten van je personeel en hoe ziet een deugdelijk contract er uit?

Boeren in de oudheid: in de keuken

Omdat iedereen echter zijn eigen interesse heeft, was ikzelf bijzonder verheugd antieke recepten te zien in dit boekje van de conservatieve grootgrondbezitter en schrijver Cato. Ooit kocht ik bij het Museon al eens een Romeins kookboek.  Wat stond in dit boekje? Brood wordt gekookt in een pot water (dit deed me denken aan het moderne Italiaanse recept voor Taralli) en ook staat er een recept in voor Punische brij. Hieruit toch maar weer blijkt dat een clash of civilizations meestal niet in de keuken is te vinden. Het recept voor sterk meel lijkt mij op een recept voor een desem. Ook staan er tips in voor het testen van goede wijn. Tegenwoordig wordt op veel plekken door amateurs bier gebrouwen en in lokale café’ s verkocht. Mijn broer en een van zijn vrienden zijn daar echter onlangs behoorlijk beroerd van geworden, dus ik kan me voorstellen dat, ook in de oudheid, een goede test soms goud waard was.

Boeren in de oudheid: als alternatieve geneesheer

Achterin het boekje staan nog wat gezondheidtips die met voedsel te maken hebben. Op internet vandaag de dag het meest gegooglede onderwerp. Cato beschrijft hier uitvoerig de heilzame werking van kool. Je kunt hiermee verschillende ziektes genezen, hoewel je de kool op verschillende manieren moet behandelen. Ook staat er een soort van antieke detox in waarbij je een mengseltje van o.a. schorpioen, slakken en bingelkruid moet laten inkoken om dit vervolgens tot je te nemen. Ik kan me voorstellen dat dit heel goed werkt. Of ik het zou willen proberen? Nee, dank je. Mijn liefde voor de oudheid kent zijn grenzen.

Cato – Goed boeren | Vertaling: Vincent Hunink | Uitgeverij Athenaeum | 9789025309244 | Amsterdam 2018 |  € 15,00 | Bestel hier bij bol.com 

Categorie: Boekentips, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Tentoonstelling Disegno & Couleur, Bonnefantenmuseum MaastrichtSchoonheid in situ – Disegno & Couleur
Caspar van Wittel, Gezicht op Venetie vanaf het eiland San Giorgio, ca. 1697, olieverf op doek, prive collectieMaestro van Wittel! Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Cucina Verde: een heerlijk Italiaans vegetarisch kookboek“La Cucina Verde” van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Het authentieke recept voor Zuppa Volterrana

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022