Ontdek Milaan in no time

Hoe meer bestemmingen ik ontdek in Italië, hoe langer ook het lijstje wordt van steden en regio’s waar ik nog naartoe wil reizen. Ver bovenaan deze lijst staat ook Milaan, de hoofdstad van Lombardije, stad van mode en design, het Laatste Avondmaal van Leonardo, maar ook een metropool met een rijke geschiedenis en cultuur. Aan de hand van reisgidsen en een paar bestemmingen die al langer op mijn lijst staan, plan ik in gedachten mijn favoriete stedentrip. Reizen jullie mee?

De Madonnina van Milaan

In Milaan valt veel te beleven, maar de bezienswaardigheid die ik in ieder geval wil bezoeken is de Duomo, de grote kathedraal in het centrum van Milaan die na de Sint Pieter in Rome de grootste kerk van Italië is. In opdracht van aartsbisschop Antonio da Saluzzo en Gian Galeazzo Visconti begon men in 1386 met de bouw en in 1418 werd de kathedraal gewijd, maar het zou meer dan vijf eeuwen duren tot het bouwwerk voltooid werd. Opgebouwd uit marmer is de kathedraal versierd met ongeveer 3500 beelden van heiligen, pinakels en waterspuwers. De hoogste pinakel op de Duomo heeft een hoogte van 108,5 meter en op de top hiervan troont een gouden Madonna. De Milanezen nomen het beeld van Giuseppe Perego en Giuseppe Bini liefkozend La Madonnina, ofwel de kleine Madonna, hoewel het beeld ruim vier meter hoog is! De gouden Madonna waakt over Milaan en de Milanezen omschrijven hun stad dan ook vaak als all’ombra della Madonnina, in de schaduw van de kleine Madonna.

Musea en meer

Voor de Milanezen is de Basilica di Sant’Ambrogio echter belangrijker. In deze prachtige kerk ligt het gemummificeerde lichaam van Sint Ambrosius, de beschermheilige van de stad. Ambrosius werd geboren in Trier maar werd door keizer Valentinianus II als gouverneur van de Noord-Italiaanse provincies naar Milaan gestuurd. In deze stad bestond een strijd tussen de arianen en orthodoxen, die er na de dood van de bisschop van Milaan niet in slaagden samen een nieuwe bisschop te benoemen. De gemoederen laaiden zo hoog op dat men de gouverneur Ambrosius te hulp riep. Zijn overtuigingskracht en optreden was zo groot dat het volk hem geheel onverwacht tot bisschop verkoos; zelfs al was hij niet eens gedoopt! Ambrosius liet zich direct dopen en werd acht dagen later tot bisschop gewijd.

Nabij de basilica bevindt zich de Colonna del Diavolo, de Zuil van de Duivel, met hierin twee gaten. Volgens de legende wandelde Ambrosius op een ochtend nabij de kerk, toen Satan plots verscheen die hem probeerde over te halen het geloof af te zweren. Ambrosius schopte hem echter aan de kant, waardoor de duivel met zijn horens tegen de zuil sloegen en hierin twee gaten ontstonden. De duivel werd opgesloten in de zuil, maar de volgende dag verdween hij door een van de twee gaten naar de hel. Hierdoor zou er een weg naar de hel zijn ontstaan en men zegt dat je vandaag de dag, wanneer je dichtbij de gaten komt, nog steeds de geur van zwavel ruikt, het borrelen van de Styx hoort en de nacht voorafgaand aan Paaszondag je een glimp op kan vangen van de kar die de verdoemde zielen naar de hel voert en die bestuurd wordt door de duivel zelf!

Bezoek natuurlijk ook het Castello Sforzesco dat werd gebouwd als burcht van de Visconti maar dat nu verschillende musea bevat. Je vindt er onder andere het laatste werk van Michelangelo, de Rondanini Pietà. Het klooster Santa Maria delle Grazie is gebouwd tussen 1466 en 1490 door Guiniforte Solari en gedeeltelijk opnieuw ontworpen door Bramante. In de refter bevindt zich één van de meest beroemde kunstwerken ter wereld; Leonardo da Vinci’s beroemde Cenacolo ofwel het Laatste Avondmaal.

Modestad

Na al deze kunst en cultuur is het tijd om te gaan shoppen. Milaan is een echte modestad en de chique winkels vind je in de ‘Gouden Vierhoek‘ van de Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea, Via della Spiga en de Via Borgospesso. Denk hierbij aan Salvatore Ferragamo, Gucci, Prada… En sla de Galleria Vittorio Emmanuele natuurlijk ook niet over. In de 100% gids staat de route ‘Centro & Giardini Pubblici’ uitgestippeld; vanaf de beroemde Duomo maak je een wandeling langs de grote modehuizen, loop je door het oude stadscentrum en worden er een aantal kleinere en goedkopere winkels van Italiaanse ontwerpers benoemd.

Waar ikzelf erg naar uitkijk is de kunstenaarswijk Brera, met zijn smalle straten en prachtige oude huizen met binnentuinen. Vanwege de Bohemien sfeer wordt de wijk ook wel ‘klein Parijs’ genoemd, en in de gids vind je de beste adressen voor kunst- en antiekwinkels, naast hippe kledingboetieks. Bezoek tussen het shoppen door toch nog even de San Simpliciano, een van de oudste kerken van Milaan en de botanische tuin aangrenzend aan de Accademia di Belle Arti di Brera.

Aperitivo time!

De aperitivo is één van mijn favoriete tradities in Italië. Omdat men vaak laat eet, wordt er voor het diner een aperitivo gedronken. Je betaalt voor een drankje en mag gratis genieten van allerlei hapjes die op de bar zijn uitgestald. Volgens de gids is de aperitivo in Milaan zelfs zo uitgebreid dat de aperitivo voor veel mensen inmiddels een vervanging is voor het diner!

Tip van de auteur Annemarie is Obika in de wijk Brera, een mozzarellabar waar je verschillende mozzarelle di buffala (buffelmozzarella) kunt proeven, en die ‘s avonds wordt omgetoverd tot een aperitivobar waar uiteraard ook allerlei mozzarellahapjes geserveerd worden.

‘s Avonds bezoek ik Naviglio, volgens de auteur een van de gezelligste wijken van Milaan. De wijk is vernoemd naar het oude stelsel van waterwegen(navigli) uit de dertiende eeuw. Het vele marmer dat men nodig had bij de bouw van de Duomo werd naar de bouwplaats vervoerd door de Navigli. Naviglio is een artistieke wijk met veel kunsthandelaren en antiekwinkels en de laatste zondag van de maand is er een grote antiekmarkt langs de kanalen van Naviglio. Maar ik kom er om te eten en de gids geeft gelukkig veel goede adressen voor de beste pizza. Volgens Annemarie staan de mensen ‘s avonds in de rij voor Anema en Cozze waar je de beste Napoletaanse pizza’s eet, maar helaas niet kan reserveren. Ik weet waar ik naartoe ga dus!

Meer lezen:

Meer lezen:

2 comments

stef7sa 20 maart 2014 - 14:31

In combinatie met mijn zeer uitgebreide app, Milan & More, met meer dan 450 artikelen en 4000 (!) foto’s leer je de stad nog beter kennen. Gratis te downloaden via iTunes!

Reply
Italië Uitgelicht - Aniek 20 maart 2014 - 16:26

Als die app net zo leuk is als jouw boek, dan ga ik hem zeker gebruiken!

Reply

Laat een bericht achter!