Home Italië Rome, een stad opgebouwd uit 18 stadsdelen

Rome, een stad opgebouwd uit 18 stadsdelen

door Aniek Rooderkerken
Stedentrip Rome

Tips voor een stedentrip Rome

Rome is een bijzondere stad. De stad Rome is opgebouwd uit 18 stadsdelen. De een wat meer toeristisch dan de ander, maar voor een groot deel zeker een bezoek waard. Er is dan ook ontzettend veel te zien in Rome, dit komt door de goed bewaarde geschiedenis van de stad.

Municipio 1

Voor de toerist is het bekendste stadsdeel Municipio 1. Onder deze Municipio vallen 21 wijken, waaronder het historische centrum. In het historische centrum vind je de meeste bezienswaardigheden waaronder de Trevi Fontein en het Pantheon, maar je vindt er ook veel leuke straatjes en terrassen. Door deze bezienswaardigheden is deze wijk ook het meest toeristische deel van de stad.

Dat mag misschien voor sommigen wat negatief klinken, maar als je in Rome bent mag je de Trevi Fontein, het Forum Romanum en het Pantheon echt niet missen, hoe druk het daar ook is. Het nadeel van het meer toeristische karakter is vooral dat de hotels en restaurants daar ook op inspelen. Dus mocht je wat goedkoper willen overnachten en eten, bezoek dan een van de andere wijken zoals Trastevere

Forum Romanum in Rome

Forum Romanum in Rome

Trastevere; een van de leukste stadsdelen van Rome

Naast het oude stadscentrum zijn er dus nog 20 andere wijken in Municipio 1. Een van de leukste wijken is de oude volksbuurt Trastevere. Deze wijk lijkt haast een dorp te zijn in de stad en zo voelt het ook. Voordeel hiervan is dat je er nog betaalbare hotels vindt. Maar ook de “echte” Romeinen gaan hier eten. Bij Ivo A Trastevere bijvoorbeeld kan je echt de beste pizza’s eten. Da Enzo is ook een heel leuk restaurant om te gaan eten.

Een andere reden dat het als een dorp voelt, komt doordat het lijkt alsof het leven ’s ochtends wat langzamer op gang komt dan in andere delen van de stad. Maar dat het leven wat langzamer op gang komt, kan ook komen doordat dit ’s avonds ruimschoots wordt goedgemaakt. Het Trastevere staat namelijk bekend om het uitgaansleven en veel inwoners van Rome komen ’s avonds naar Trastevere om uit te gaan.

Dit mag je ook niet missen als je in Trastevere bent:

De Piazza Santa Maria

Dit plein dankt haar naam aan de Basiliek van Santa Maria. Dit is waarschijnlijk de oudste Mariakerk van Rome en vormt samen met het historische plein het centrum van Trastevere. Je vindt er mooie terrassen en leuke horeca gelegenheden. Maar een bezoek aan de Basiliek mag je zeker niet overslaan.

Janiculum

Dit is een bij toeristen erg populaire heuvel. Dat is niet zonder reden, want vanaf de hogere punten van deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad Rome. De Janiculum is echt een bezoekje waard als je in Trastevere bent. En vergeet je camera niet!

Hotel

Mocht je besluiten Trastevere te bezoeken en zoek je naar een romantisch hotel in Rome. Dan kan ik je echt het Grand hotel Gianicolo aanraden. Dit is echt een prachtig en super romantisch hotel. Het is zeker geen goedkoop hotel, maar je hebt echt een supergave plek om te overnachten.

Rome, Sint Pieter, Vaticaan - italieuitgelicht.nl

Rome, Sint Pieter, Vaticaan – italieuitgelicht.nl

Reisgids Rome

Reisgidsen Rome zijn er te over. Een paar reisgidsen die wij fijn vinden om te lezen zijn de Marco Polo Rome en de ANWB Extra Rome reisgidsen met uitgebreide reisinformatie. Voor een korte stedentrip is de Time to Momo Rome een aanrader, met fijne tips en stadswandelingen. Denk ook eens aan de Ciao Tutti gids Rome, geschreven door Saskia Balmaekers.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!