De romantische stad Verona

Middeleeuwse stadspoort van Verona
Middeleeuwse stadspoort van Verona. Foto barnyz via Flickr

De romantische stad Verona is wereldberoemd om de opera én om Romeo en Julia. Vlakbij het Lago di Garda, ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua, is Verona een geliefde stad voor een korte stedentrip. Het Romeinse amfitheater, de Arena, is het op twee na grootste amfitheater in de wereld. De Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de 1e eeuw v. Chr. en het Castel San Pietro, een middeleeuws kasteel, zijn belangrijke bezienswaardigheden. De mooiste pleinen zijn het Piazza Bra, het plein waar de arena staat, het middeleeuwse Piazza delle Erbe en het Piazza dei Signori.

Midden op dit laatste plein staat een beeld van Dante Alighieri, één van de grootste dichters en schrijvers uit de Middeleeuwen, bekend van De Goddelijke Komedie ofwel La Divina Commedia. Maar het meest romantische in Verona is toch wel het Casa di Giulietta. Hoewel Shakespeare zelf nooit Verona heeft bezocht, speelt zijn beroemde Romeo en Julia zich af in deze stad. De vrouw op wie het personage van Julia is gebaseerd woonde aan de Via Capello. Haar huis staat er nog, met een in de jaren ’30 aangebouwd balkonnetje. Op de binnenplaats voor het balkon is de vrouw in brons vereeuwigd. Het verhaal gaat dat als je haar rechterborst aanraakt geluk in de liefde jouw kant op zal komen.

De romantische stad Verona

Arena di Verona
Arena di Verona. Foto paweesit

De Arena di Verona is een Romeins amfitheater aan Piazza Bra én het bekendste bouwwerk van Verona. Gebouwd in de 1e eeuw is het nog steeds in gebruik als theater. Het is internationaal bekend om de grootschalige opera-uitvoeringen die er worden gegeven, met dank aan de geweldige akoestiek. Het is één van de best bewaarde oude structuren in zijn soort! In de zomermaanden worden er prachtige opera’s opgevoerd en gedurende de rest van het jaar zijn er regelmatig balletten te bewonderen.

Middeleeuwse stadspoort van Verona

Middeleeuwse stadspoort van Verona. Foto barnyz via Flickr

Het prachtige en sfeervolle Piazza delle Erbe is het hart van de stad. Omgeven door fraaie gebouwen kan je hier heerlijk vertoeven op een terras. Het centrum van de stad heeft echter zoveel meer te bieden! Middeleeuwse koopmanshuizen, torens zoals de Torre dei Lamberti en de rode bakstenen burcht Castelvecchio, die stamt uit de veertiende eeuw na Christus.

Balkon van Romeo en Julia in Verona, Italië
Balkon van Romeo en Julia in Verona, Italië. Foto gengish skan via Flickr

Langs de oude Romeinse Cardo Maximus, de huidige Via Cappello, vind je een middeleeuws torenhuis. De muren van het steegje dat naar de binnenplaats van het huis loopt, zijn beplakt met liefdesverklaringen, korte berichtjes, foto’s en andere uitdrukkingen van de liefde. De liefdesbrieven verklappen het al een beetje. Het is het beroemde Casa di Giulietta, het huis van Shakespeare’s Julia. Aan je rechterkant zie je direct een balkon dat herrinnert aan één van de beroemdste scènes uit de literatuur. Voor het balkon, op de binnenplaats, verdringen toeristen en liefhebbers zich om een bronzen beeld van Giulia. Het aanraken van de rechterborst van het bronzen standbeeld van Julia zou geluk brengen in de liefde.

Jaren geleden bezocht ik Verona. Hoewel klein, liet het de Romantische stad Verona een goede indruk op me achter. Goede restaurants, de muziek van het theater en natuurlijk het beroemde balkon van Giulietta. Reisde jij al eens af naar Verona?

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *