Zoek het hogerop in Bergamo

Klokkentoren op het Piazza Vecchia

Vandaag een gastblog op Italië Uitgelicht! Dennis heeft na zijn bezoek aan Bergamo zijn belevenissen op papier gezet en wil deze graag met ons delen! Hij vertelt: “Wij waren blij dat we op het laatste moment hebben besloten niet gelijk naar het Comomeer door te reizen maar ook een paar uur door te brengen in Bergamo. Echt een aangename verrassing. We kwamen om acht uur aan op Orio al Serio en zaten een uurtje later in hartje stad aan een cappuccino. Helaas hadden we niet zo heel veel tijd, maar we gaan zeker nog eens terug.” Geniet van zijn ervaringen, en van zijn foto’s!

Bergamo, città dei mille

Met het Comomeer en Milaan om de hoek laten veel toeristen de Noord-Italiaanse stad Bergamo argeloos links liggen. En da’s jammer; de città dei mille heeft zoveel te bieden.

Het Piazza Vecchia is op deze zomermorgen bijna té Italiaans om waar te zijn: op het terras van Pasticceria Del Tasso geniet een hoogbejaard echtpaar van hun dagelijkse caffè e cornetto, een zakenman drinkt staand aan de bar een snelle espresso en over het plein schrijdt een priester in habijt naar de Campanone, de klokkentoren die zijn lange schaduw over het hart van de Città Alta werpt.

Bergamo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt op vijftig kilometer afstand van Milaan, aan de uitlopers van de Alpen, min of meer tussen het Gardameer en Comomeer ingeklemd. Hoewel de stad dichter bij München ligt dan bij Rome, is met name de middeleeuwse, op een heuveltop gelegen binnenstad onvervalst mediterraans met zijn vele pleintjes, kronkelige straatjes en eeuwenoude palazzo’s.

Funiculare

De leukste manier om de historische binnenstad te bereiken is per funiculare, een kabeltreintje dat vanuit de Città Bassa steil tegen de heuvel opkruipt, langs achtertuinen met zwembaden en onder bruggetjes met geraniums door. Als het treintje krakend tot stilstand komt, sta je nog net niet op de top van de heuvel. Die wordt namelijk ingenomen door de Cittadella en het is vanaf de muren van dit 16e eeuwse fort dat de Città Alta zich in al haar glorie ontvouwt. Een militaire functie hebben de kazematten al lang niet meer. Tegenwoordig huisvesten ze een aantal musea, en waar ooit kanonnen bulderden groeien nu bloemen, spelen kinderen en zitten studenten gebogen over een boek.

De funiculare
De funiculare

Dwalend door straatjes, langs religieuze muurschilderingen en klaterende fonteinen eindigen toeristen bijna als vanzelf op het Piazza Vecchia, het mooiste plein van de stad met het imposante Palazzo della Ragione, de Dom van Bergamo en de Santa Maria Maggiore. In deze laatste kerk ligt de bekende Italiaanse operacomponist Gaetano Donizetto begraven, wiens werk op zomeravonden regelmatig op het plein wordt opgevoerd. Cultuur genoeg, maar mensen kijken en de sfeer proeven kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld vanaf één van de vele terrassen op het plein met een lekkere cappuccino of een verfrissende Spritz Aperol.

Stadspoorten

Wie na een dag heerlijk slenteren nog energie over heeft, kan het oude Bergamo verlaten door één van de vier stadspoorten (de mooiste is de zuidelijke Porta San Giacomo) en wandelend afdalen naar het lager gelegen deel van de stad. Als beloning wordt u getrakteerd op een prachtig panorama van Lombardije.

Porta San Giacomo
Porta San Giacomo

Bergamo ligt op 1.100 kilometer afstand van Utrecht en 50 kilometer afstand van Milaan. Internationale vluchten (onder andere vanaf Schiphol) landen op de nabijgelegen luchthaven Orio al Serio. Bergamo heeft directe treinverbindingen met Milaan, Lecco (Comomeer) en Brescia. Een hotelkamer kun je boeken via websites als agoda.com en booking.com

Como 064

Klokkentoren op het Piazza Vecchia
Klokkentoren op het Piazza Vecchia

Como 027

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *