Wie zich verheugt op la bella Italia met haar opgepoetste pleinen en aangeharkte parkjes is in Genua niet helemaal aan het juiste adres. Dit is een stad voor reizigers die in de donkere steegjes op zoek gaan naar bijzondere verhalen en eeuwenoude tradities. En waar kan dat beter dan in botteghe storiche? In deze historische winkels en ateliers beoefenen Genuese familie’s al eeuwen bijzondere ambachten. De Smaak van Italië bezocht de mooiste.
Genua is een oude stad met een rijke geschiedenis, die als de lagen van een ui over de stadsmuren ligt. Met elke nieuwe periode kreeg de stad een nieuw gezicht. Genua is daardoor een allegaartje aan stijlen en vormen. Tussen die muren zijn de oude Genuese ambachten nog springlevend. Koopwaar die de ondernemende Genuese zeevaarders mee- namen van hun handelsmissies zijn een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed. Stropdassen, stoffen, kleding, schoenen, glas-in-lood, chocolade en kurken worden hier nog altijd met de hand gemaakt.
Om te zorgen dat de charme van ambachtelijke producten niet verloren gaat, is in 2011 het register van botteghe storiche opgericht. Een lijst met historische winkels en werk- plaatsen waar al eeuwenlang een Genuese familie aan het roer staat. Om in aanmerking te komen voor een plekje op die lijst moet de handelsactiviteit minstens 50 jaar oud zijn en een paar historische elementen als architectuur, inrichting, werktuigen, documenten en/of historische context bewaren. Inmiddels is er een bonte verzameling: een chocoladefabriek, een schoenenwinkel, drogisterijen, apotheken, slagers, een barbier, boekhandels, pasticceria’s en trattoria’s. Noem het maar op.
Ingepakte chocolaatjes van Viganotti
Een van de bekendste chocolatier van de stad, Romeo Viganotti, ligt een beetje verscholen in een achterafstraatje. Desondanks tref je er regelmatig een lange rij klanten aan die speciaal voor de ambachtelijke bonbons en chocolaatjes hiernaartoe komen. Bij Viganotti is niks geautomatiseerd, alles wordt nog met de hand bereid. Het voordeel is dat de chocolatier daardoor kan spelen met zijn recept en het kan aanpassen aan het weer, het type cacao of suiker dat hij van zijn leveranciers krijgt.
Bovendien ligt de chocolade hier 6 tot 12 maanden te rijpen in de koelkast om de smaken van de cacao tot hun recht te laten komen. Je koopt er dan ook geen voorverpakte doosjes, maar kiest zelf het formaat dienblaadje en laat het vullen met zoveel chocolaatjes als je maar wilt. Een met blauw papier ingepakt pakketje chocolaatjes van Viganotti is een waar cadeautje. Romeo Viganotti. Vico dei Castagna 14 R, romeoviganotti.it
Handgemaakte schoenen
Sinds 1915 maakt de familie Stagno hoogwaardige leren schoenen voor man en vrouw. Vader Luigi en zoon Martino Stagno zetten die traditie voort. ‘Hij is de 3e, ik ben de 4e generatie’, grapt Stagno senior die bijzonder trots op zijn bedreven zoon is. Hun schoenenwinkel bevindt zich op een voorname plek: in het gebouw van de Ligurische kunstacademie, tussen het theater van Carlo Felice en de bruisende fontein op het Piazza de Ferrari. Met zijn art nouveau en ronde vitrines vol kleurrijke schoenen is het zaakje een lust voor het oog. De schoenen worden niet helemaal op maat gemaakt – dat wil zeggen: niet aangepast aan de specifieke voet – maar je kunt het model, de hoogte van de hak, de kleur en de stof kiezen. Stagno calzature. Largo Pertini 5
Suikergoed bij Profumo
In de winkel van de familie Profumo ruikt het mierzoet; alles draait hier om suikergoed. Er worden marmelades, suikerbonbons en confetti (bruidsuikers) in alle kleuren van de regenboog verkocht. In de vitrine staan taartjes die zo uit een pastisseriemagazine lijken te komen. De winkel werd in 1825 opgericht door de familie Villa, wier naam nog altijd op de gevel staat, maar ging in 1968 over in de handen van Mario Profumo. Nu hebben zijn zonen Marco en Maurizio er de leiding. In de zomerperiode heeft Profumo het rustig, rond kerst en Pasen loopt het storm. In elk seizoen vind je hier weer andere zoetigheden uit de Genuese traditie: gekonfijte vruchten, taartjes met frambozen en gevulde perziken in de zomer, pralines, pandolce en marrons glacés in de winter. Pasticceria Profumo. Via Portello 2R, villa1827.it
Fotografie: Sofie Delauw
Tekst: Miriam Bunnik
De Smaak van Italië
Meer leuke tips vind je in De Smaak van Italië. Deze editie heeft als thema: Thats Amore! waarin we de liefde voor Italië vieren! Lees onder andere over Slow living op Sicilië, de liefde van Napolitaanse moeders voor hun zonen en een interview met Debbie & Vincent van het succesvolle programma ‘B&B Vol Liefde’. Bestel De Smaak van Italië hier!
Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking. Dit artikel bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van deze links, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie