• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
    • Italië reistips en aanbevelingen
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Bloemkool uit de oven. Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Recept voor Bloemkool uit de oven uit Jamie kookt Italië

8 september 2018 door Lotje Lomme

In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta. Lees hier het recept voor bloemkool uit de oven uit het kookboek Jamie kookt Italië. 

Jamie kookt Italië

Dit recept voor bloemkool uit de oven – met zoete uien, ansjovis, olijven en witte wijn – komt uit het kookboek Jamie kookt Italië. Voor dit boek keerde Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. Jamie kookt Italië bevat meer dan 140 no-nonsense Italiaanse recepten, van gezond tot comfort food.

Ingrediënten

  • 3 uien
  • olijfolie
  • 6 ansjovisfilets in olie
  • 6 tenen knoflook
  • 6 grote groene olijven (met pit)
  • 500 ml gavi di gavi (witte wijn)
  • naar keuze: 1 klein plukje saffraan
  • 1 grote bloemkool, met blad

Recept voor Bloemkool uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt. Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.

Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten. Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.

Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy!

Jamie kookt Italië Uit het hart van de Italiaanse keuken | Jamie Oliver | Uitgever: Kosmos Uitgevers | ISBN 9789021569598 | augustus 2018 | 29, 99 | Bestel hier bij bol

Bloemkool uit de oven. Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Bloemkool uit de oven. Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italiaanse recepten, Italië

Over Lotje Lomme

Lotje studeerde geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft Italiaanse les. Meer hierover vind je op dilatua.nl.
Lees alle blogs van Lotje.

Dit vind je misschien ook leuk

Tempio Malatestiano in RiminiRimini, een badplaats vol van cultuur
Fred en Irma van der Linden, I Muri PiemonteVecchia Borgata I Muri Piemonte: een B&B in Italië!
Het intieme leven van Niccolò AmmanitiRecensie: ‘Het intieme leven’ van Niccoló Ammaniti

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Romeinse literatuur: ‘Het leven in Rome’ van Horatius

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.