Home Kunst & CultuurBoekentips Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

door Aniek Rooderkerken
Leestip! Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer | Felicia Dekkers | Uitgeverij Abdij van Berne

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers neemt je mee naar de omgeving van het Ortameer, dichtbij het Lago Maggiore, waar spiritualiteit, kunst en natuur hand in hand gaan. Hier vertellen twintig kapellen met fresco’s en honderden beelden het levensverhaal van Franciscus van Assisi.

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

‘Stilstaan en kijken, tot je ziet met je hart.’ Daarmee opent de reisgids Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer van Felicia Dekkers. Hiermee is meteen al duidelijk dat het geen standaard reisgids is die je meeneemt naar de hotspots van een bestemming. Nee, met dit boekje neemt Felicia je mee op een pelgrimsreis naar het Ortameer in Noord-Italië.

Vlakbij het meer vind je namelijk de Sacro Monte in de buurt van Orta San Giulio, gewijd aan het leven van Franciscus van Assisi. Een heiligdom, midden in de natuur, dichtbij eeuwenoude dorpjes en stadjes, met een kapellenreeks gewijd aan Franciscus van Assisi. Het is een wonderbaarlijke plek waar je tot rust kan komen

Sacri Monti: bidden met de voeten

Wat zijn Sacri Monti? Sacri Monti komen alleen voor in Piemonte en Lombardije. Het zijn kapellencomplexen, gebouwd tegen de bergen of heuvels aan. Negen ervan zijn sinds 2003 UNESCO Werelderfgoed. Wil je de complexen bezoeken dan loop je van kapel naar kapel de berg omhoog, als een kleine pelgrimage. “‘Bidden met de voeten’ wordt dat ook wel genoemd”, weet Felicia ons te melden.

Het oudste complex staat in Varallo, ten westen van het Ortameer. Het is gebouwd tussen 1491 en 1800 en huist maar liefst 50 kapellen met meer dan 800 beelden van hout, gips en terracotta. En niet te vergeten honderden meters aan fresco’s.

Iets later, tussen 1591 en 1795, bouwden de Franciscanen samen met de burgers van Orta een kapellencomplex gewijd aan het leven van Franciscus van Assisi. “Hier wordt Franciscus’ leven vergeleken met het leven van Jezus: Franciscus als consequente navolger van Jezus.”

Een citaat:  “Iedere kapel van een Sacro Monte is een soort ‘Gesamtkunstwerk’ en toont een combinatie van architectuur, beelden en fresco’s, waarbij de afbeelding vanuit de wand soms direct overgaat in het driedimensionale beeld. De beelden vormen een soort ‘tableau vivant’. Enkele grote kunstenaars hebben aan deze kapellenreeksen meegewerkt, zoals Gaudenzio Ferrari en giovanni d’Enrico in Varallo en onder andere Prestinari in Orta, maar ook veel lokale kunstenaars.”

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer, Felicia Dekkers

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer, Felicia Dekkers

Felicia Dekkers

Felicia Dekkers studeerde Nederlands met kunstgeschiedenis en later theologie. Ze werkt sinds 2000 voor Uitgeverij Abdij van Berne als redacteur. Verder verzorgt zij studiedagen en lezingen. Haar uitgangspunt is steeds hoe kunst en literatuur de ervaring van zingeving kunnen verdiepen.

Haar gids Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer neemt je mee op een pelgrimage. Zoals gezegd, het is geen standaard reisgids. Felicia neemt je aan de hand van thema’s als verlangen, inspiratie en vrede mee naar de Sacro Monte. Felicia geeft  tips voor websites, achtergrondinformatie en deelt korte teksten en citaten met je. Hierdoor reis je als lezer mee naar de heilige berg en leer je misschien een klein beetje om te reizen om stíl te staan.

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer | Felicia Dekkers | Uitgeverij Abdij van Berne | ISBN: 9789089721679 | € 14,90

Bestel Sacro Monte en het Ortameer hier bij bol.com.

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer, Felicia Dekkers

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer, Felicia Dekkers

Meer lezen:

Laat een bericht achter!