Home Kunst & CultuurBoekentips 100 gelukkige dagen. Hét boek dat je deze zomer echt moet lezen!

100 gelukkige dagen. Hét boek dat je deze zomer echt moet lezen!

door Aniek Rooderkerken
100 gelukkige dagen Fausto Brizzi

100 gelukkige dagen. Hét boek dat je deze zomer echt moet lezen!

Wanneer ik in de dagen voor ik op reis ga mijn spullen pak, verdwijnen er altijd een paar boeken in mijn koffer. Luchtige verhalen, fijne vakantieliteratuur, je kent het wel. Ook de roman 100 gelukkige dagen, van de Italiaanse auteur Fausto Brizzi, kreeg een ereplek in de koffer. In eerste instantie leek het me een mooi vakantieboek, ware het niet dat het de vakantie niet eens heeft gehaald. Na één pagina kon ik het boek niet meer wegleggen.

Het verhaal

In de roman 100 gelukkige dagen zwiert Lucio door het leven. Lucio is gefascineerd door uitvindingen en Leonardo da Vinci is zijn grote held. Hij heeft vrienden en vrouwen bij de vleet. Tot zijn vrouw Paola erachter komt dat er nog een andere vrouw in zijn leven is. Ze heeft er genoeg van en wijst hem de deur. Nog geen dag later krijgt Lucio het vreselijke nieuws dat hij ongeneselijk ziek is en in het gunstigste geval nog honderd dagen te leven heeft. Dan begint hij af te tellen: wat wil hij nog en wat is belangrijk in zijn leven?

Lucio besluit zijn laatste dagen vooral gelukkig te zijn. Hij wil zijn jonge kinderen mooie herinneringen meegeven en wil het leven vieren. Ondanks dit voornemen is het moeilijk om de dingen te doen die hij nog graag wil doen. Hij kan niet genieten van de tijd die hem nog rest. Kan hij nog wel gelukkig zijn zonder zijn echte grote liefde, Paola? Lucio besluit met zijn kinderen de laatste reis van zijn leven te maken en ook Paola gaat mee. Hij heeft 100 dagen de tijd om haar liefde en genegenheid terug te winnen.

Over Fausto Brizzi

Fausto Brizzi is een Italiaans scenarioschrijver, regisseur en producent van bittersweet romantische comedy’s. Zijn werk is vooral geliefd vanwege het onbetwistbaar Italiaans levensgevoel en de sterke psychologische diepgang. Zijn debuutroman 100 gelukkige dagen – een grappig, wijs en ontroerend verhaal – zal de basis vormen van een grote publieksfilm.

“Honderd dagen.
Ik heb er niet over nagedacht.
Niemand heeft er ooit over nagedacht.
Wat zouden jullie doen als je nog maar honderd dagen te gaan hebt voor je doodgaat?
Pauze.
Ik herhaal de vraag.
Wat zouden jullie doen als je nog maar honderd dagen te gaan hebt voor je doodgaat?
Pauze.
Ik geef jullie wat suggesties.
Zou je morgenochtend naar school of naar kantoor gaan?
Zou je elk uur vrijen met de persoon die je liefhebt?
Zou je alles verkopen om naar de tropen te verhuizen?
Zou je bidden tot de God in wie je gelooft?
Zou je bidden tot de God in wie je nooit hebt geloofd?
Zou je schreeuwen tot je geen adem meer hebt?
Zou je eindeloos naar het plafond staren in de hoop dat het op je valt en je dood bent?” 

100 gelukkige dagen

100 gelukkige dagen is een sfeervol, ontroerend en hartverscheurend verhaal dat je niet mag missen. Waar ik in eerste instantie een bucket list met een vrolijke noot verwachtte is dit boek eigenlijk veel meer. Fausto Brizzi brengt een zwaar onderwerp op een luchtige manier onder de aandacht. In 100 gelukkige dagen staat namelijk de vraag centraal wat je zou doen als je nog maar drie maanden te leven had, door Lucio verdeeld in 100 dagen. Samen met Lucio vier je het leven en denk je na over wat echt belangrijk is in het leven. Want hoewel het boek vol spottende humor is, met scherpzinnige dialogen en vermakelijke anekdotes, zitten tussen de regels prachtige levenslessen verstopt:

‘Met het verlaten van Rome laat ik een enorme hoeveelheid laatste keren achter me. Zoveel dat ik ze niet meer kan tellen. Nadat ik me vele dagen bezig heb gehouden met het treuren om het verleden en het denken aan een toekomst die niet komt, is het nu tijd om me om het heden te bekommeren.‘

Je kunt het boek niet lezen zonder ontroerd te raken, in de lach te schieten en vervolgens een traantje weg te pinken. Het troost je met de gedachte dat het leven vol mooie verrassingen zit. Vanaf de eerste bladzijde heeft het verhaal je in zijn greep en het laat je tot de laatste regel niet meer los.

Wat zou jij doen?

Het vakantieboek van het jaar, wordt gezegd. Ja, het is een mooi boek om op vakantie te lezen. Maar hoewel het leest als een trein, zou het woord ‘vakantieboek’ (leest lekker weg, weinig nadenken, wegdromen, heerlijk tijdverdrijf) de roman tekort doen. Het is bitterzoet, met een psychologische diepgang. Lezen dus! En stop het meteen in je koffer. Want als je uit pure nieuwsgierigheid voor je vakantie ook maar één pagina leest, is de kans groot dat je het boek niet meer weg kan leggen.

Wat zou jij doen als nog honderd dagen te leven had? Het boek stemt tot nadenken, want zoals de auteur het zelf verwoordt:
‘Belangrijker dan de vraag wat je zou doen als je nog 100 dagen te leven hebt, is jezelf de vraag stellen of dat wat je nú, op dit moment, doet echt is wat je wilt in het leven.’

Fausto Brizzi | 100 gelukkige dagen | Fausto Brizzi | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | ISBN 9789021810317 | € 17,99 | Bestel de roman hier

100 gelukkige dagen Fausto Brizzi
100 gelukkige dagen Fausto Brizzi

Meer lezen:

Laat een bericht achter!