Home ReistipsAccommodaties Casa Joop: een parel in Piemonte

Casa Joop: een parel in Piemonte

door Aniek Rooderkerken
Lago di Viverone, Piemonte

Casa Joop: een parel in Piemonte

Aan de boulevard van het meer van Viverone wordt geflaneerd. Op een terras aan de rand van het meer proosten we met Astrid met een Aperol Spritz op een paar bijzondere dagen bij Casa Joop. Een zeilbootje dobbert naast ons in het water, voor ons zien we de Italianen op en top gekleed flaneren over de boulevard.

Met de beste tips van Astrid ontdekten we de afgelopen dagen het noorden van Piemonte. Rijdend door de rijstvelden, hikend in de bergen en genietend van de prachtige natuur. Op een uur of 10 rijden van Utrecht komt je terecht in een hele andere wereld. Pure rust in het midden van indrukwekkende bergen. Én een Aperol Spritz erbij. Wat wil een mens nog meer?

Een hartelijk welkom in Casa Joop
Een hartelijk welkom in Casa Joop

Een hartelijk welkom in Casa Joop

We rijden in het Noorden van Piemonte, over kronkelende wegen in kleine dorpjes. Door smalle straatjes waarvan je nooit verwacht dat de auto er doorheen past. Zo nu en dan hoor je het getoeter van een auto voor een blinde bocht. Verder is het stil, op het geluid van krekels na. Met uitzicht op de Biellanese Alpen rijden we de laatste kilometers door het pittoreske Magnano naar een heuvel in Tamagno. We zien het bord al hangen: Casa Joop! We hebben de auto amper geparkeerd en Astrid komt vanuit de b&b al naar buiten gelopen om ons hartelijk welkom te heten. Koffers uitpakken kan later, eerst mogen we plaats nemen in de woonkamer om een glas prosecco te drinken.

Casa Joop Piemonte, Italie
Casa Joop Piemonte, Italie

Het bijzondere verhaal van Casa Joop

Hier vertelt Astrid ons het bijzondere verhaal van Casa Joop. “In 2008 kocht ik samen met Joop dit huis. Met de camper toerden we door Piemonte op zoek naar een huis, waar we een Bed & Breakfast konden beginnen en van waaruit we konden genieten van het Italiaanse leven, wandelen en fietsen door het mooie landschap.” In Magnano vonden ze het perfecte landhuis. Het mooie plan heeft niet zo mogen zijn. Joop hield van bergbeklimmen en is twee weken na aankoop van het huis omgekomen tijdens het klimmen in het Monta Rosagebergte. In het voorjaar van 2009 besloot Astrid door te gaan met de verwezenlijking van hun droom en heeft ze zelf, met hulp van vrienden en dorpsbewoners, het huis gerenoveerd. Op 12 mei 2010 opende Casa Joop zijn deuren.

Astrid heeft hierbij zoveel mogelijk van hun oorspronkelijke plannen voor het huis nageleefd en originele elementen weten te behouden. Wanneer we de b&b verkennen proeven we de authentieke Italiaanse sfeer. “De antieke Italiaanse meubels stonden al in het huis en heb ik op laten knappen. Het hele huis is verbouwd door werkmannen uit de regio.” Ze sprokkelde ook veel zelf bij elkaar. Met stoffen die ze in Nederland vond, bijvoorbeeld, die prachtig bij de Italiaanse meubels passen.

“Jullie overnachten in de rustieke kamer aan de zuidkant van het huis. Hier heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en bossen in de verte. Hiernaast liggen de rozenkamer en de lavendelkamer.” Astrid is er duidelijk trots op dat ze alle kamers helemaal naar haar eigen smaak heeft ingericht. Met liefde, dat zie je eraan af! Ieder detail klopt.

Casa Joop Piemonte, Italie
Casa Joop Piemonte, Italie

De piemontese keuken

“Ik breng jullie wel even naar de trattoria in het dorp.” Astrid heeft vast door dat we na de reis wel toe zijn aan een Italiaans diner. “Het is de beste plaats in de buurt om te eten. En straks haal ik jullie gewoon op, dan kunnen jullie een wijntje drinken. Franca belt me wel als jullie aan de koffie zitten.” Een paar minuten later zitten we achterin de FIAT Panda 4×4, de auto die iedereen hier lijkt te hebben om de heuvels op en af te crossen. De trattoria waar Astrid ons naartoe brengt zouden we zelf waarschijnlijk niet eens gevonden hebben, verstopt in het dorp. Astrid komt er vaak en ze stuurt er ook al haar gasten naartoe.

“Tot nu toe heb ik er geen twee keer hetzelfde gegeten. Iedere dag wordt er een compleet ander menu bedacht.” Bij Era Ora eet je wat de pot schaft. Drie voorgerechten, een pasta- en een vleesgerecht, een dessert en koffie. Bij binnenkomst word je met een glimlach begroet, je gaat zitten en je eet. Simpel! De kok weet in de keuken de ziel van de traditionele Piemontese gerechten te vangen en Era Ora is een verborgen pareltje zoals je in ieder Italiaans dorp hoopt te ontdekken. De originaliteit van de chef is bewonderenswaardig; de drie keer dat we er aten kregen we geen twee keer hetzelfde gerecht voorgezet!

Astrid haalt ons weer op, in de 4×4. De dag erna besluiten we vanaf de trattoria naar de b&b te lopen. In het donker, de weg alleen verlicht door de sterren. Trattoria Era Ora in Magnano is maar een van de vele tips die Astrid ons geeft. De tweede dag van ons verblijf vertelt ze ons bij een kaart van de regio over de mooiste wandelroutes. “Moutainbiken kan trouwens ook. Ik bel zo een gids op die jullie meeneemt over de mooiste wegen. Maar wil je gaan hiken, rijd er dan naartoe via deze weg.” Zegt ze terwijl ze een lijn aanwijst op de kaart. “Hier rijd je door de bergen. Een onmetelijk uitzicht.”

Tip: in het boek Geheimen van Piemonte van Rik Rensen lees je ook veel Piemonte-tips! 

Cinque Laghi d'Ivrea Piemonte
Cinque Laghi d’Ivrea Piemonte
Cinque Laghi d'Ivrea
Cinque Laghi d’Ivrea

Hiken rond de Cinque Laghi d’Ivrea

We besluiten een wandeling te maken rond de Cinque Laghi d’Ivrea. De vijf meertjes of Cinque Laghi liggen boven Ivrea in een prachtig natuurgebied. Rondom ieder meer is een wandelpad uitgezet. Je kan de routes rond de meren ook prima met elkaar combineren.

We zetten aan de hand van de kaarten een route uit en lopen langs het Lago Nero en Lago Pistono (o di Montalto). Hierna lopen wij weer terug, maar voor wandelaars zijn er nog drie andere meren te ontdekken. Het Lago Sirio (o di San Giuseppe), Lago di Campagna(o di Cascinette) en Lago San Michele.

Cinque Laghi d'Ivrea
Cinque Laghi d’Ivrea
Cinque Laghi d'Ivrea
Cinque Laghi d’Ivrea

Onderweg zitten we op een steen met uitzicht op het meer, met het lunchpakket dat we uit de b&b meenamen. We kijken uit op het kasteel in de verte. Wie een langere route wil maken, loop een deel van de Sentiero Italia. Deze wereldberoemde lange-afstandsroute van Italië loopt langs Magnano en doorkruist het hele Italiaanse schiereiland, van Sardegna via Sicilia en het vasteland naar Trieste. Of je loopt of fietst de Via Francigena, Deze middeleeuwse weg verbindt het Engelse Canterbury met Rome en was ooit de belangrijkste route in Europa voor de uitwisseling van kunst en cultuur.

Een ding is zeker: in de buurt van Casa Joop kan je heerlijk fietsen en wandelen door de uitgestrekte landschappen, heuvels en bosrijke natuur.

De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome.
De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome.
Cinque Laghi d'Ivrea
Cinque Laghi d’Ivrea

Lago di Viverone

Astrid verzekert ons dat het Lago di Viverone nog mooier is dan de vijf kleine meertjes. Om het ons te bewijzen stappen we weer in de FIAT. Vanaf de b&b rijden we naar Bollengo, passeren een heuse kiwiboerderij, en dalen af naar het Lago di Viverone. Hier zien we dat de regio ook populair is bij motorrijders. De mannen rusten in hun leren outfits uit op het terras, hun Harley trots naast zich. Ze wagen zich zelfs aan de Aperol Spritz. Zelfs voor motorrijders is de Spritz een stoer mannendrankje hier. Een toeristenboot vaart onafgebroken over het meer. Voor een paar euro maak je een tochtje over het meer. Zeilboten wachten tevergeefs op wind die nooit zal komen.

Lago di Viverone, Piemonte
Lago di Viverone, Piemonte

Een heiligdom op grote hoogte en een verticale tuin

Ook voor de volgende dag heeft Astrid weer tips voor ons. Zittend aan het ontbijt in de keuken van de b&b raadt ze ons aan om bij Biella het bedevaartsoord Santuario di Oropa te bezoeken.

Het wordt ook wel il Santuario sotto il cielo genaamd, het heiligdom onder de hemel. Hoog in de bergen, op 1800 meter hoogte, ligt dit bedevaartsoord dat is gewijd aan de Zwarte Madonna. Naast de heilige berg (de Sacro Monte di Oropa) omvat het complex de Basilica Superiore en de Basilica Antica met de Statua della Madonna Nera. Het is een enorm complex.

Santuario di Oropa, ook wel il Santuario sotto il cielo genaamd
Santuario di Oropa, een van de Sacri Monti van Piemonte en Lombardije
Santuario di Oropa in de mist
Santuario di Oropa in de mist

Een aantal nonnen loopt –heel werelds- rond met een iPad in de hand, om zo nu en dan foto’s te maken van het religieuze gebouw. Het is duidelijk dat er veel toeristen komen. Voor de pelgrims en toeristen zijn er restaurantjes, bars en souvenirwinkels. Wie wil kan zelfs in het complex overnachten.

Vanaf het heiligdom kan je met een kabelbaan naar de top van de Monte Camino gaan, ongeveer 2.400 meter boven zeeniveau. Vanaf hier zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld, waarvan er een de meer ervaren wandelaars naar een uitkijkpunt op het Monte Rosa gebergte brengt. In de buurt bezoek je bijvoorbeeld ook het Santuario di Graglia of Santuario di San Giovanni. Een wandelpad verbindt de drie heiligdommen.

Parco Burcina

Later op de dag gaan we Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone. Tegen de berg ligt het 57 hectare grote park, waar een breed pad doorheen slingert. Waar in maart de Japanse kersenbomen hun bloesem tentoonstellen, en in april de magnolia’s uitbundig bloeien, zijn deze maand de Azalea’s en Rodondendron op hun top. Het hele pad naar de top van de berg is en hele klim, een uur als je flink doorloopt, maar toch is ook dit weer een favoriete flaneerplek voor Italianen.

Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone
Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone
Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone
Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone
Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone
Parco Burcina, een natuurpark tussen Biella en Pollone

Casa Joop in Piemonte

Het is ons duidelijk: Casa Joop is een klein paradijsje! Het enthousiasme van Astrid zorgt ervoor dat je je vanaf dag één thuisvoelt en met haar aanwijzingen ontdek je de mooiste plekjes van Noord-Piemonte. Wil je wijn proeven, dan kent Astrid een handelaar waar je wijnen kan proeven en kopen. Voor de sportievelingen haalt ze de kaarten van de regio tevoorschijn en vertelt ze levendig over de mooiste wandelroutes of mountainbikepaden. En wie wil uitrusten leest een boek op het terras, of gaat lekker uit eten. Hier geniet je van de onvervalste schoonheid van de natuur. Voor wie Casa Joop wil combineren met een stedentrip, liggen Turijn, Aosta en Milaan op rijafstand, of het kleinere middeleeuwse Ivrea of Biella. Casa Joop is echt een parel in Piemonte!

Wil jij ook overnachten bij deze geweldige b&b? Neem een kijkje op www.casajoop.nl of op booking.com

Dit artikel ontstond in samenwerking met Casa Joop en B&B Promotions

Casa Joop Piemonte, Italie
Casa Joop Piemonte, Italie

Meer lezen:

4 comments

liefdevoorreizen 1 juni 2016 - 14:54

Ziet er fantastisch uit! Hoop snel een keer richting Italië te gaan! Inspirerende blog heb je! Ik ga je volgen 🙂

Reply
Saskia 7 februari 2017 - 16:36

Wat een leuke tip! Misschien voor komende zomer.

Reply
Jacomijn Heupink 18 februari 2018 - 20:51

Wat een mooi gebied! Ook die historische panden! Geweldig! Zo jammer dat we dat in NL niet zoveel hebben…of dat die gewoon vervangen worden..

Reply
Het bijzondere verhaal van Casa Joop in Piemonte - Italië Uitgelicht 13 juni 2018 - 06:01

[…] meeste gasten komen via internet bij Casa Joop uit, bijvoorbeeld via booking.com of de blog die Italië Uitgelicht eerder schreef over Casa Joop. Voor een groot deel is het ook mond tot mond reclame, of familie en vrienden die de b&b aan […]

Reply

Laat een bericht achter!