• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Palazzo della Mercanzia, foto door Merel Diemont

Een kluis vol recepten in Bologna

1 maart 2017 door Merel

Palazzo della Mercanzia: Een kluis vol recepten in Bologna

Bologna: stad van mortadella, tagliatelle en tortellini. In de stad die luistert naar de bijnamen de Vette en de Buik van Italië is niets te gek als om het eten gaat. Maar een perfect gerecht kent regels. Zeker in Bologna. Regels zijn hier – letterlijk – goud waard en worden bewaard in Palazzo della Mercanzia.

Spelregels voor handel en recepten

De gouden tagliatella: veilig opgeborgen achter de grote houten deuren van het in gotische stijl gebouwde Palazzo della Mercanzia. De hoge ramen en vele spitsbogen verraden dat het gebouw van begin af aan een belangrijke functie heeft vervuld. Dat klopt. Tegenwoordig bevindt het gebouw dat nu de Kamer van Koophandel huisvest, zich in het hart van de stad, maar zeven eeuwen geleden stonden hier de stadsmuren.

Het Palazzo della Mercanzia is dan ook in 1384 gebouwd als tolhuis. Al snel wisten handelaren het donkerrode kalkstenen gebouw ook te vinden om geld te wisselen en goederen te verhandelen. Van het een kwam het ander en zo werd Palazzo della Mercanzia de plek waar handelsconflicten werden opgelost.

De sfogline leren het pasta maken van hun moeder: als klein meisje helpen ze hun moeder en oma al in de keuken. Foto Merel Diemont
De sfogline leren het pasta maken van hun moeder: als klein meisje helpen ze hun moeder en oma al in de keuken. Foto Merel Diemont

700 jaar later lijkt er weinig veranderd te zijn: in de hoge kamers en de met wapenschilden versierde gangen huist tegenwoordig de Italiaanse Kamer van Koophandel. Maar Bologna zou Bologna niet zijn als de inwoners hun Kamer van Koophandel niet een cruciale taak zouden hebben toebedeeld: het bewaken van de originele recepten van traditionele gerechten als tagliatelle al ragù en tortellini. Sinds 1974 zijn hier vele conflicten opgelost. Dankzij een gouden tagliatella.

Goude tagliatella
Iedereen in Bologna kent hem: de gouden tagliatella

Een eeuwenoud instituut met een jonger zusje

Van de 14de tot de 18de eeuw fungeerde Palazzo della Mercanzia als de plek waar kooplieden samenkwamen om de handel te reguleren en afspraken te maken over standaarden en maten. Tot Napoleon daar in 1797 een einde aan maakte: het instituut moest professionaliseren. Zo ontstond de huidige Kamer van Koophandel.

Behalve de Kamer van Koophandel maakt ook de Accademia Italiana della Cucina  – de waakhond van het Italiaanse culinaire erfgoed – gebruik van het palazzo. Deze stichting kent een andere oorsprong: de keukentafel. In 1953 besloot een groep vrienden een academie op te richten om de Italiaanse eetcultuur – in de breedste zin van het woord – veilig te stellen. In 1970 was Bologna aan de beurt. Sindsdien worden de originele – want erkend door de regering – recepten van Bologna’s traditionele gerechten hier bewaard.

Tussen de met zijde beklede muren en met fresco’s beschilderde gangen staan de kluizen met recepten die een einde moeten maken aan oneindige discussies over ingrediënten, hoeveelheden en verhoudingen. Wie durft de afmetingen van een tagliatella immers nog ter discussie te stellen als deze in goud zijn vereeuwigd. Alle recepten zijn op de website van de Accademia te vinden. Gelukkig maar, want Palazzo della Mercancia is niet toegankelijk voor publiek. Maar er zijn uitzonderingen…

De sfogline leren het pasta maken van hun moeder: als klein meisje helpen ze hun moeder en oma al in de keuken. Foto Merel Diemont
De sfogline leren het pasta maken van hun moeder: als klein meisje helpen ze hun moeder en oma al in de keuken. Foto Merel Diemont

Pallazzo della Mercanzia: elegant en onverwoestbaar

Joris Vermeer laat in de tv-serie ‘de Aardappeleters’ zien waar Bologna’s beste recepten precies bewaard worden. En hoe: met het respect waar Italiaanse politici alleen maar van kunnen dromen. De documentaire van Vermeer laat onder andere zien hoe het middeleeuwse palazzo er vanbinnen uit ziet: nog net zo statig als in vorige eeuwen. Wat best bijzonder is omdat het Palazzo della Mercanzia het niet altijd gemakkelijk heeft gehad. In 1484 viel de tegenoverliggende Bianchi-toren om: dwars door het voorportaal met de hoge pilaren. In 1949 ontplofte een explosief uit de Tweede Wereldoorlog, de façade volledig vernietigend. Staand op het kleine driehoekige plein voor het handelsgebouw is hier weinig van te zien: restaureren kunnen Bolognezen als de beste.

Trattoria Anna Maria. Foto Merel Diemont
Trattoria Anna Maria. Foto Merel Diemont

Tegenwoordig is het Piazza della Mercanzia populair om een ijsje te eten of even uit te rusten tijdens het winkelen. In de middeleeuwen werden hier echter handelaren vastgeketend die veroordeeld waren voor fraude of corruptie. Op deze prominente plek werden zij letterlijk ‘aan de schandpaal’ genageld. Regels zijn regels. Tegenwoordig overheersen gastronomische regels, die in de vele trattoria’s in Bologna in praktijk worden gebracht. Want theorie is belangrijk, maar of een gerecht perfect is, dat kun je toch het beste zelf proeven…

Deze gastblog werd geschreven door Merel Diemont. Meer verhalen over Bologna en haar gerechten zijn te vinden op www.thebestofbologna.com en in de reisgids Wandelen in Bologna.

The Best of Bologna

Categorie: Bologna, Emilia-Romagna

Dit vind je misschien ook leuk

Guido Reni, De kindermoord van Bethlehem, 1611, voor de Basilica di San Domenico in Bologna, thans in de Pinacoteca Nazionale Bologna.Guido Reni, De Kindermoord van Bethlehem
Museo Etrusco Guarnacci in VolterraEtrusken: een fascinerende samenleving
Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Italië #1

Lees Interacties

Reacties

  1. Alles Over Italiaans Eten zegt

    18 augustus 2017 om 18:45

    Prachtige stad, heerlijk eten, leuk artikel!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Dit zijn dé tentoonstellingen in de Uffizi

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023