Home Kunst & CultuurBoekentips Het meisje dat de hemel aanraakte

Het meisje dat de hemel aanraakte

door Aniek Rooderkerken
Het meisje dat de hemel aanraakte

Het meisje dat de hemel aanraakte

Met Het meisje dat de hemel aanraakte schreef de Italiaanse auteur Luca di Fulvio (1957) een duizelingwekkende roman rond drie Romeinse zwerfkinderen, een Joodse charlatan, zijn dochter en een rijke handelaar, wiens levens bij elkaar komen in de mysterieuze straten van Ghetto Nuovo in het zestiende-eeuwse Venetië.

Rome 1515

Het boek opent echter in Rome in het jaar 1515, en laat direct de rauwe en vieze werkelijkheid van de stad zien. Door de straten van de wijk Sant’Angelo wordt een mestwagen getrokken, die eens per week het afval en de uitwerpselen ophaalt. De stank van de mestwagen en het rottende visafval van de markt brengen de stad direct tot leven. Net als de bonte groep mensen die zich in de stad bevindt, en die zich nu ophopen achter de kar die maar met moeite door de vieze straten getrokken wordt.

Onder hen bevindt zich de Joodse koopman Shimon die angstig om zich heen kijkt. Hij heeft zojuist een goede zaak beklonken en houdt onder zijn jas een buidel vol gouden munten verborgen. Door een slimme list weten de straatkinderen Mercurio, Benedetta, Ercole en Zolfo de man te beroven. Het plan loopt echter volledig uit de hand, Ercole wordt gedood en de koopman raakt zwaargewond.

Reizen naar Venetië

Met de gouden munten op zak reizen Mercurio, Benedetta en Zolfo af naar Venetie, en komen onderweg de Joodse charlatan Isacco en zijn beeldschone dochter Giudetta tegen, op wie Mercurio direct verliefd wordt.

In La Serenissima, een stad vol palazzi met sierlijke marmeren façades, scheiden hun wegen zich. Mercurio is een meester in het vermommen en bedriegen en werkt zich al snel op in de top van de Venetiaanse misdaad. Isacco is een even grote bedrieger en geeft zich uit als dokter. Hij behandelt de hoeren tegen de nieuwe en mysterieuze ‘Franse ziekte’. Zolfo sluit zich aan bij een monnik die zich openlijk uitspreekt tegen de Joden en Benedetta is heimelijk verliefd op Mercurio en ontwikkelt een jaloezie voor Giudetta. Zelfs de koopman die ze eerder overvielen raakt hen weer op het spoor.

Mercurio probeert zich te onttrekken aan het harde straatleven om een leven op te kunnen bouwen met Giudetta, maar dit lijkt niet zo te mogen zijn. In Venetië reikt de Jodenhaat zo ver dat alle Joden gedwongen worden bij elkaar in een wijk te gaan wonen die ‘s nachts hermetisch wordt afgesloten, het allereerste Ghetto, en ter herkenning gele hoeden moeten dragen, waardoor ze verlaagd worden tot het niveau van de vele hoeren die de stad telt. Het meisje dat de hemel aanraakte speelt zich af midden in de confrontatie tussen het Christendom en het Jodendom, het verschil tussen de arme en rijke inwoners van de stad en de dood die altijd op de loer ligt.

Kleurrijke verhalen

Door de verhalen van alle kleurrijke personen en de rijke sfeerbeelden van Venetië komt de stad tot leven; je ruikt de smerige bordelen, voelt de vlooien in de herbergen over je armen lopen en ziet met eigen ogen de armoede van de mensen, die proberen te overleven in een wereld van bedrog, discriminatie, ziekte en de dood.

Vanaf de eerste pagina word je meegesleept door het verhaal, waar de kleuren en geuren van Italië vanaf springen. Met ‘een duizelingwekkende liefdesgeschiedenis’ is niets teveel gezegd en als liefhebber van historische romans heb ik het boek in een ruk uitgelezen.

Het meisje dat de hemel aanraakte
Het meisje dat de hemel aanraakte

Het meisje dat de hemel aanraakte | Luca Di Fulvio | Uitgeverij Mistral | Paperback, 976 p. | ISBN: 9789048818365 | € 14.95 (ebook € 9,95)

Klik hier om ‘Het meisje dat de hemel aanraakte’ te bestellen op Bol.com

Meer lezen:

Laat een bericht achter!