Home Noord-Italië De romantische stad Verona

De romantische stad Verona

door Aniek Rooderkerken
Panorama over Verona en de Adige

De romantische stad Verona

De romantische stad Verona is wereldberoemd om de opera én om Romeo en Julia. Vlakbij het Lago di Garda, ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua, is Verona een geliefde stad voor een korte stedentrip. Het Romeinse amfitheater, de Arena, is het op twee na grootste amfitheater in de wereld. De Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de 1e eeuw v. Chr. en het Castel San Pietro, een middeleeuws kasteel, zijn belangrijke bezienswaardigheden. De mooiste pleinen zijn het Piazza Bra, het plein waar de arena staat, het middeleeuwse Piazza delle Erbe en het Piazza dei Signori.

Romeo en Julia

Midden op dit laatste plein staat een beeld van Dante Alighieri, één van de grootste dichters en schrijvers uit de Middeleeuwen, bekend van De Goddelijke Komedie ofwel La Divina Commedia. (lees ook de blog over een stadswandeling in de voetsporen van Dante) Maar het meest romantische in Verona is toch wel het Casa di Giulietta. Hoewel Shakespeare zelf nooit Verona heeft bezocht, speelt zijn beroemde Romeo en Julia zich af in deze stad. De vrouw op wie het personage van Julia is gebaseerd woonde aan de Via Capello. Haar huis staat er nog, met een in de jaren ’30 aangebouwd balkonnetje. Op de binnenplaats voor het balkon is de vrouw in brons vereeuwigd. Het verhaal gaat dat als je haar rechterborst aanraakt geluk in de liefde jouw kant op zal komen.

De romantische stad Verona

De Arena di Verona is een Romeins amfitheater aan Piazza Bra én het bekendste bouwwerk van Verona. Gebouwd in de 1e eeuw is het nog steeds in gebruik als theater. Het is internationaal bekend om de grootschalige opera-uitvoeringen die er worden gegeven, met dank aan de geweldige akoestiek. Het is één van de best bewaarde oude structuren in zijn soort! In de zomermaanden worden er prachtige opera’s opgevoerd en gedurende de rest van het jaar zijn er regelmatig balletten te bewonderen.

Arena van Verona
Arena van Verona

Het prachtige en sfeervolle Piazza delle Erbe is het hart van de stad. Omgeven door fraaie gebouwen kan je hier heerlijk vertoeven op een terras. Het centrum van de stad heeft echter zoveel meer te bieden! Middeleeuwse koopmanshuizen, torens zoals de Torre dei Lamberti en de rode bakstenen burcht Castelvecchio, die stamt uit de veertiende eeuw na Christus.

Verona, Casa di Giulietta
Verona, Casa di Giulietta

Middeleeuws torenhuis

Langs de oude Romeinse Cardo Maximus, de huidige Via Cappello, vind je een middeleeuws torenhuis. De muren van het steegje dat naar de binnenplaats van het huis loopt, zijn beplakt met liefdesverklaringen, korte berichtjes, foto’s en andere uitdrukkingen van de liefde. De liefdesbrieven verklappen het al een beetje. Het is het beroemde Casa di Giulietta, het huis van Shakespeare’s Julia. Aan je rechterkant zie je direct een balkon dat herrinnert aan één van de beroemdste scènes uit de literatuur. Voor het balkon, op de binnenplaats, verdringen toeristen en liefhebbers zich om een bronzen beeld van Giulia. Het aanraken van de rechterborst van het bronzen standbeeld van Julia zou geluk brengen in de liefde.

Jaren geleden bezocht ik Verona. Hoewel klein, liet het de Romantische stad Verona een goede indruk op me achter. Goede restaurants, de muziek van het theater en natuurlijk het beroemde balkon van Giulietta. Reisde jij al eens af naar Verona?

Meer lezen:

6 comments

Karlien 21 februari 2016 - 22:08

Lijkt mij een fantastische stad, ben er helaas nog nooit geweest!

Reply
Aniek Rooderkerken 24 februari 2016 - 08:58

Eens moet de eerste keer zijn. 😉

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 25 februari 2016 - 18:17

Lijkt me erg leuk. Ben te weinig in Italië geweest. Een keer naar Rome met studiereis en een paar dagen Milaan. Ik ga van de zomer weer naar Rome met moeders 🙂 Wil graag eens een rondreisje door Italië maken!

Reply
Daphne | LiveTheLifeYouLove 25 februari 2016 - 21:47

Oh ik moet echt eens naar Italië! Als ik deze plaatjes zie en de verhalen lees wordt nog maar weer eens bevestigd hoe mooi het daar is 😉

Reply
Jenny - ikreis.net 25 februari 2016 - 22:53

Wat een mooi amfitheater! Zelf ben ik nog nooit in Verona geweest.

Misschien ga ik volgende week naar Napels (lekker impulsief), mocht dat doorgaan dan moet ik maar eens op je blog zoeken wat je daarover geschreven hebt 😉

Reply
Yvonne 25 februari 2016 - 22:53

Verona, het is echt al heeeel lang geleden dat ik daar was en als ik deze mooie foto’s zie wil ik meteen terug. Betere foto’s maken. 😉 En genieten van al het moois natuurlijk!

Reply

Laat een bericht achter!