Home StedenFlorence Dit zijn dé tentoonstellingen in de Uffizi

Dit zijn dé tentoonstellingen in de Uffizi

door Aniek Rooderkerken
Sandro Botticelli, De geboorte van Venus, Uffizi Florence

Dit zijn dé tentoonstellingen in de Uffizi

De Uffizi in Florence is een van mijn favoriete musea. Ik liep er een aantal maanden stage en heb het museum in mijn hart gesloten. Voor een bezoek aan de Uffizi kan je mij dus midden in de nacht wakker maken. Maar wat is er te zien? Ik vertel je wat dé tentoonstellingen in de Uffizi in 2017 zijn!

Il restauro del trittico con la Resurrezione di Lazzaro di Nicolas Froment, Uffizi Florence

Il restauro del trittico con la Resurrezione di Lazzaro di Nicolas Froment, Uffizi Florence

Tentoonstellingen in de Uffizi in maart

Het museum verwent de bezoeker met tentoonstellingen over de renaissance tot aan gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. Maart is een drukke maand. De eerste nieuwe tentoonstelling van het jaar is Il restauro del trittico con la Resurrezione di Lazzaro di Nicolas Froment, vanaf 7 maart in de Sala del Camino. Het drieluik is na een lange restauratie weer te zien in het museum en in de tentoonsteling wordt Froment’s rol onderzocht in de Italiaanse interesse in Noordelijke kunst.

De Heilige Dominicus ontvangt de rozenkrans, Plautilla Nelli

De Heilige Dominicus ontvangt de rozenkrans, Plautilla Nelli

Twee dagen later volgt Plautilla Nelli. Arte e devozione in convento sulle orme di Savonarola in de Galleria delle Statue e delle Pitture. Suor Plautilla was een non van het Dominicaanse klooster van Santa Caterina da Siena aan het Piazza San Marco in Florence. Hoewel tegenwoordig tamelijk onbekend was zij de eerste bekende vrouwelijke renaissance schilder van Florence. De Uffizi richt zich op het leven van de non-kunstenaar en haar godsdienstige afbeeldingen, die sterk beïnvloed waren door de leer van Savonarola en de kunst van Fra Bartolomeo.

Voor het einde van de maand openen er nog twee tentoonstellingen in de Uffizi. De eerste is Facciamo presto! Marche 2016 – 2017: tesori salvati, tesori da salvare, een eerbetoon aan de Marche en de kunstwerken die risico lopen in dit aardbevingsgebied. De opbrengst van de tentoonstelling zal gebruikt worden om de monumenten te herstellen die zijn beschadigd door de aardbevingen in het afgelopen jaar.

Leonardo da Vinci: l'Adorazione dei Magi

Leonardo da Vinci: l’Adorazione dei Magi

Eind maart kan je in Il cosmo magico di Leonardo da Vinci: l’Adorazione dei Magi restaurata het recent gerestaureerde Aanbidding der Wijzen van Leonardo da Vinci zien. Ook in de tentoonstelling is het gelijknamige werk van Filippino Lippi, die werd opgeroepen zijn eigen Aanbidding te schilderen toen Da Vinci zijn werk achterliet om te verhuizen naar Milaan. De werken werden amper 10 jaar na elkaar gemaakt. De tentoonstelling toont de enorme politieke en culturele veranderingen in Florence in dit decennium en laat zien hoe deze invloed uitoefenden op de twee kunstwerken.

Vanaf begin mei zie je Giuliano da Sangallo. Disegni dagli Uffizi in de Sala Edoardo Detti e Sala del Camino. Het is de eerste monografische tentoonstelling gewijd aan de grafische kunst van Giuliano da Sangallo. Alleskunner Da Sangallo was beeldhouwer, architect en militair ingenieur. Al vroeg in zijn carrière trad Giuliano in dienst van de Medici. Zo bouwde hij voor Lorenzo I de’ Medici een paleis in Poggio a Caiano, de Villa Medici, en was hij militair ingenieur bij de oorlog van Julius II tegen Bologna.

Het najaar in de Uffizi

In het najaar kan je een ruime maand een bezoek brengen aan Gli Uffizi e il territorio: bozzetti di Luca Giordano e Taddeo Mazzi per due grandi complessi monastici, in de Sala del Camino. De tentoonstelling is opgebouwd rond twee voorbereidende schetsen van Luca Giordano en Taddeo Mazzi, die kortgeleden zijn aangeschaft door de Uffizi. De studies werden respectievelijk ontworpen voor de decoratie van de Corsini Kapel in de Santa Maria del Carmine en de Kapel van de Santissima Sacramento bij het Heiligdom van Monte Senario.

Il rinascimento giapponese: la natura nei dipinti su paravento dal XV al XVII secolo in de Aula Magliabechiana loopt van eind september tot begin januari. Ongeveer 40 natuur- en landschapsschilderijen op kamerschermen worden tentoongesteld. Ze zijn vervaardigd in het gouden tijdperk van de Japanse kunst, die de Muromachi en Edo periodes overspande (15e tot 17e eeuw).

Lucas Cranach, i ritratti di Lutero dalla collezione medicea in de Sala del Camino vindt plaats ter herinnering aan de 95 stellingen die Maarten Luther aan de deur van de slotkerk te Wittenberg vastspijkerde, en waarmee hij de wantoestanden in de katholieke Kerk aanklaagde. In de tentoonstelling zie je het portret dat Lucas Cranach vervaardigde van Luther.

Lukas Cranach il Vecchio, Ritratti di Martin Lutero e Caterina von Bora, olio su tavola, Firenze, Uffizi

Lukas Cranach il Vecchio, Ritratti di Martin Lutero e Caterina von Bora, olio su tavola, Firenze, Uffizi

Ejzenštejn: la rivoluzione delle immagini is het resultaat van een samenwerking met het Puškin Museum in Moskou en de Cineteca Comunale di Bologna voor de 100ste verjaardag van de socialistische revolutie in Rusland, ook wel bekend als de Oktoberrevolutie. Het werk van Sergej Ejzenštejn wordt onderzocht als een van de meest revolutionaire ontwikkelingen in filmmontage van de 20e eeuw.

Een kleine toegift

Niet in de Uffizi zelf, maar wel nauw verbonden aan de geschiedenis van dit museum is Leopoldo de’ Medici, principe dei collezionisti, vanaf begin november te zien in Palazzo Pitti. Leopoldo de’ Medici was groot verzamelaar van zeldzame boeken, schilderijen, tekeningen, beelden, munten en zelfportretten. Door toedoen van Leopoldo’s neef, Cosimo III, vonden veel van deze werken hun weg naar de Galleria degli Uffizi. Zo komt de Venetiaanse collectie van de Uffizi voort uit Leopoldo’s collectie. Leopoldo experimenteerde met telescopische lenzen en verzamelde thermometers, calorimeters, kwadranten, hygrometers en andere ingenieuze mechanische apparaten. Zijn grote verzameling is dan ook opgenomen in verscheidene musea in Florence.

Dit zijn dé tentoonstellingen in de Uffizi in 2017!

Il restauro del trittico con la Resurrezione di Lazzaro di Nicolas Froment
Uffizi, Sala del Camino
7 maart 2017 – 30 april 2017

Plautilla Nelli. Arte e devozione in convento sulle orme di Savonarola
Uffizi, Galleria delle Statue e delle Pitture
9 maart 2017 – 4 juni 2017

Facciamo presto! Marche 2016 – 2017: tesori salvati, tesori da salvare
Uffizi, Aula Magliabechiana
28 maart 2017 – 30 juli 2017

Il cosmo magico di Leonardo da Vinci: l’Adorazione dei Magi restaurata
Uffizi, Galleria delle Statue e delle Pitture
28 maart 2017 – 24 september 2017

Giuliano da Sangallo. Disegni dagli Uffizi
Uffizi, Sala Edoardo Detti e Sala del Camino
16 mei 2017 – 20 augustus 2017

Gli Uffizi e il territorio: bozzetti di Luca Giordano e Taddeo Mazzi per due grandi complessi monastici
Uffizi, Sala del Camino
5 september 2017 – 15 oktober 2017

Il rinascimento giapponese: la natura nei dipinti su paravento dal XV al XVII secolo
Uffizi, Aula Magliabechiana
26 september 2017 – 7 januari 2018

Lucas Cranach, i ritratti di Lutero dalla collezione medicea
Uffizi, Sala del Camino
30 oktober 2017 – 7 januari 2018

Ejzenštejn: la rivoluzione delle immagini
Uffizi, Sala Edoardo Detti
7 november 2017 – 7 januari 2018

Leopoldo de’ Medici, principe dei collezionisti
Palazzo Pitti, Tesoro dei Granduchi
7 november 2017 – 28 januari 2018

Meer lezen:

1 comment

Lydia 28 april 2017 - 08:29

Bedankt voor de leuke tips!

Reply

Laat een bericht achter!