Sarena Solari’s passie voor bakken is onmiskenbaar. Haar eigen favoriet is de Crostata, zo vertrouwt ze mij toe, de gevulde taart. En de Tortelli Dolci, zoete gevulde raviolikoekjes. “Eigenlijk de echte recepten van mijn oma”. Nu de winnares van Heel Holland Bakt haar eerste receptenboek uitgeeft ontbreken de recepten van haar oma natuurlijk niet. De taarten en koekjes staan voor mij uitgestald en ze zien er stuk voor stuk smakelijk uit.
“Maar”, zo vraag ik Sarena, “Als jij het maakt lijkt het heel makkelijk. Maar kunnen iets mindere keukenprinsessen deze taarten en gebakjes ook maken?” Sarena hoeft er geen seconde over na te denken. “Zeker. Deze ook.” Ze wijst naar de Stella di Pan Brioche, het briochebrood met hazelnootpasta dat in een kunstige stervorm is gedraaid. “Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je moet alleen net even weten hoe je het moet draaien. Jij kan het ook maken, zeker weten.”
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Week in week uit zat ik aan de tv gekluisterd om niets te missen van Heel Holland Bakt. Ik smulde bij de heerlijke baksels van alle deelnemers, maar stiekem hoopte ik natuurlijk dat de Italiaanse Sarena Solari zou winnen. En ja hoor. Met een smakelijke baklavataart wist Sarena de ‘1001-Nacht’ finale van Heel Holland Bakt 2015 te winnen! Nu presenteert ze Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari vol familiefavorieten en Italiaanse klassiekers. Recepten voor Baci di Dami, een Torta Caprese met amandelen en chocolade en de 1001-nacht-finaletaart.

Proeven van de recepten
Tegen een uitnodiging van Kosmos Uitgevers en Sarena Solari voor de boekpresentatie van Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari zeg ik dan ook geen nee. En hierom ging ik gisteren naar Mazzo, een Italiaans huiskamerrestaurant in de Jordaan. Zittend aan de lange aanschuiftafels (in echte Italiaanse familiesfeer) hoor ik over de baklavataart waarmee Sarena Solari de 1001-Nacht finale van Heel Holland Bakt 2015 won, de romantische karameltaart, de recepten van oma. En uiteraard mag ik alles proeven.
Overal proef je Italiaanse ingrediënten en vreemd is dat niet: Sarena Solari groeide op in het Noord-Italiaanse dorp Castell’Arquato (Piacenza). Op haar zesde kwam ze met haar familie naar Groningen. Sarena hield de Italiaanse keuken bij door te skypen met haar Italiaanse tante Marina. Tijdens Heel Holland Bakt verraste ze steeds weer de altijd kritische juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.
Van al haar recepten tijdens Heel Holland Bakt spatte Sarena’s Italiaanse achtergrond af. Zo kreeg de speculaaspop in de eerste aflevering geen vulling van gevulde koek, maar de koekjesvulling van Sarena’s oma. “Vele zomervakanties heb ik er doorgebracht bij mijn oma. Vaak was ik dan bij haar in de keuken te vinden, ik wilde haar altijd helpen en weten hoe ze alles klaarmaakte.”

Winnaar Heel Holland Bakt 2015
Tijdens de finale van Heel Holland Bakt 2015 kregen de bakkers drie opdrachten. Ze moesten een macaron-dessert, harde moccagebakjes en een groot spektakelstuk met als thema ‘1001 nacht’ maken. Een flinke opdracht, maar Sarena wist de jury te imponeren met haar baklava-taart. Als winnaar van Heel Holland Bakt kreeg ze de kans om een eigen bakboek uit te brengen. Unieke recepten met een Italiaanse twist, maar ook met een knipoog naar haar Groningse kant.
En dus blader ik nu het boek door, vol met recepten voor Cantucci met pistachenoten, Brutti ma Buoni, de lelijke maar lekkere koekjes, maar ook de Pesche Dolci of zoete perziken die ik vandaag proefde. Heerlijk! De heerlijkheden wisselen elkaar af. Salame di Cioccolato, chocoladesalami met marsala en amaretti, Torta della Nonna, roomtaart met pijnboompitten. In het boek vind je ook een aantal hartige recepten zoals Danubio, gevuld driekleurenbrood, en Tota di Patate, aardappeltaart. Het topstuk is wel de Romantische Karameltaart die Heel Holland Bakt kijkers meteen zullen herkennen, en de 1001 nacht finaletaart.


“Nou bakkers, de spanning is te snijden. En de taart ook” – Martine Bijl.

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is een must-have voor iedere Heel Holland Bakt fan en voor iedereen die van bakken houdt!
Kosmos Uitgevers | ISBN 978 90 215 6170 7 | Bestel het boek hier.



Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links
Lotje zegt
Leuk!!!!
Aniek Rooderkerken zegt
Inderdaad een erg leuk kookboek! Ik ga de recepten uitproberen de komende tijd 🙂
Stef Smulders zegt
En dan nog zo netjes leren eten als Jantine!
Aniek Rooderkerken zegt
Klopt! 🙂