• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Wat bakt Sarena ervan? Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

26 februari 2016 door Aniek Rooderkerken

Sarena Solari’s passie voor bakken is onmiskenbaar. Haar eigen favoriet is de Crostata, zo vertrouwt ze mij toe, de gevulde taart. En de Tortelli Dolci, zoete gevulde raviolikoekjes. “Eigenlijk de echte recepten van mijn oma”. Nu de winnares van Heel Holland Bakt haar eerste receptenboek uitgeeft ontbreken de recepten van haar oma natuurlijk niet. De taarten en koekjes staan voor mij uitgestald en ze zien er stuk voor stuk smakelijk uit.

“Maar”, zo vraag ik Sarena, “Als jij het maakt lijkt het heel makkelijk. Maar kunnen iets mindere keukenprinsessen deze taarten en gebakjes ook maken?” Sarena hoeft er geen seconde over na te denken. “Zeker. Deze ook.” Ze wijst naar de Stella di Pan Brioche, het briochebrood met hazelnootpasta dat in een kunstige stervorm is gedraaid. “Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je moet alleen net even weten hoe je het moet draaien. Jij kan het ook maken, zeker weten.”

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Week in week uit zat ik aan de tv gekluisterd om niets te missen van Heel Holland Bakt. Ik smulde bij de heerlijke baksels van alle deelnemers, maar stiekem hoopte ik natuurlijk dat de Italiaanse Sarena Solari zou winnen. En ja hoor. Met een smakelijke baklavataart wist Sarena de ‘1001-Nacht’ finale van Heel Holland Bakt 2015 te winnen! Nu presenteert ze Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari vol familiefavorieten en Italiaanse klassiekers. Recepten voor Baci di Dami, een Torta Caprese met amandelen en chocolade en de 1001-nacht-finaletaart.

Heel Holland Bakt, Het Iitaliaanse bakboek van Sarena Solari
Heel Holland Bakt, Het Iitaliaanse bakboek van Sarena Solari

Proeven van de recepten

Tegen een uitnodiging van Kosmos Uitgevers en Sarena Solari voor de boekpresentatie van Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari zeg ik dan ook geen nee. En hierom ging ik gisteren naar Mazzo, een Italiaans huiskamerrestaurant in de Jordaan. Zittend aan de lange aanschuiftafels (in echte Italiaanse familiesfeer) hoor ik over de baklavataart waarmee Sarena Solari de 1001-Nacht finale van Heel Holland Bakt 2015 won, de romantische karameltaart, de recepten van oma. En uiteraard mag ik alles proeven.

Overal proef je Italiaanse ingrediënten en vreemd is dat niet: Sarena Solari groeide op in het Noord-Italiaanse dorp Castell’Arquato (Piacenza). Op haar zesde kwam ze met haar familie naar Groningen. Sarena hield de Italiaanse keuken bij door te skypen met haar Italiaanse tante Marina. Tijdens Heel Holland Bakt verraste ze steeds weer de altijd kritische juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.

Van al haar recepten tijdens Heel Holland Bakt spatte Sarena’s Italiaanse achtergrond af. Zo kreeg de speculaaspop in de eerste aflevering geen vulling van gevulde koek, maar de koekjesvulling van Sarena’s oma. “Vele zomervakanties heb ik er doorgebracht bij mijn oma. Vaak was ik dan bij haar in de keuken te vinden, ik wilde haar altijd helpen en weten hoe ze alles klaarmaakte.”

De citrus ombre-cake uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
De citrus ombre-cake uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Winnaar Heel Holland Bakt 2015

Tijdens de finale van Heel Holland Bakt 2015 kregen de bakkers drie opdrachten. Ze moesten een macaron-dessert, harde moccagebakjes en een groot spektakelstuk met als thema ‘1001 nacht’ maken. Een flinke opdracht, maar Sarena wist de jury te imponeren met haar baklava-taart. Als winnaar van Heel Holland Bakt kreeg ze de kans om een eigen bakboek uit te brengen. Unieke recepten met een Italiaanse twist, maar ook met een knipoog naar haar Groningse kant.

En dus blader ik nu het boek door, vol met recepten voor Cantucci met pistachenoten, Brutti ma Buoni, de lelijke maar lekkere koekjes, maar ook de Pesche Dolci of zoete perziken die ik vandaag proefde. Heerlijk! De heerlijkheden wisselen elkaar af. Salame di Cioccolato, chocoladesalami met marsala en amaretti, Torta della Nonna, roomtaart met pijnboompitten. In het boek vind je ook een aantal hartige recepten zoals Danubio, gevuld driekleurenbrood, en Tota di Patate, aardappeltaart. Het topstuk is wel de Romantische Karameltaart die Heel Holland Bakt kijkers meteen zullen herkennen, en de 1001 nacht finaletaart.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

 “Nou bakkers, de spanning is te snijden. En de taart ook” – Martine Bijl.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Torta di Patate

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is een must-have voor iedere Heel Holland Bakt fan en voor iedereen die van bakken houdt!
Kosmos Uitgevers | ISBN 978 90 215 6170 7 | Bestel het boek hier.

Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Romantische karameltaart, Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Romantische karameltaart, Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken

Dit vind je misschien ook leuk

Cultureel op reis: ANWB Kunstreisgids Toscane
Een olijfboom adopteren in Italië7 tips bij het kopen (en het genieten) van extra vergine olijfolie
De Veleda-voorspelling — Chris HoutmanDe Veleda voorspelling: Een vrouw in verzet tegen Rome

Lees Interacties

Reacties

  1. Lotje zegt

    28 februari 2016 om 20:25

    Leuk!!!!

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    29 februari 2016 om 09:43

    Inderdaad een erg leuk kookboek! Ik ga de recepten uitproberen de komende tijd 🙂

    Beantwoorden
  3. Stef Smulders zegt

    12 maart 2016 om 19:04

    En dan nog zo netjes leren eten als Jantine!

    Beantwoorden
    • Aniek Rooderkerken zegt

      12 maart 2016 om 21:48

      Klopt! 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De romantische stad Verona

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022