Home StedenBari Reisverslag My Puglia Experience #2 Traditioneel Puglia

Reisverslag My Puglia Experience #2 Traditioneel Puglia

door Aniek Rooderkerken

Reisverslag My Puglia Experience #2 Traditioneel Puglia

Twee dagen geleden schreef ik al over mijn reiservaringen bij My Puglia Experience. We hebben te veel mooie dingen gezien en meegemaakt om in één artikel te beschrijven. Daarom vandaag deel twee van mijn reisverslag over muzikaal en traditioneel Puglia!

De Grand Opera en de Trulli!

Hoe mooi moet het zijn om hier ooit een muziekvoorstelling bij te wonen; het prachtige Teatro Petruzzelli in Bari waaraan wij een backstage bezoek brengen. We nemen plaats in de loges en luisteren naar een repetitie. Even mogen we genieten van de grandeur van het theater.

Na ons bezoek aan het Teatro Petruzzelli lopen we door de oude haven van de stad. We bekijken de verse vangst van de dag en proeven deze ook. Vers uit de zee, voor onze ogen schoongemaakt en klaar om direct rauw op te eten. Verser krijg je vis en zeevruchten niet! Al zal ik nooit fan worden van de zee-egel die wij voorgeschoteld kregen.

Teatro Petruzzelli in Bari. Foto © Aniek Rooderkerken

Teatro Petruzzelli in Bari Foto © Aniek Rooderkerken

Puglia music Aniek Rooderkerken 1

De trulli van Locorotondo

Vervolgens gaan we op zoek naar een van de hoogtepunten van Puglia: de witte Trulli! De kleine ronde huizen werden oorspronkelijk bewoond door arme boeren en werden gebouwd zonder cement. Zo konden de huisjes snel weer afgebroken worden en kon men aan de belastingen ontsnappen. Op het kegelvormige dak staan primitieve, christelijke of magische symbolen. Bekend bij de toeristen is het dorpje Alberobello, maar wij reizen naar het minder bekende maar even zo mooie Locorotondo. Terwijl we rondstruinen door het dorpje nodigt een man ons uit in zijn trullo. Binnen is het klein, maar knus; twee ronde ruimtes met een klein keukentje, een paar meubels, een paar katten die rondlopen en ons aankijken. De gastvrijheid die Puglia zo kenmerkt, komen we ook hier weer tegen.

Cultureel Puglia en de geluiden van traditie

 

In het prachtige Castello Normanno Svevo maken we kennis met het muziektheater van Barletta, krijgen een voorproefje van de theatervoorstellingen die hier gegeven worden. Na een heerlijke, en zoals altijd in Puglia uitgebreide, lunch bij Bagno 27 ontspannen we ‘s middags op het strand van de westelijke kust van Barletta. De volgende dag maken we kennis met de Tarantella. De Cantori di Carpino, de zangers van Carpino, brengen de oude verhalen van de regio tot leven met de chitarra battente (de slaande gitaar), de Franse gitaar en de tamboerijn. We gaan in Apricena op zoek naar de verfijnde singer-songwriter, Matteo Salvatore. We bezoeken de plaatsen die hem inspireerden, ontdekken waar zijn teksten ontstonden en luisteren naar zijn liedjes, gespeeld door de muzikanten uit zijn dorp.

Puglia music Aniek Rooderkerken 12

 

Festa a Polignano

En dan is het alweer voorbij. De laatste dag vertrekken we vanuit Lecce naar de spectaculaire kustlijn bij Polignano a mare. We struinen door het charmante dorpje, maken de laatste foto’s en kijken ‘s avonds maar de ondergaande zon. We sluiten de week af met een feest in de prachtige baai van Polignano, waar we nog een maal luisteren naar de traditionele muziek en voor de laatste keer de tarantella dansen. Om middernacht zwemmen we in de zee en kijken naar de heldere sterrenhemel.

Muzikaal en traditioneel Puglia. Het was een fantastische week die ik nooit zal vergeten. Onze internationale groep, waarvan niemand elkaar eerder kende maar met wie we een fantastische tijd beleefden. Maar ik denk ook aan de blauwe zee en aan de heerlijke lunches en diners. Bovenal zal ik de vriendelijke mensen van Puglia missen, die ons echt het muzikale Puglia wilden laten beleven. Die in ieder dorp de traditionele liederen ten gehore brachten. Puglia, ci vediamo! Wij zullen elkaar weerzien!

 Puglia music Aniek Rooderkerken 13

Puglia music Aniek Rooderkerken 20

Meer lezen:

Laat een bericht achter!