Home Italiaanse keuken Recept voor Bloemkool uit de oven uit Jamie kookt Italië

Recept voor Bloemkool uit de oven uit Jamie kookt Italië

door Lotje Lomme
Bloemkool uit de oven. Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Recept voor Bloemkool uit de oven uit Jamie kookt Italië

In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta. Lees hier het recept voor bloemkool uit de oven uit het kookboek Jamie kookt Italië. 

Jamie kookt Italië

Dit recept voor bloemkool uit de oven – met zoete uien, ansjovis, olijven en witte wijn – komt uit het kookboek Jamie kookt Italië. Voor dit boek keerde Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. Jamie kookt Italië bevat meer dan 140 no-nonsense Italiaanse recepten, van gezond tot comfort food.

Ingrediënten

  • 3 uien
  • olijfolie
  • 6 ansjovisfilets in olie
  • 6 tenen knoflook
  • 6 grote groene olijven (met pit)
  • 500 ml gavi di gavi (witte wijn)
  • naar keuze: 1 klein plukje saffraan
  • 1 grote bloemkool, met blad

Recept voor Bloemkool uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt. Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.

Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten. Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.

Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy!

CalorieënVetVerz. VetEiwitKoolhyd.SuikerZoutvezels
260 kcal9 g1,4 g8,6 g17,2 g13 g0,8 g6 g

Jamie kookt Italië Uit het hart van de Italiaanse keuken | Jamie Oliver | Uitgever: Kosmos Uitgevers | ISBN 9789021569598 | augustus 2018 | 29, 99 | Bestel hier bij bol.com

Lees ook: Alle Jamie cooks Italy afleveringen

Bloemkool uit de oven. Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Bloemkool uit de oven. Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!