Home Italië Zo ga jij goed voorbereid op wintersport in Italië

Zo ga jij goed voorbereid op wintersport in Italië

door Aniek Rooderkerken
Zo ga jij goed voorbereid op wintersport in Italië

Zo ga jij goed voorbereid op wintersport in Italië

Deze winter ga ik op wintersport in Livigno. Een ideale winterbestemming en ik heb er ontzettend veel zin in! Voor ik vertrek deel ik nog een aantal tips. Zo ga jij goed voorbereid op wintersport in Italië.

Wintersportgebieden in Italië

In Italië zijn volop wintersportmogelijkheden. Het kan dus nog moeilijk kiezen zijn waar je naartoe gaat. De Dolomiti Superski is het grootste wintersport samenwerkingsverband ter wereld, met 1200 kilometer aan pistes. Ook een aanrader is Madonna di Campiglio bij het skigebied Skirama Brenta in Trentino.

Breuil-Cervinia is een groot en uitdagend skigebied aan de Italiaanse kant van de Matterhorn en Livigno ligt op een hoogte van 1816 meter tussen de nationale parken van de Stelvio en het Engadin. Door de hoge ligging is Livigno een sneeuwzeker gebied, dus het wintersportseizoen loopt er van november tot en met mei. En zo zijn er nog veel meer skigebieden in Italië. Keuze genoeg!

Vignetten

Als je een wintersportbestemming hebt gevonden, wordt het tijd om te kijken welke vignetten of milieustickers je nodig hebt voor Zwitserland of Oostenrijk. Deze koop je het best al voor je op reis gaat, bijvoorbeeld bij een ANWB-winkel.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Net zo belangrijk om op tijd te regelen: winterbanden. Deze zijn verplicht als je deze winter met de auto naar een wintersportgebied gaat. Maak dus alvast een afspraak bij de garage om de winterbanden op je auto te leggen.

Om ervoor te zorgen dat je auto helemaal is voorbereid op de wintersport, zorg je er ook voor dat je sneeuwkettingen bij je hebt. Dit is verplicht en niet voor niets: zonder sneeuwkettingen kom je bij sneeuwval de bergpassen niet over. Je koopt deze bijvoorbeeld bij Sneeuwkettingstore. Sneeuwkettingen bevestigen is simpel, maar je moet wel weten hoe het moet. Oefen dit dus een keer.

Zo bereid je je goed voor op wintersport in Italië
Zo bereid je je goed voor op wintersport in Italië

Goede kleding

Net zo belangrijk is goede wintersportkleding. Deze houdt je warm en droog in de sneeuw. Ik had al een nieuwe skihelm en skibril, maar ik kocht dit jaar ook een nieuwe skibroek en jas uit de wintersportcollectie bij Outdoorsupply. Nu ga ik alleen nog op zoek naar goede skisokken en lekker warme thermokleding en dan is mijn wintersportuitrusting compleet.

Tip: neem meerdere dunne laagjes mee in plaats van alleen maar dikke truien. Zo kan je je outfit aanpassen aan de temperatuur en omstandigheden.

Goede schoenen

Tijdens het skiën of snowboarden draag je natuurlijk ski- of snowboardschoenen. Maar net zo belangrijk zijn een paar warme schoenen om de omgeving te verkennen of om aan te doen naar de apres ski. Het kan behoorlijk glad worden en ook naast de piste kan een ongeluk gebeuren. Zorg dus voor stevige schoenen met goede zolen.

Materiaal

Of je nu je eigen ski’s hebt, of deze ter plekke huurt, je moet zorgen dat je je materiaal op orde hebt. Je eigen ski’s of snowboard moet je ieder jaar laten controleren en onderhouden, dan gaan ze langer mee.

Huur je je ski’s en schoenen in Italië? Het is veel goedkoper als je van tevoren je ski’s, snowboard en schoenen reserveert, dus wacht daar niet mee tot je in Italië bent.

Lessen

Om het meeste uit je wintersport te halen, kan je het beste een paar lessen nemen. Ook als je al vaker hebt geskied. Een extra les zorgt ervoor dat je jezelf geen verkeerde techniek aanleert, en het voorkomt valpartijen en blessures. Elk wintersportgebied biedt wel beginnerslessen skiën en snowboarden aan.

Ben jij al klaar voor de wintersport in Italië?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!