Unesco-werelderfgoed in Emilia-Romagna en de Veneto: De Podelta

Op de vakantiebeurs woonde ik een presentatie bij over Emilia-Romagna en de Veneto. “Trek een denkbeeldige lijn van Bologna naar Venetië, en dan alles rechts van die lijn”, zo werd ons uitgelegd, “ligt deze prachtige regio.” Het kustgebied van de Podelta is een populaire reisbestemming voor Nederlanders. Met name de badplaatsen, de zogenaamde Lidi, trekken in de zomer veel toeristen. De hotels en campings stromen vol, ‘s avonds gaat de muziek bij de strandtenten aan en wordt er tot in de kleine uurtjes gedanst. Wat minder mensen weten is dat de regio nog veel mooier is als je iets meer buiten de gebaande paden trekt. De stad Ferrara en de prachtige Podelta, die beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

De Podelta, een unieke omgeving

Sinds 1999 staat de Podelta op de Unesco Werelderfgoedlijst. Natuurliefhebbers wisten de regio echter al veel eerder te vinden. De 53.000 hectare waterrijk gebied staat bekend als een uniek ecosysteem. Tussen de verschillende vertakkingen van de Po vind je fossiele duinen en dijken, uiterwaarden, visgebieden en zandbanken. Vogelspotters halen er hun hart op bij de talloze bijzondere vogels die er zijn, zoals ijsvogels en steltkluten. En zelfs als je niet specifiek voor de vogels komt, is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn als je de roze flamingo’s ziet die nestelen in de zoutpannen bij Comacchio.

Tussen de beuken en zeedennen in de bossen schuifelen stekelvarkers en vossen voorzichtig rond. Maar vooral de herten zijn in grote getale aanwezig. De Estenses gingen in de Renaissance al op hertenjacht op hun landgoed. En in het water van de lagune worden venusschelpen, mosselen, oesters en andere schelpdieren gekweekt, die worden verkocht op de lokale vismarkten. De palingen die leven in het brakke water van de lagune zijn de echte delicatesse van de streek.

Een bijzondere ervaring is om af te reizen naar de Valli van Comacchio. In dit uitgestrekte plassengebied binnen het Podeltapark ontdek je hoe de vissers leefden en werkten. Zo zie je er de “lavorieri”, de kooien die al eeuwenlang worden gebruikt om paling te vangen, of de eeuwenoude “saline” of zoutpannen. Met de boot vaar je door de vele kanalen en riviertjes van de lagune, langs vuurtorens en vissershuizen, maar er zijn ook prachtige fietspaden aangelegd langs kronkelende rivierbeddingen en over de dijken. Wij Nederlanders blijven een fietsvolk.

Comacchio, Podelta, Italië

Comacchio, Podelta, Italië. Foto Leonardo Sagnotti via Flickr

Unesco-steden en byzantijnse mozaïeken

En fietsen, dat kan ook prachtig in Ferrara, de hoofdstad van Emilia-Romagna. Binnen de stad en over de eeuwenoude stadsmuren zijn diverse fietsroutes uitgezet. De stad ziet er nog bijna hetzelfde uit als vier eeuwen terug, toen ze gebouwd werd door de families Este rondom een doorwaadbare plaats van de rivier de Po. De stad is een lust voor het oog. Ruim aangelegde straten, de prachtige Romaansgotische Kathedraal en de campanile in renaissancestijl op de Piazza della Cathedrale, of het Castello Estense. De paleizen van het Huis van Este, gedecoreerd door Piero della Francesca, Jacopo Bellini en Andrea Mantegna. In de de 15e en 16e eeuw was Ferrara een intellectueel en artistiek centrum, dat de sleutelfiguren van de Italiaanse Renaissance aantrok. Niet vreemd dat de stad als geheel op de werelderfgoed lijst van de Unesco is gekomen. Kunst- en cultuurliefhebbers bezoeken het Palazzo di Schifanoia of de pinacotheek in het Palazzo dei Diamanti. Liefhebbers van geschiedenis halen hun hart op in het Palazzo Ludovico il Moro, dat archeologische vondsten herbergt.

Emilia-Romagna, Italie

Emilia-Romagna, Italie. Foto hjl via Flickr

Maar er is meer. Mesola en haar kasteel op de rivieroever, bijzantijnse mozaïeken in Ravenna, de Abdij van Pomposa, Rovigo. Maar ook kleinere stadjes zijn een bezoek waard. Comacchio, de hoofdstad van de delta, is gebouwd op eilanden die met elkaar verbonden zijn door bakstenen bruggen over de vele kanalen. Of de botanische tuin “Giardino Botanico Litoraneo del Veneto”, die ook vanaf Albarello met de veerboot bereikbaar is.

Regionale Po-Delta Park

De belangrijkste natuurgebieden en historische plaatsen en monumenten maken deel uit van het Regionale Po-Delta Park. Samen met de uitlopers in de provincie Ravenna vormt dit het grootste complex van watergebieden in Italië. Op steenworp afstand van de standen vind je prachtige natuur, intrigerende steden. Een bezoek meer dan waard! Heb jij nog mooie tips voor wie deze zomer dit gebied bezoekt?

 

 

Meer lezen:

3 comments

Yvonne 23 januari 2016 - 21:25

Heerlijk, dat een toeristisch land als Italië toch nog zulke fijne, relatief onontdekte streken kent! Nog nooit van Ferrara gehoord en dat terwijl het een werelderfgoed is, leuke tip, dank je.

Reply
Jenny - ikreis.net 24 januari 2016 - 11:57

Ik kende deze Unescosteden nog niet en ben er nog nooit geweest. De regio lijkt me echte prachtig!

Reply
Sandra 26 januari 2016 - 20:40

Wat een mooie steden! Ik kende de hele regio eigenlijk niet, maar zo te zien moet deze op de bucket list haha. Wat een mooie foto met dat graan, geweldig!

Reply

Laat een bericht achter!