• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Wat bakt Sarena ervan? Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

26 februari 2016 door Aniek Rooderkerken

Sarena Solari’s passie voor bakken is onmiskenbaar. Haar eigen favoriet is de Crostata, zo vertrouwt ze mij toe, de gevulde taart. En de Tortelli Dolci, zoete gevulde raviolikoekjes. “Eigenlijk de echte recepten van mijn oma”. Nu de winnares van Heel Holland Bakt haar eerste receptenboek uitgeeft ontbreken de recepten van haar oma natuurlijk niet. De taarten en koekjes staan voor mij uitgestald en ze zien er stuk voor stuk smakelijk uit.

“Maar”, zo vraag ik Sarena, “Als jij het maakt lijkt het heel makkelijk. Maar kunnen iets mindere keukenprinsessen deze taarten en gebakjes ook maken?” Sarena hoeft er geen seconde over na te denken. “Zeker. Deze ook.” Ze wijst naar de Stella di Pan Brioche, het briochebrood met hazelnootpasta dat in een kunstige stervorm is gedraaid. “Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je moet alleen net even weten hoe je het moet draaien. Jij kan het ook maken, zeker weten.”

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Week in week uit zat ik aan de tv gekluisterd om niets te missen van Heel Holland Bakt. Ik smulde bij de heerlijke baksels van alle deelnemers, maar stiekem hoopte ik natuurlijk dat de Italiaanse Sarena Solari zou winnen. En ja hoor. Met een smakelijke baklavataart wist Sarena de ‘1001-Nacht’ finale van Heel Holland Bakt 2015 te winnen! Nu presenteert ze Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari vol familiefavorieten en Italiaanse klassiekers. Recepten voor Baci di Dami, een Torta Caprese met amandelen en chocolade en de 1001-nacht-finaletaart.

Heel Holland Bakt, Het Iitaliaanse bakboek van Sarena Solari
Heel Holland Bakt, Het Iitaliaanse bakboek van Sarena Solari

Proeven van de recepten

Tegen een uitnodiging van Kosmos Uitgevers en Sarena Solari voor de boekpresentatie van Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari zeg ik dan ook geen nee. En hierom ging ik gisteren naar Mazzo, een Italiaans huiskamerrestaurant in de Jordaan. Zittend aan de lange aanschuiftafels (in echte Italiaanse familiesfeer) hoor ik over de baklavataart waarmee Sarena Solari de 1001-Nacht finale van Heel Holland Bakt 2015 won, de romantische karameltaart, de recepten van oma. En uiteraard mag ik alles proeven.

Overal proef je Italiaanse ingrediënten en vreemd is dat niet: Sarena Solari groeide op in het Noord-Italiaanse dorp Castell’Arquato (Piacenza). Op haar zesde kwam ze met haar familie naar Groningen. Sarena hield de Italiaanse keuken bij door te skypen met haar Italiaanse tante Marina. Tijdens Heel Holland Bakt verraste ze steeds weer de altijd kritische juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.

Van al haar recepten tijdens Heel Holland Bakt spatte Sarena’s Italiaanse achtergrond af. Zo kreeg de speculaaspop in de eerste aflevering geen vulling van gevulde koek, maar de koekjesvulling van Sarena’s oma. “Vele zomervakanties heb ik er doorgebracht bij mijn oma. Vaak was ik dan bij haar in de keuken te vinden, ik wilde haar altijd helpen en weten hoe ze alles klaarmaakte.”

De citrus ombre-cake uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
De citrus ombre-cake uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Winnaar Heel Holland Bakt 2015

Tijdens de finale van Heel Holland Bakt 2015 kregen de bakkers drie opdrachten. Ze moesten een macaron-dessert, harde moccagebakjes en een groot spektakelstuk met als thema ‘1001 nacht’ maken. Een flinke opdracht, maar Sarena wist de jury te imponeren met haar baklava-taart. Als winnaar van Heel Holland Bakt kreeg ze de kans om een eigen bakboek uit te brengen. Unieke recepten met een Italiaanse twist, maar ook met een knipoog naar haar Groningse kant.

En dus blader ik nu het boek door, vol met recepten voor Cantucci met pistachenoten, Brutti ma Buoni, de lelijke maar lekkere koekjes, maar ook de Pesche Dolci of zoete perziken die ik vandaag proefde. Heerlijk! De heerlijkheden wisselen elkaar af. Salame di Cioccolato, chocoladesalami met marsala en amaretti, Torta della Nonna, roomtaart met pijnboompitten. In het boek vind je ook een aantal hartige recepten zoals Danubio, gevuld driekleurenbrood, en Tota di Patate, aardappeltaart. Het topstuk is wel de Romantische Karameltaart die Heel Holland Bakt kijkers meteen zullen herkennen, en de 1001 nacht finaletaart.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

 “Nou bakkers, de spanning is te snijden. En de taart ook” – Martine Bijl.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Torta di Patate

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is een must-have voor iedere Heel Holland Bakt fan en voor iedereen die van bakken houdt!
Kosmos Uitgevers | ISBN 978 90 215 6170 7 | Bestel het boek hier.

Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Romantische karameltaart, Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Romantische karameltaart, Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken

Dit vind je misschien ook leuk

De Italië-boeken van Saskia BalmaekersDe Italië-boeken van Saskia Balmaekers
Fluistering door Lien van HorenFluistering door Lien van Horen
Een geschiedenis van het moderne Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Lotje zegt

    28 februari 2016 om 20:25

    Leuk!!!!

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    29 februari 2016 om 09:43

    Inderdaad een erg leuk kookboek! Ik ga de recepten uitproberen de komende tijd 🙂

    Beantwoorden
  3. Stef Smulders zegt

    12 maart 2016 om 19:04

    En dan nog zo netjes leren eten als Jantine!

    Beantwoorden
    • Aniek Rooderkerken zegt

      12 maart 2016 om 21:48

      Klopt! 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De romantische stad Verona

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023