Home InterviewsEen b&b in Italië Het bijzondere verhaal van Casa Joop in Piemonte

Het bijzondere verhaal van Casa Joop in Piemonte

door Aniek Rooderkerken
Casa Joop Piemonte, Italie

Casa Joop in Piemonte

In het gehucht Magnano in het noorden van Piemonte runt Astrid van Leeuwen de b&b Casa Joop. Op een prachtige plek, met wandelroutes in de bergen en het Meer van Viverone op 20 minuten afstand, komen sommige gasten ieder jaar terug voor de gastvrijheid en ambiance van deze b&b. Lees het bijzondere verhaal van Casa Joop in Piemonte.

Proeven van het b&b-leven in Barcelona

Zoals bij velen was het runnen van een b&b een lang gekoesterde droom. Astrid vertelt: “Ik kom oorspronkelijk uit de horeca en met een diploma voor de hogere hotelschool op zak bleef er altijd iets knagen. In Barcelona mocht ik in 2007 een maand meehelpen om een B&B te runnen. Na deze ervaring kwam ik heel enthousiast thuis en zei tegen Joop: we gaan een groter huis kopen zodat we een ook een B&B kunnen openen.”

Een huis dat al 10 jaar leeg stond

Op 1 juni 2010 was het zover en is Astrid gestart met de b&b. De locatie werd Magnano, een klein gehucht in het Noorden van Piemonte. Astrid: “We hebben een vrijstaand landhuis gekocht, wat al 10 jaar leeg stond. Alle buurtbewoners waren direct heel enthousiast toen we het wilden kopen. De dag nadat we met de makelaar het huis hadden bezichtigd gingen we nogmaals kijken. De buurvrouw kwam gelijk met de sleutel aanzetten, zodat we op ons gemak nog een keer konden rondlopen en alles opmeten.”

Astrid en Joop besloten de stap te wagen en het huis te kopen. Vlak daarna sloeg het noodlot toe. Astrid: “Joop is 2 weken na de aankoop helaas met bergbeklimmen om het leven gekomen. Mijn grootste uitdaging en overwinning was om het project alleen aan te gaan.”

Astrid heeft vervolgens het huis helemaal opgeknapt volgens hun plannen. Met prachtige kamers die de namen als Rozenkamer en Lavendelkamer meekregen. Ze vond haar weg in het kleine dorpje en is inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Magnano.

Een B&B in Magnano

“Om te emigreren naar een ander land is best wel spannend natuurlijk. Zeker als je dit avontuur alleen aan gaat, zoals ik. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.” deelt Astrid met ons. “Ik mis Nederland niet en zou er denk ook niet meer willen wonen. Wat ik wel mis is toch wel de Hollandse gezelligheid, en zomaar bij elkaar binnen waaien voor een bakje koffie of zomaar. Dat doen de Italianen beslist niet. Ook mis ik een aantal producten, maar die laat ik vaak genoeg meebrengen, haha.” lacht ze.

Ze woont dan ook op een prachtige plek. Astrid vertelt: “Ik woon in Magnano, in de provincie Biella. Deze regio is nog ongerept en puur. Er valt hier nog heel veel te ontdekken door mijn gasten. Het noorden van Piemonte is sowieso een prachtige omgeving. Met een bedevaartsoord in de bergen boven Biella, het Meer van Viverone op 20 minuten afstand, prachtige wandelroutes in de omgeving en in de bergen. Mooie steden zoals Biella en Ivrea, en op een uur afstand Turijn, Aosta en Milaan. Magnano is dus mooi centraal gelegen.”

“Het leven in een gehucht zoals Magnano is heerlijk. Erg relaxed, niks moet en alles mag. Ik heb een goed contact met de buren en indien nodig instant hulp.”

Het runnen van een b&b

“Het runnen van de B&B is geweldig, het mijn gasten naar de zin maken is heerlijk, en mijn gasten zijn altijd blij en in vakantiestemming. Maar zelden krijg ik chagrijnige mensen. (behalve als ze onderweg hier naartoe ruzie hebben gehad in de auto). Ik merk dat zodra we aan het welkomstdrankje zitten mensen gelijk in de vakantiestemming komen.”

“Wat me tegenvalt is dat het 7 dagen in de week werken is. En het is behoorlijk veel werk,  zeker als je alleen alles moet doen. Maar gelukkig is het maar voor 6 maanden dus dan kun je de andere maanden bijtanken!”

De meeste gasten komen via internet bij Casa Joop uit, bijvoorbeeld via booking.com of de blog die Italië Uitgelicht eerder schreef over Casa Joop. Voor een groot deel is het ook mond tot mond reclame, of familie en vrienden die de b&b aan anderen aanraden. Een aantal gasten komt zelfs bijna jaarlijks terug naar de b&b, voor de gastvrijheid en ambiance van Casa Joop.

Eerste gasten

De eerste gasten van Casa Joop herinnert Astrid zich nog goed. “Na een jaar verbouwd te hebben kreeg ik de eerste gasten. Het waren Zwitsers. Na een half uur kwam meneer naar beneden en zei: “j’ai un problem!” Ahhhh dacht ik. Nu al?! Gelukkig was het alleen maar de magneet van de gordijn ophouder die hij niet los kreeg, haha.”

“Bijna ieder jaar is er wel een bijzonder echtpaar waar ik een klik mee heb. Zij komen hier vaak helemaal tot rust en vertellen dan ook vaak over de gebeurtenissen in hun leven. Kinderen verloren, of een ziekte. Dat komt ook omdat ik zelf ook heel open en eerlijk ben en dan krijg je vaak hele mooie ontmoetingen.”

Sirilun d’Or

Voor andere (toekomstige) b&b-eigenaren heeft Astrid een tip: “Denk niet te licht over hoe gezellig het is om een B&B te runnen. Het is heel hard werken en zeker geen vetpot. Leuk is vooral het Italiaans leren en de spraakverwarring die er toch vaak ontstaat, maar vooral dat de Italianen hier heel blij zijn met mijn komst. In 2017 ontving ik zelfs de prestigieuze Award van Magnano, de Sirilun d’Or, voor mijn inzet in Magnano en het economisch steunen van het dorp en de regio!”

Meer weten  over Casa Joop? Bekijk de website casajoop.nl of de Facebookpagina. En lees de blog die wij eerder over Casa Joop schreven.

 

Casa Joop kreeg de Award van Magnano, de Sirilun d’Or

Casa Joop kreeg de Award van Magnano, de Sirilun d’Or

Deel deze blog op Pinterest:

Casa Joop in Piemonte

Casa Joop in Piemonte

Meer lezen:

Laat een bericht achter!