Home StedenAssisi Wat te zien en te doen in Assisi

Wat te zien en te doen in Assisi

door Aniek Rooderkerken
Basilica di San Francesco Assisi

Wat te zien en te doen in Assisi

Assisi is een van de bekendste stadjes van Umbrië. Het is de stad van de 13e-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. Het is een bekende bedevaartsplaats en veel bezoekers komen dan ook voor de schitterende San Francesco basiliek. Maar er is meer te zien en te doen in pelgrimsoord Assisi.

Stedentrip Assisi

Assisi is een warm-wit gekleurd stadje op de helling van de 1290 meter hoge Monte Subasio. Imposant uitzicht is dus gegarandeerd: links op het dal van Spoleto en rechts Perugia op zo’n 15 kilometer afstand. Het silhouet van de stad wordt gedomineerd door de basiliek van de heilige Franciscus en door de burcht Rocca Maggiore.

Al sinds de 13e eeuw trekken pelgrims naar Assisi, in de voetsporen van de heilige Franciscus van Assisi, die hier geboren en begraven is. Maar ook voor wie niet religieus is heeft de stad genoeg te bieden. Omgeven door de Umbrische heuvels en de Monte Subasio is dit een prachtig stadje om in rond te dwalen. Assisi is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes ter wereld en thuisbasis van UNESCO Werelderfgoed.

Wil jij ook een stedentrip naar Assisi maken? Wij tippen je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Assisi.

Panorama over Assisi. Alle tips voor een stedentrip Assisi
Panorama over Assisi. Alle tips voor een stedentrip Assisi

Bezienswaardigheden Assisi

Basilica di San Francesco

De Basilica di San Francesco is zonder twijfel een van de mooiste basilieken van Italië en de reden dat Assisi overspoeld wordt door pelgrims. Onmiddellijk na de heiligverklaring van Franciscus, slechts twee jaar na zijn dood in 1226, werd gestart met de bouw van de bovenkerk en de benedenkerk. Welke je daarvan ook bezoekt, je bewondert er prachtige fresco’s. De bovenste kerk, of Basilica Superiore, is bezaaid met levendige scènes uit het leven van Franciscus, geschilderd door Giotto. De lagere kerk, of Basilica Inferiore, herbergt fresco’s van Cimabue, Pietro Lorenzetti en Simone Martini, die zwaar werden beïnvloed door Giotto’s werk. Hier bevindt zich ook de Cripta di San Francesco, het monumentale graf van Franciscus van Assisi.

Giotto in Assisi
Giotto in Assisi

Basilica di Santa Chiara

De basiliek is gewijd aan de heilige Clara van Assisi, een van de volgelingen van de heilige Franciscus van Assisi. De Santa Chiara werd gebouwd tussen 1257 en 1265 en is na de Basilica di San Francesco de belangrijkste religieuze plek van Assisi. Daal af naar de crypte, waar de overblijfselen van Santa Chiara worden bewaard. Ook bewonder je hier een aantal relieken van de heilige Clara en de heilige Franciscus. Werp op het Piazza Santa Chiara een blik op de achthoekige Fontana di Santa Chiara.

Piazza del Comune

Het Piazza del Comune is het middelpunt van Assisi. Rondom het grote plein vind je heel wat belangrijke monumenten van de stad. Allereerst de Tempio di Minerva met haar zuilen. Net als het Pantheon in Rome is dit een Romeinse tempel die behouden is gebleven doordat men er in later tijden een kerk achter gebouwd heeft: de Santa Maria Sopra Minerva. Werp ook een blik op de Fontana dei Tre Leoni (de fontein van de drie leeuwen) en het 14e-eeuwse Palazzo del Popolo, het gemeentehuis, dat nog steeds in gebruik is.

Assisi in Italië
Assisi in Italië

San Rufino kathedraal

De San Rufino kathedraal is gewijd aan de heilige Rufino, die in 238 na Christus het stadje Assisi tot christendom heeft bekeerd. Veel pelgrims brengen een bezoek aan de kathedraal vanwege de verbintenis met de heilige Franciscus. Zowel Franciscus als Clara van Assisi werden hier namelijk gedoopt. De kathedraal heeft een mooie, romaanse façade met drie roosvensters en is gebouwd bovenop een oude Romeinse cisterne. Bezoek ook de crypte met archeologische vondsten.

Chiesa Nuova

Vlakbij het Piazza del Comune is de Chiesa Nuova gebouwd op de plek waar ooit het ouderlijk huis van Franciscus gestaan zou hebben. Van het huis is weinig meer over, maar de originele houten deur is wel nog altijd zichtbaar. Voor de kerk zie je op het Piazza Chiesa Nuova nog een mooi bronzen standbeeld van Franciscus’ ouders.

Wat te doen in Assisi?

Beklim de Rocca Maggiore

De Rocca Maggiore torent hoog boven de stad uit. Het 14e-eeuwse kasteel is gebouwd door Kardinaal Albornoz en is door de jaren heen uitgebreid, geplunderd en heropgebouwd. Het is de perfecte startplaats voor een verkenning van Assisi. Niet in het minst omdat het kasteel het hoogste punt van Assisi is en alles vanaf hier letterlijk bergafwaarts gaat, wel zo fijn. Vanaf de Rocca Maggiore heb je uitzicht op Perugia in het noorden en de omliggende valleien.

Bezoek het Romeinse Forum en het Archeologisch Museum

Onder het huidige Piazza del Comune, dat wordt gedomineerd door de Tempel van Minerva, kan je het oude Romeinse Forum ontdekken. Het werd ontdekt tijdens opgravingen in 1836 en tegenwoordig herbergt het een archeologisch museum. Hier ontdek je de archeologische schatten van de stad, zoals grafstenen, marmeren beelden en urnen, en de oude muur waarop de Minerva-tempel is gebouwd.

Beklim de Rocca Maggiore
Beklim de Rocca Maggiore

Eten en drinken in Assisi?

In Assisi vind je veel restaurants in de buurt van het drukke Piazza del Comune. Zo vind je hier het Ristorante Il Tempio di Minerva. Voor wijnliefhebbers is er de Enoteca Mazzini. (Heb jij nog goede tips? Deel ze met ons!)

In de regio van Assisi?

Neem een duik in het Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno ligt tussen de plaatsen Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno, Magione en Castiglione del Lago. Het is een ideale uitvalsbasis om Perugia, Foligno, Gubbio, Spoleto én Assisi te bezoeken. Op de dagen waarop je geen stedentrip plant kan je heerlijk zwemmen in het Lago Trasimeno bij Castiglione del Lago.

Breng een bezoek aan de San Damiano

De San Damiano is een klein kerkje buiten Assisi. Volgens de legende hoorde de heilige Franciscus hier voor het eerst de stem van God die hem opdroeg de kerk te herbouwen. De kerk ligt ongeveer 1,5 kilometer ten zuidoosten van het stadscentrum. Dat betekent een mooie wandeling tussen de velden en olijfbomen. De kerk biedt ook een prachtig uitzicht op de vallei van Spoleto.

Reizen naar Assisi

Assisi ligt tussen Rome en Florence, op ongeveer 24 kilometer van Perugia. De luchthavens van deze steden liggen ook het dichtst bij Assisi. Je vliegt bijvoorbeeld met KLM, Ryanair of Transavia. Vergelijk de prijzen van vliegtickets naar Rome of Florence en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.

Het is een aanrader om een auto te huren in Italië. Zo kan je mooi een aantal Toscaanse steden combineren. Een auto huur je eenvoudig via Sunnycars. Parkeren in Assisi kan op het parkeerterrein van Porta Nuova. Vanaf daar is er een roltrap naar de stad.

Reis je met de trein naar Assisi, dan is het belangrijk om te weten dat het treinstation ongeveer vier kilometer van het centrum van de historische stad ligt. Er rijdt elk half uur een bus die je naar de Piazza Unità d’Italia brengt. Vanaf daar kun je naar de stad lopen (een beetje bergopwaarts) of overstappen op een andere bus die waarschijnlijk dichter bij het centrum, dan wel je hotel brengt. Er zijn ook taxi’s die ongeveer € 10-15 kosten.

Overnachten in Assisi

Je kan Assisi in een middag ontdekken, maar beter gun je jezelf een overnachting in de stad om echt de sfeer van Assisi te kunnen proeven. Op 100 meter van de San Rufino-kathedraal van Assisi ligt Hotel Ideale. Of kies Hotel il Duomo of Hotel Alexander. Net iets buiten het centrum ligt Hotel La Terrazza. Het hotel wordt omgeven door olijfbomen en biedt een prachtig uitzicht op de groene Umbrische vallei. In Assisi is ruim keuze in hotels, dus zoek iets wat bij jou past. Je kan ook in de regio logeren, bijvoorbeeld bij Casa Tartufo.

Reisgidsen over Assisi

Herman Belien | Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken: de mooiste plekken | Uitgever: Dominicus | Ebook € 7,99 & Paperback € 24,95
Gerard Pieter Freeman | Umbrië in de voetsporen van Franciscus | Uitgever: Gottmer reisgidsen | ISBN 9789056254780 | € 26,50

Beklim de Rocca Maggiore
Beklim de Rocca Maggiore

Tours in Assisi

Wil je alles te weten komen over de heilige Franciscus en Clara van Assisi, en de vele monumenten in de stad? Boek dan een rondleiding door Assisi, of kies voor een andere tour.

Basilica di San Francesco Assisi
Basilica di San Francesco Assisi

Heb jij nog meer tips voor Assisi? Laat het weten in de comments!

Leuke blog? Deel hem op Pinterest!

Reisblog Assisi
Reisblog Assisi

Meer lezen:

1 comment

Alfons Caris 21 november 2019 - 22:23

Dag Aniek,
suggestie voor een aanvulling: de Eremo delle Carceri, even buiten Assisi.

Reply

Laat een bericht achter!