Home Kunst & CultuurBoekentips Recept: Parelgort met bietjes en gorgonzola-roomsaus

Recept: Parelgort met bietjes en gorgonzola-roomsaus

door Lotje Lomme

Recept: Parelgort met bietjes en gorgonzola-roomsaus

Zo koken Italianen thuis anno nú! Italianen zijn gek op lekker eten. Ze hechten veel waarde aan de manier waarop het wordt klaargemaakt en ze genieten graag en veel met vrienden en familie. Eataly Eigentijds Italiaans koken is een uitgebreid kookboek, geïnspireerd op de meest geliefde Italiaanse delicatessenwinkels ter wereld. Wat dacht je van dit recept voor parelgort met bietjes en gorgonzola-roomsaus?

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 g parelgort
  • 2 gekookte rode bietjes, in blokjes
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 ml witte wijn
  • 50 ml slagroom
  • 150 g sterke gorgonzola, in blokjes
  • 50 g boter, in blokjes
  • 50 g geraspte Parmezaanse
  • zout
  • een paar takjes tijm, voor de garnering (naar keuze)

Recept: Parelgort met bietjes en gorgonzola-roomsaus

Week de parelgort 2 uur in een grote kom koud water. Spoel de korrels af en laat ze goed uitlekken.

Doe de rode bietjes, 2 eetlepels van de olijfolie, een snufje zout en 100 ml van de bouillon in een foodprocessor en maal tot puree.

Giet de rest van de bouillon in een pan en breng hem zachtjes aan de kook. Laat hem pruttelen op heel laag vuur terwijl je de risotto maakt.

Doe de uitgelekte parelgort in een pan, voeg de rest van de olie en een snufje zout toe en rooster de parelgort 6 minuten al roerend op middelhoog vuur.

Schenk de wijn erbij, verhit alles een paar minuten tot de wijn is verdampt en voeg dan een soeplepel van de bouillon toe. Kook de gort circa 30 minuten op middelhoog vuur, terwijl je geleidelijk met een soeplepel per keer bouillon toevoegt tot alle vloeistof door de gort is opgenomen. Voeg de bietjespuree 10 minuten voor het eind van de kooktijd toe.

Doe ondertussen de helft van de gorgonzola en de slagroom in een foodprocessor en maal dit tot een lichte, romige saus.

Haal de parelgort als hij gaar is van het vuur en roer de Parmezaanse kaas, de rest van de gorgonzola en de boter erdoor. Verdeel over individuele kommen en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Sprenkel de gorgonzola-roomsaus er in een spiraal over en garneer met een scheutje olijfolie en indien gewenst wat tijmblaadjes.

Eataly Eigentijds Italiaans Koken

Eataly Eigentijds Italiaans koken | Spectrum 2017 | 45 euro | 2107, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten | Bestel Eataly Eigentijds Italiaans koken hier.

Meer lezen:

6 comments

Fleur 25 december 2017 - 19:00

Klinkt als een erg lekker recept! Ik heb laatste parelgort door de soep gedaan, dat was ook erg lekker

Reply
Susan 26 december 2017 - 10:39

Serieus nog nooit van gehoord, parelgort! Het recept klinkt lekker, wil het best eens uitproberen!

Reply
Laura Martens 26 december 2017 - 12:13

Wow dit lijkt me wel een heel apart gerecht, maar misschien ook wel heel lekker. Bedankt voor dit recept!

Reply
Cassandda 27 december 2017 - 09:52

Klinkt als een lekker recept, wel jammer dat je er geen foto bij hebt geplaatst

Reply
Rory 27 december 2017 - 10:08

Parelgort? Ik had er nog nooit van gehoord. Dit klinkt goed zeg! Dol op Italiaans eten. En ik koester nog warme herinneringen aan mijn week cursus in Rome destijds. Wat is eten toch heerlijk. Ook al kon mijn maag steeds meer aan (kuch) toch was het weer afzien in Nederland. Ineens had ik trek op de meest gekke momenten, hahaha.

Reply
Jamey 27 december 2017 - 10:10

Hmm dat klinkt echt heerlijk zeg. Krijg er gelijk trek van.

Reply

Laat een bericht achter!